Rusia blochează site-ul influentei organizaţii neguvernamentale specializate în monitorizarea manifestaţiilor OVD-Info
Postat la: 25.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) OVD-Info, care contabilizează arestările la manifestaţii ale Opoziţiei în ţară, a anunţat sâmbătă, de Crăciun, că site-ul său a fost blocat de către autoritatea rusă de reglementare a presei Roskomnadzor, într-un context marcat de o reprimare tot mai puternică a Opoziţiei.
Organizaţia, care asigură, de asemenea, o susţinere juridică victmelor persecuţiilor politice, a precizat că autoritatea de reglementare a presei Roskomnadzor i-a blocat site-ul la începutul săptămânii. "Pentru moment, nu am fost notificaţi" cu privire la această decizie "şi nu cunoaştem motivul pentru care am fost blocaţi", a anunţat ONG-ul pe Twitter. Un tribunal din regiunea Moscovei a "limitat" printr-o hotărâre, la 20 decembrie, accesul la site, potrivit unui registru al Roskomnadzor cu site-uri blocate. Site-ul OVD-Info nu a putut fi accesat în zua de Crăcun de către jurnalişti AFP, în Rusia.
ONG-ul a fost înfiinţat în urmă cu zece ani, la primele manifestaţii de masă împotriva puterii preşedintelui Vladimir Putin. În septembrie, el a fost înscris în registrul Ministerului rus al Justiţiei cu "agenţi străini", o etichetă rezervată organizaţiilor considerate ca acţionând împotriva intereselor ruse. Clasarea drept "agent străin" obligă organizaţiile, presa sau persoanele vizate să facă cunoscut acest statut în publicaţiile acestora, inclusiv pe reţele de socializare. Această desemnare, care o aminteşte pe cea de "inamic al poporului" de pe vreamea URSS, este menită să-i vizeze pe cei care primesc o "finanţare străină" şi care desfăşoară o "activitate politică" - nişte prevederi foarte vagi.
OVD-Info a denunţat această măsură drept "un act de presune politică". Sâmbătă, 103 persoane sau organe de presă erau desemnate drept "agenţi străini" de către Ministerul rus al Justiţiei, în contextul în care la începutul anului se aflau pe listă 17. Anul 2021 a fost marcat de o reprimare tot mai mare a vocilor care critică regimul Putin, care a început cu încarcerarea lui Aleksei Navalnîi, considerat principalul opozant al liderului de la Kremlin. Revenit în Rusia în ianuarie, după o perioadă de convalescenţă în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok, Aleksei Navalnîi a fost arestat imediat şi a fost condamnat ulterior la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă pe care-l denunţă drept un dosar politic.
ONG-ul de apărarea drepturilor Memorial - un pilon al societăţii civile - se teme, la rândul său, că ar putea fi închis până de Anul Nou. Această organizaţie este ameninţată cu dizolvarea de către parchet, care o acuză de încălcarea unei legi controversate privind "agenţii străini". Întrebat joi, în conferinţa sa de presă anuală despre reprimarea Opoziţiei ruse, Vladimir Putin a răspuns că nu este vorba despre a pune căluş criticilor, ci despre oprirea unor operaţiuni de influenţă din străinătate. "Vă amintesc ceea ce spun adversarii noştri de secole: Rusia nu poate fi învinsă, ea nu poate decât să fie distrusă dinăuntru", a declarat el în conferinţa sa de presă anuală. În opinia sa, acest lucru a antrenat căderea URSS în urmă cu 30 de ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu