Rusia îşi pregăteşte viitorul energectic. Vrea să devină unul dintre jucătorii importanţi în domeniul hidrogenului
Postat la: 18.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Volumul exporturilor de hidrogen din Rusia în 2030 ar putea ajunge la 2,2 milioane de tone. Ministerul Energiei se aşteaptă să obţină 12,7 miliarde de dolari din vânzarea sa.
Exportul de hidrogen rusesc în 2030 se poate ridica la 2,2 milioane de tone, iar încasările din vânzarea acestuia la 12,7 miliarde USD, se precizează în proiectul de program pentru dezvoltarea industriei energetice cu hidrogen cu emisii scăzute de carbon, pregătit de Ministerul Energiei din Federaţia Rusă, din 17 februarie 2022, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.
„Crearea şi dezvoltarea clusterelor industriale va necesita aproximativ 33,4 miliarde dolari în investiţii totale în producţie şi infrastructură până în 2030 şi va permite exportul a 2,2 milioane de tone de hidrogen în 2030 (12,7 miliarde dolari în venituri din export)", se arată în document. Noua industrie a hidrogenului creată în Rusia poate creşte potenţial PIB-ul Rusiei cu 0,25-0,47% pe an în 2025-2050, poate crea de la 493 la 940 mii de locuri de muncă şi aduce 3,9-5,6 trilioane de ruble (51-74 miliarde USD) ca venituri fiscale.
În general, implementarea programului va duce la o creştere a PIB-ului cu o medie de 450-650 de miliarde de ruble (6-8,5 miliarde USD) pe an, în 2025-2030 - anual cu 0,28%, în 2032-2040 - cu 0,25-0,26%, în 2041 -2050 - cu 0,35-0,47%. Creşterea totală a PIB-ului va fi de la 12,6 la 18 trilioane de ruble (166-237 miliarde USD). Documentul mai notează că dezvoltarea exporturilor de hidrogen până în 2050 poate asigura până la o treime din creşterea veniturilor din vânzarea resurselor energetice.
Rusia estimează potenţialul său de export de hidrogen la 9,5 milioane de tone în 2030, acesta putând fi trimis în Japonia, Coreea de Sud, China şi Germania. Potrivit documentului, cea mai mare piaţă pentru Rusia ar putea fi China, unde Federaţia Rusă are posibilitatea de a trimite aproximativ 4,5 milioane de tone de hidrogen. „Este posibil să trimitem 2,3 milioane de tone în Japonia, 1,4 milioane de tone în Coreea şi 1,3 milioane de tone în Germania. În general, în 2030, consumul global de hidrogen va fi de aproximativ 60 de milioane de tone, din care mai mult de jumătate va fi în China," se precizează în document.
Cu toate acestea, Ministerul Energiei consideră că, cel mai probabil, Rusia va putea exporta doar 2,2 milioane de tone din potenţialul său, în timp ce, principala piaţă de export va fi dată de Germania cu aproximativ 62% din volumul său, precum şi de piaţa chineză (26%). În acelaşi timp, consumul intern în 2030 se poate ridica la circa 0,2 milioane de tone în metalurgie, chimie şi transporturi, ceea ce va duce la o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale ţării.
Departamentul Energiei se aşteaptă ca transportul public cu hidrogen să atingă paritatea economică cu electricitatea în 2025. „În segmentul transportului public şi stivuitoarelor, transportul cu hidrogen va atinge paritatea economică cu transportul electric în jurul anului 2025", se arată în document. În segmentele de maşini, camioane şi transport feroviar, paritatea nu va fi atinsă înainte de 2030. Pentru autoturisme, acest lucru se va întâmpla între 2030 şi 2035.
Documentul notează că transportul cu hidrogen necesită „aplicarea unor măsuri de sprijin în sectorul transporturilor". În prezent, vehiculele care folosesc hidrogen drept combustibil sunt mai scumpe decât vehiculele care folosesc electricitate ca sursă de energie. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că, tehnologia unei maşini cu hidrogen se află abia în curs de dezvoltare.
La începutul lunii august 2021, guvernul Federaţiei Ruse a aprobat conceptul de dezvoltare a energiei cu hidrogen în ţară. Prima sa etapă este proiectată pentru 3,5 ani, presupune crearea de clustere specializate şi implementarea de proiecte pilot pentru producţia şi exportul de hidrogen, precum şi utilizarea purtătorilor de energie cu hidrogen pe piaţa internă. În etapele următoare (până în 2035 şi 2050), este planificată crearea de unităţi mari de producţie orientate spre export, trecerea la utilizarea în serie a tehnologiilor cu hidrogen în diferite sectoare ale economiei (de la petrochimie la locuinţe şi servicii comunale).
Printre obiectivele conceptului aprobat se numără dezvăluirea potenţialului naţional în domeniul producţiei, aplicării şi exportului de hidrogen, precum şi intrarea Rusiei în grupul de ţări lider în această industrie. Viceprim-ministrul Rusiei Alexander Novak a spus că guvernul îşi stabileşte mai multe sarcini în domeniul dezvoltării energiei cu hidrogen, una dintre ele este crearea producţiei de hidrogen orientate spre export. Potrivit acestuia, Rusia ar putea ocupa aproximativ 20% din piaţa mondială.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu