Rusia publică primul manual de istorie despre războiul din Ucraina
Postat la: 04.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ucraina are autorități neonaziste, iar Rusia este victima unei blocade economice occidentale, sunt câteva dintre tezele susținute de primul manual de istorie care cuprinde războiul izbucnit în februarie 2022 și care a ajuns astăzi în școlile rusești în prima zi a curs.
Unul dintre autorii acesteia, Vladimir Medinski, fost ministru al Culturii și consilier prezidențial, a considerat că ar fi "o aberație" să nu includă în text campania militară începută cu puțin peste 18 luni în urmă.
Elevii din ultimii doi ani de gimnaziu (16-18 ani) vor trebui să învețe capitolul intitulat "Rusia de azi. Operațiune militară specială" o inițiativă a președintelui Vladimir Putin, mare pasionat de a le da lecții de istorie rușilor. Pentru aceasta, manualul a fost nevoit să reducă spațiul dedicat altor subiecte, ceea ce a stârnit critici dure din partea a numeroși experți, care consideră că manualul nu se bazează pe surse istorice și se limitează la repetarea lozincilor propagandistice apărate de Kremlin.
Autorii manualului acuză direct Occidentul că promovează "rusofobia"și izbucnirea revoluțiilor în spațiul post-sovietic pentru a realiza dezintegrarea Federației Ruse și controlul asupra resurselor acesteia.
"Principalul berbec" al acestei politici ar fi Ucraina, o țară în care, de la căderea URSS în 1991, o întreagă generație de locuitori a fost educată să urască Rusia și să susțină "ideile neonaziste", potrivit presei locale.
"Ucraina este un stat ultranaționalist", în care disidența este persecutată și "tot ce este rusesc" este considerat ostil, se subliniază, punând sub semnul întrebării independența țării vecine, una dintre tezele preferate ale lui Putin.
Acesta subliniază că operațiunea militară specială a reunit toți rușii din februarie 2022, indiferent de vârstă și profesie, și că a fost creat un adevărat cult al eroilor ruși ai războiului. El acuză Ucraina că folosește civilii ca "scuturi umane", asigurând totodată că armatei ruse i s-a ordonat să nu tragă niciodată în zonele locuite.
"Trageți propriile concluzii despre noua tactică militară a Ucrainei", spune el, adresându-se cititorului. Manualul a fost criticat pentru că abordează elevii de pe poziții doctrinare, cum ar fi îndemnul de a nu avea încredere în minciunile despre război răspândite de oponenții Kremlinului.
"După plecarea companiilor străine, multe piețe vă sunt deschise (...) Nu ratați ocazia. Astăzi, Rusia este cu adevărat o țară cu mare potențial", spune el.
La finalul acestui capitol se află o hartă a Rusiei, care cuprinde teritoriul celor patru regiuni ucrainene anexate de Kremlin în urmă cu un an - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjia -, deși armata rusă nu le controlează nici pe departe.
La rândul său, manualul nu face aluzie la progresul campaniei militare, în care Rusia a obținut cu greu victorii notabile de la jumătatea anului 2022, cu excepția capturarii oraşului Bahmut de către Grupul Wagner în luna mai a acestui an. Între timp, trupele ucrainene au reușit să recucerească câteva sute de kilometri pătrați pe frontul de sud de la începutul contraofensivei lor pe 4 iunie.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 5.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 8.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu