Rusia intră în incapacitate de plată pentru prima oară în ultimul secol / „Era inevitabilă, întrebarea era doar când va avea loc"
Postat la: 27.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rusia este pe cale să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol, deoarece unii deținători de obligațiuni au declarat luni că nu au primit dobânzile scadente, după ce cu o zi înainte a expirat un termen de plată cheie, transmite Reuters.
Rusia s-a străduit, după invadarea Ucrainei, să își continue plățile pentru obligațiuni în circulație în valoare de 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care sancțiunile drastice au izolat efectiv țara de sistemul financiar global și au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulți investitori.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar că nu poate trimite bani deținătorilor de obligațiuni din cauza sancțiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o împingă într-o incapacitate de plată artificială.
Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa incapacitate majoră de plată a obligațiunilor internaționale de la revoluția bolșevică de acum mai bine de un secol au întâlnit un obstacol insurmontabil la sfârșitul lunii mai, când Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova de la efectuarea plăților.
„Încă din martie am crezut că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei este probabil inevitabilă, iar întrebarea era doar când va avea loc", a declarat pentru Reuters Dennis Hranitzky, șeful departamentului de litigii suverane al firmei de avocatură Quinn Emanuel. „OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar intrarea în incapacitate de plată a venit acum", a adăugat acesta.
În timp ce un „default" oficial ar fi în mare măsură simbolic, având în vedere că Rusia nu poate contracta împrumuturi internaționale în acest moment și nu are nevoie de ele datorită veniturilor abundente din exportul de petrol și gaze, stigmatul ar crește probabil costurile de împrumut în viitor.
Plățile în cauză sunt de 100 de milioane de dolari reprezentând dobânzi la două obligațiuni, una denominată în dolari americani și alta în euro, pe care Rusia trebuia să le plătească la 27 mai. Plățile au avut o perioadă de grație de 30 de zile, care a expirat duminică.
Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a efectuat plățile către Depozitarul național de decontare onshore (NSD) în euro și dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile.
Unii deținători taiwanezi de obligațiuni nu primiseră luni plățile, au declarat surse Reuters. Pentru mulți deținători de obligațiuni, faptul de a nu primi la timp în conturile lor banii datorați constituie o incapacitate de plată.
În lipsa unui termen exact specificat în prospect, avocații spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare pentru a plăti deținătorii de obligațiuni. Situația juridică din jurul obligațiunilor este complexă.
Obligațiunile Rusiei au fost emise cu o varietate neobișnuită de termeni și cu un nivel tot mai mare de ambiguități pentru cele vândute mai recent, când Moscova se confrunta deja cu sancțiuni pentru anexarea Crimeei în 2014 și pentru un caz de otrăvire din Marea Britanie în 2018.
Rodrigo Olivares-Caminal, titular al catedrei de drept bancar și financiar de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că este nevoie de claritate cu privire la ceea ce constituie o achitare a obligațiilor Rusiei.
„Toate aceste aspecte sunt supuse interpretării de către o instanță de judecată, dar Rusia nu a renunțat la imunitatea sa suverană și nu s-a supus jurisdicției niciunei instanțe în niciunul dintre cele două prospecte", a declarat Olivares-Caminal pentru Reuters.
Într-un fel, Rusia era deja în incapacitate de plată. Un comitet pentru instrumente derivate a decis că a avut loc un „eveniment de credit" în cazul unora dintre titlurile sale de valoare, ceea ce a declanșat o plată pentru unele dintre swap-urile de risc de credit ale Rusiei - instrumente utilizate de investitori pentru a asigura expunerea la datorie împotriva neplății.
Acest eveniment a fost declanșat de faptul că Rusia nu a efectuat o plată de 1,9 milioane de dolari reprezentând dobânda acumulată la o plată care trebuia efectuată la începutul lunii aprilie.
Până la invazia din Ucraina, o incapacitate de plată suverană părea de neconceput, Rusia fiind cotată cu calificativul „investment grade" până cu puțin timp înainte de acest moment. O intrare în incapacitate de plată ar fi, de asemenea, neobișnuită, deoarece Moscova dispune de fondurile necesare pentru a-și plăti datoria.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu