Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rusiei ii e mai bine ca niciodata dupa sanctiunile Occidentului. Preturile de consum scad vertiginos, la fel si cele la utilitati!

Postat la: 15.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prețurile de consum din Rusia au scăzut pentru a zecea săptămână consecutiv, în urma scăderii prețurilor la unele alimente de bază, potrivit datelor publicate miercuri, cu doar două zile înainte ca banca centrală să reducă ratele dobânzilor pentru a șasea oară în acest an, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Cererea slabă de consum și întărirea rublei din ultimele luni au încetinit, de asemenea, inflația. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,03% săptămâna trecută, după ce a scăzut cu 0,13% în săptămâna precedentă, a anunțat miercuri serviciul federal de statistică Rosstat.

Inflația anuală a încetinit la 14,06% la 12 septembrie, de la 14,08% cu o săptămână înainte, a precizat Ministerul Economiei.

Scăderea ar putea consolida așteptările că Banca Rusiei va reduce din nou rata dobânzii cheie vineri. Majoritatea economiștilor intervievați de Reuters se așteaptă ca banca centrală să reducă cu 50 de puncte de bază, până la 7,5%, pentru a încuraja creditarea în condițiile în care inflația continuă să încetinească.

Datele de miercuri au arătat anterior că așteptările inflaționiste ale gospodăriilor din Rusia, un indicator pe care banca centrală a declarat că îl va urmări îndeaproape în perioada premergătoare ședințelor din septembrie și octombrie, au crescut pentru a doua lună consecutiv.

Dmitri Dolgin, economist șef pentru Rusia și CSI la ING, a declarat pentru Reuters că scenariul lor de bază pentru o reducere de 50 de puncte de bază rămâne neschimbat.

„Dar dacă înainte scenariul alternativ era o reducere de 75 de puncte de bază, atunci acum... banca centrală va alege între o reducere de 50 și 25 de puncte de bază", a spus Dolgin.

În pofida scăderilor recente ale IPC, prețurile pentru aproape orice, de la lapte și zahăr la haine și smartphone-uri, au crescut vertiginos din 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

În anul care a trecut, prețurile pentru mașinile de fabricație străină, tampoanele sanitare, săpunul și margarina au sărit cu aproximativ 40%, indicele principal al prețurilor de consum crescând cu 10,27%, comparativ cu o creștere de 5,32% în aceeași perioadă din 2021, arată datele Rosstat.

Inflația ridicată a fost o preocupare cheie pentru gospodării timp de ani de zile, deoarece le afectează puterea de cumpărare și standardele de viață, iar anul acesta va fi agravată de o recesiune a economiei, deși previziunile au devenit treptat mai optimiste, prețurile mai mari pentru exporturile de petrol ale Rusiei amortizând impactul sancțiunilor occidentale privind Ucraina.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE