Rusia insistă să pună mâna şi pe aurul sciților: Putin spune ca este un precedent foarte periculos după ce României i-a fost confiscat tezaurul!
Postat la: 30.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rusia vrea despăgubiri din partea Olandei după ce Curtea de Apel din Amsterdam a decis ca o colecţie de piese arheologice împrumutate din Crimeea pentru o expoziţie înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră să fie înapoiate Ucrainei, nu noii administraţii, una ilegală, impusă cu arma.
Rusia, care a confiscat tezaurul românesc sub bolşevici şi a refuzat să-l înapoieze indiferent de rotaţiile de putere de la Kremlin, insistă acum să obţină şi aurul scitic, o colecţie de comori arheologice împrumutate de patru muzee din Crimeea pentru o expoziţie a Muzeului Allard Pearson. Colecţia respectivă a fost trimisă în Olanda înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, în februarie-martie 2014, iar, după şapte ani de proces, Curtea Supremă din Amsterdam a decis marţi să fie returnată Ucrainei, ţara de care aparţine în mod legal peninsula de la Marea Neagră.
Rusia susţine, la rândul ei, că decizia pronunţată de tribunalul olandez creează un precedent. „Este un precedent foarte periculos, care subminează încrederea dintre comunităţile muzeale din diferite ţări şi pune sub semnul întrebării perspectivele de cooperare între muzeele din Rusia şi Olanda", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat miercuri. „Am sperat până în ultimul moment ca domeniul cultural, cel puţin, să rămână în afara politicii", a adăugat ea, denunţând o decizie „regretabilă".
Este un discurs tipic, firesc al Moscovei, care include şi exclude din sfera politicului orice domeniu, fie că e cultură, fie că e sport, în funcţie de cum îi convine, chiar dacă nu are dreptate. În loc să elucideze imparţial dosare cu adevărat importante, cum ar fi otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, încarcerat în prezent, Comisia de Investigaţii s-a apucat, prin intermediul filialei sale ilegale din Crimeea, să facă „o evaluare adecvată a încălcării intereselor Rusiei" în cazul aurului scitic.
Şi Ministerul rus al Culturii a tunat şi a fulgerat, susţinând că este vorba de o încălcare a dreptului internaţional. Aurul scitic este format din aproape 2.000 de obiecte care datează din secolul al II-lea d.Hr. până în Evul Mediu timpuriu. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat o „victorie" şi a promis că „va recupera şi Crimeea". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a arătat deranjat de această declaraţie, avertizând că ar putea avea „consecinţe negative".
În 2016, un tribunal din Olanda a decis ca aceste obiecte să fie predate Ucrainei, întrucât Crimeea nu este un stat autonom. Muzeele din Crimeea care au împrumutat colecţia au făcut recurs împotriva acestei decizii, iar dosarul a ajuns la Curtea Supremă din Amsterdam. Aceasta din urmă a decis de asemenea în favoarea Ucrainei, pentru care dosarul nu era doar despre aurul scitic, ci şi despre recunoaşterea Crimeei ca parte a sa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu