Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rusia declanșează cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de cand e acest război

Postat la: 29.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ucraina a declarat vineri că Rusia a lansat vineri cea mai mare zi de atacuri aeriene efectuate vreodată de-a lungul a aproape doi ani de război. Cel puțin 18 persoane au fost raportate ca fiind ucise și peste o sută rănite, după ce mai multe orașe ucrainene au fost bombardate cu drone și rachete.

Forțele armate ucrainene au citat că au fost lansate până la 158 de rachete și drone, descriind că acesta a fost un "număr record" și "cel mai masiv atac cu rachete" din timpul conflictului, excluzând chiar primele zile ale invaziei. S-a spus că acestea includ rachete balistice și supersonice, lansate din aer și de pe mare. Armata ucraineană a susținut că apărarea sa antiaeriană a doborât și interceptat majoritatea acestora.

Președintele Volodymyr Zelensky a mai spus: "Astăzi, Rusia ne-a lovit cu aproape tot ce are în arsenal". Atacurile au început în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, cu explozii de mari dimensiuni care au zguduit Kievul, Dnipro și localități precum Odessa, în sud, și Harkov, în est. Proiectilele intrate au fost văzute, de asemenea, la distanță de liniile de front, precum Lviv, în vestul îndepărtat al țării.

"A trecut mult timp de când nu am mai văzut atât de multe ținte inamice pe monitoarele noastre în toate regiunile și în toate direcțiile", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, într-o emisiune televizată. "Se trăgea cu totul".

Oficialii ucraineni au declarat că printre locurile lovite se numără centre comerciale, blocuri de apartamente, școli și un spital.

Operațiunile de salvare pe scară largă au continuat și în cursul zilei de vineri:

Exista un miros puternic de plastic ars în timp ce pompierii purtând măști de oxigen abordau incendiul și o coloană uriașă de fum negru se ridica spre cer, a văzut un reporter AFP.

Se crede că ar fi 10 persoane prinse sub dărâmături, a declarat șeful administrației militare a orașului, Sergiy Popko.

Jurnaliștii AFP au văzut, de asemenea, fum lângă clădirea stației de metrou Lukyanivska, în apropiere de centrul orașului. Popko a declarat că stația de metrou a fost avariată, dar a fost redeschisă mai târziu în cursul zilei.

Scenele din orașul Lviv, situat în vestul îndepărtat al țării, care este rar atins de război, au fost următoarele, pe baza oficialilor ucraineni:

În Lviv, o persoană a fost ucisă și 15 au fost rănite de drone și rachete care au avariat blocuri de locuințe înalte și două școli, a declarat ministerul de interne.

O imagine difuzată de serviciile de urgență a arătat ramele ferestrelor aruncate în aer într-un bloc de locuințe cu nouă etaje.

Așa cum era de așteptat, Ucraina face referire la asaltul aerian pe scară largă ca motiv pentru ca aliații să autorizeze de urgență mai multe fonduri pentru apărare pentru 2024. Zeci de miliarde sunt blocate în prezent în Congresul american și în Uniunea Europeană.

Andriy Yermak, consilierul lui Zelensky, a declarat că țara devastată de război are nevoie de "mai mult sprijin și forță pentru a opri această teroare", în timp ce ambasadorul american în Ucraina, Bridget Brink, a subliniat imediat că "Ucraina are nevoie de finanțare acum".

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris atacul de vineri ca fiind "încă un atac laș și nediscriminatoriu" asupra civililor. UE a încercat să ocolească Ungaria în timp ce încerca să treacă o finanțare de aproximativ 50 de miliarde de euro, care rămâne blocată.

Între timp, Crăciunul Bisericii Ortodoxe se apropie, iar deocamdată nu este clar dacă ar putea exista un sperat "armistițiu de Crăciun" între Rusia și Ucraina - așa cum s-a speculat anul trecut (dar care nu s-a materializat cu adevărat). Creștinii ortodocși din ambele țări sărbătoresc această sărbătoare pe 7 ianuarie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE