Rusia îşi pregăteşte viitorul energectic. Vrea să devină unul dintre jucătorii importanţi în domeniul hidrogenului
Postat la: 18.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Volumul exporturilor de hidrogen din Rusia în 2030 ar putea ajunge la 2,2 milioane de tone. Ministerul Energiei se aşteaptă să obţină 12,7 miliarde de dolari din vânzarea sa.
Exportul de hidrogen rusesc în 2030 se poate ridica la 2,2 milioane de tone, iar încasările din vânzarea acestuia la 12,7 miliarde USD, se precizează în proiectul de program pentru dezvoltarea industriei energetice cu hidrogen cu emisii scăzute de carbon, pregătit de Ministerul Energiei din Federaţia Rusă, din 17 februarie 2022, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.
„Crearea şi dezvoltarea clusterelor industriale va necesita aproximativ 33,4 miliarde dolari în investiţii totale în producţie şi infrastructură până în 2030 şi va permite exportul a 2,2 milioane de tone de hidrogen în 2030 (12,7 miliarde dolari în venituri din export)", se arată în document. Noua industrie a hidrogenului creată în Rusia poate creşte potenţial PIB-ul Rusiei cu 0,25-0,47% pe an în 2025-2050, poate crea de la 493 la 940 mii de locuri de muncă şi aduce 3,9-5,6 trilioane de ruble (51-74 miliarde USD) ca venituri fiscale.
În general, implementarea programului va duce la o creştere a PIB-ului cu o medie de 450-650 de miliarde de ruble (6-8,5 miliarde USD) pe an, în 2025-2030 - anual cu 0,28%, în 2032-2040 - cu 0,25-0,26%, în 2041 -2050 - cu 0,35-0,47%. Creşterea totală a PIB-ului va fi de la 12,6 la 18 trilioane de ruble (166-237 miliarde USD). Documentul mai notează că dezvoltarea exporturilor de hidrogen până în 2050 poate asigura până la o treime din creşterea veniturilor din vânzarea resurselor energetice.
Rusia estimează potenţialul său de export de hidrogen la 9,5 milioane de tone în 2030, acesta putând fi trimis în Japonia, Coreea de Sud, China şi Germania. Potrivit documentului, cea mai mare piaţă pentru Rusia ar putea fi China, unde Federaţia Rusă are posibilitatea de a trimite aproximativ 4,5 milioane de tone de hidrogen. „Este posibil să trimitem 2,3 milioane de tone în Japonia, 1,4 milioane de tone în Coreea şi 1,3 milioane de tone în Germania. În general, în 2030, consumul global de hidrogen va fi de aproximativ 60 de milioane de tone, din care mai mult de jumătate va fi în China," se precizează în document.
Cu toate acestea, Ministerul Energiei consideră că, cel mai probabil, Rusia va putea exporta doar 2,2 milioane de tone din potenţialul său, în timp ce, principala piaţă de export va fi dată de Germania cu aproximativ 62% din volumul său, precum şi de piaţa chineză (26%). În acelaşi timp, consumul intern în 2030 se poate ridica la circa 0,2 milioane de tone în metalurgie, chimie şi transporturi, ceea ce va duce la o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale ţării.
Departamentul Energiei se aşteaptă ca transportul public cu hidrogen să atingă paritatea economică cu electricitatea în 2025. „În segmentul transportului public şi stivuitoarelor, transportul cu hidrogen va atinge paritatea economică cu transportul electric în jurul anului 2025", se arată în document. În segmentele de maşini, camioane şi transport feroviar, paritatea nu va fi atinsă înainte de 2030. Pentru autoturisme, acest lucru se va întâmpla între 2030 şi 2035.
Documentul notează că transportul cu hidrogen necesită „aplicarea unor măsuri de sprijin în sectorul transporturilor". În prezent, vehiculele care folosesc hidrogen drept combustibil sunt mai scumpe decât vehiculele care folosesc electricitate ca sursă de energie. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că, tehnologia unei maşini cu hidrogen se află abia în curs de dezvoltare.
La începutul lunii august 2021, guvernul Federaţiei Ruse a aprobat conceptul de dezvoltare a energiei cu hidrogen în ţară. Prima sa etapă este proiectată pentru 3,5 ani, presupune crearea de clustere specializate şi implementarea de proiecte pilot pentru producţia şi exportul de hidrogen, precum şi utilizarea purtătorilor de energie cu hidrogen pe piaţa internă. În etapele următoare (până în 2035 şi 2050), este planificată crearea de unităţi mari de producţie orientate spre export, trecerea la utilizarea în serie a tehnologiilor cu hidrogen în diferite sectoare ale economiei (de la petrochimie la locuinţe şi servicii comunale).
Printre obiectivele conceptului aprobat se numără dezvăluirea potenţialului naţional în domeniul producţiei, aplicării şi exportului de hidrogen, precum şi intrarea Rusiei în grupul de ţări lider în această industrie. Viceprim-ministrul Rusiei Alexander Novak a spus că guvernul îşi stabileşte mai multe sarcini în domeniul dezvoltării energiei cu hidrogen, una dintre ele este crearea producţiei de hidrogen orientate spre export. Potrivit acestuia, Rusia ar putea ocupa aproximativ 20% din piaţa mondială.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu