Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rusia. Un istoric aflat pe urmele crimelor lui Stalin a fost condamnat la închisoare

Postat la: 23.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Istoricul rus Iuri Dmitriev, cunoscut pentru cercetările sale asupra represiunii staliniste, a fost condamnat miercuri la trei ani şi jumătate de închisoare la capătul unui proces controversat referitor la „violenţe sexuale”.

Iuri Dmitriev, în vârstă de 64 de ani, a fost declarat vinovat de „violenţe de natură sexuală" asupra fiicei sale adoptive şi a primit o sentinţă de „trei ani şi jumătate de colonie penitenciară", a anunţat avocatul Viktor Anufriev în faţa Tribunalului din PetrOzavodsk, în nord-vestul Rusiei. Potrivit avocatului, istoricul va fi eliberat în trei luni şi jumătate, pentru că el şi-a ispăşit deja mare parte din pedeapsă cât timp a stat în arest preventiv. Această decizie a fost primită cu aplauze de susţinătorii lui Dmitriev, care se aşteptau la o sentinţă mai dură. Parchetul ceruse 15 ani de închisoare, transmite AFP.

Membru al ONG-ului Memorial, specializat în documentarea crimelor sovietice, Iuri Dmitriev respinge acuzaţiile. Istoricul spune că este victima unei înscenări din partea Kemlinului, fiind luat la ţintă pentru munca sa de scoatere la suprafaţă a crimelor comise de Stalin. Dmitriev a fost arestat pentru prima dată în 2016, acuzat că a realizat imagini „cu caracter pornografic" fiicei sale adoptive, după care a fost achitat în aprilie 2018, un fapt extrem de rar în sistemul judiciar rus. Dar Curtea Supremă din Carelia a anulat această decizie două luni mai târziu şi a ordonat un nou proces, de această dată pentru „violenţă de natură sexuală asupra unui minor".

Timp de 30 de ani, Iuri Dmitriev a întocmit o listă cu 40.000 de victime ale deportărilor şi execuţiilor ordonate de Stalin în Carelia, o regiune aflată mereu în mijlocul disensiunilor dintre Rusia şi Finlanda. El a fost la originea descoperirii uneia dintre cele mai mari gropi comune din Carelia, la Sandamorh, unde ar fi fost executate între 7.000 şi 9.000 de persoane. Munca de cercetare a lui Dmitriev se bate cap în cap cu politica preşedintelui rus Vladimir Putin, care se află într-o campanie de spălare a imaginii lui Stalin.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE