ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Rusia intenționează să înceapă testarea rublei digitale (CBDC) în această vară!

Postat la: 21.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Legiuitorii ruși au aprobat dezvoltarea unei ruble digitale, iar testarea acesteia ar putea începe în cursul acestei veri. În timp ce proiectul de lege a trecut deja prin organul legislativ superior al Rusiei, acesta trebuie să obțină o semnătură din partea președintelui Vladimir Putin înainte de a intra în vigoare.

Se pare că banca centrală rusă intenționează să lanseze un test al rublei digitale care să implice 15 creditori. Atât întreprinderile, cât și consumatorii vor avea posibilitatea de a deschide un portofel digital folosind platforma băncii centrale, pe care o pot accesa prin intermediul băncilor rusești.

În calitate de monedă digitală a băncii centrale, sau CBDC, rubla digitală ar fi un token centralizat a cărui valoare este legată de moneda fiduciară a țării.

Proiectul pilot al rublei digitale vine în contextul sancțiunilor economice în curs de aplicare împotriva țării din cauza războiului cu Ucraina, care fac dificilă desfășurarea afacerilor. De exemplu, mari corporații precum Visa și MasterCard au tăiat legăturile cu Rusia. Între timp, sistemul său intern de plăți, cunoscut sub numele de Mir, este acceptat doar de câteva țări.

Deși utilizarea planificată inițial a rublei digitale a fost planificată în scopuri de vânzare cu amănuntul, se așteaptă ca testarea să se concentreze pe plățile transfrontaliere, deoarece Rusia caută modalități de a ocoli sancțiunile economice.

Banca centrală a Rusiei și-a semnalat pentru prima dată interesul pentru dezvoltarea unei monede digitale în 2017, dar la momentul respectiv nu a fost considerată o prioritate majoră. Cu toate acestea, în 2022, banca centrală rusă a anunțat că va introduce o rublă digitală până în 2024, implementând moneda în etape cu sprijinul unor teste amănunțite și al dezvoltării unei infrastructuri adecvate. Banca centrală a indicat că rubla digitală va coexista cu sistemele tradiționale de plată fără numerar și cu cele cu numerar, astfel încât consumatorii să aibă o mai mare flexibilitate.

O lansare anterioară a proiectului pilot a fost amânată, iar proiectul de lege a fost modificat astfel încât rubla digitală să poată fi utilizată de străini, în loc să fie limitată la rezidenți. Cadrul actual conferă băncii centrale rusești poziția de operator principal al infrastructurii, precum și responsabilitatea de a menține securitatea activelor stocate.

Cei care folosesc rubla digitală nu vor putea deschide conturi de economii cu aceasta, întrucât aceasta este destinată să servească drept metodă de efectuare de transferuri și plăți. În timp ce clienții persoane fizice nu vor fi taxați pentru plăți sau transferuri cu CBDC, clienții corporativi vor fi taxați cu 0,3 %.

Prim-viceguvernatorul Băncii Rusiei, Olga Skorobogatova, a declarat că fiecare cetățean ar trebui să aibă acces la rublele digitale cândva între 2025 și 2027, un termen mai specific depinzând de cât de pregătite sunt băncile individuale să adopte infrastructura necesară.

Rusia se va alătura numeroaselor alte țări care au în vedere introducerea unei monede digitale a băncii centrale, sau CBDC. În acest moment, 93% dintre națiuni au în lucru un proiect CBDC. Un sondaj realizat de Banca pentru Reglementări Internaționale a indicat că ar putea exista până la 15 CBDC cu amănuntul și nouă CBDC cu ridicata în circulație publică până la sfârșitul acestui deceniu.

China și Japonia au lansat deja propriile lor proiecte pilot CBDC. În prezent, Statele Unite se află încă în faza de cercetare, iar Rezerva Federală și administrația Biden se pare că analizează implicațiile lansării unui dolar digital.

Una dintre principalele critici la adresa CBDC-urilor este reprezentată de riscurile legate de confidențialitate, având în vedere nivelul de vizibilitate pe care guvernele respective l-ar avea asupra tranzacțiilor private efectuate cu ajutorul monedelor. În Rusia, unde supravegherea în masă face parte din viața de zi cu zi a cetățenilor, șeful băncii centrale a declarat în trecut că, deși confidențialitatea va fi luată în considerare în dezvoltarea CBDC, moneda nu va oferi utilizatorilor "același nivel de anonimat care este susținut de tranzacțiile în numerar".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE