Rusia amenință că rupe acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
Postat la: 17.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oficiali ruşi de rang înalt au declarat vineri că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit în circumstanţele actuale, dar au dat asigurări că Moscova lucrează pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor suferi o criză alimentară atunci când acesta se va încheia, relatează Reuters.
Acordul, negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale pe mare pentru a contribui la soluţionarea unei crize alimentare globale despre care ONU a spus că a fost exacerbată de cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Luna trecută, Moscova a acceptat cu reticenţă să prelungească acordul, cunoscut sub numele de Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, până la 17 iulie, cu condiţia să primească ajutor pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Rusia spune că acest ajutor nu s-a materializat.
"Este imposibil să actualizăm acest acord şi, în aceste condiţii, cred că este de asemenea imposibil să îl prelungim, deoarece limita răbdării şi a dorinţei noastre de a-l pune în aplicare a fost epuizată", a declarat preşedinta camerei superioare a parlamentului, Valentina Matvienko, citată de Interfax.
Matvienko, vorbind în marja forumului economic de la Sankt Petersburg, a declarat că Rusia va căuta "alte formate" pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor avea de suferit de pe urma încetării acordului privind cerealele. "Suntem deschişi la toate propunerile rezonabile şi la orice dialog, dar nu în detrimentul intereselor ţării noastre", a adăugat ea.
La rândul său, principalul consilier de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat vineri că este puţin probabil ca Rusia să renunţe la acordul privind cerealele înainte ca acesta să ajungă la termenul de reînnoire, care este 17 iulie, a relatat presa de stat
În timp ce exporturile de alimente şi îngrăşăminte nu intră sub incidenţa sancţiunilor dure impuse de Occident Rusiei din cauza războiului din Ucraina, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările creează bariere în calea propriilor exporturi.
Preşedintele Vladimir Putin va discuta sâmbătă, la Moscova, despre soarta acordului privind cerealele şi alte probleme cu o delegaţie de lideri africani. Aceştia s-au aflat vineri la Kiev pentru a discuta despre posibilele modalităţi de a pune capăt războiului care durează de aproape 16 luni.
Putin a declarat marţi că Moscova ia în considerare posibilitatea de a se retrage din acord deoarece a fost "înşelată" de Occident în legătură cu promisiunile de a elimina barierele din calea exporturilor proprii de cereale şi îngrăşăminte.
Întrebat vineri despre posibilitatea prelungirii acordului privind cerealele, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat: "Cum poţi prelungi ceva care nu funcţionează?".
Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe Lavrov spunând, de asemenea, că o explozie care a avariat o conductă de amoniac între Rusia şi Ucraina este o dovadă în plus că "cineva" nu doreşte ca acordul să fie prelungit.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu