Rusia a atacat instalațiile militare ale Ucrainei din Kiev, Harkov, Mariupol și Dnipro. Putin afirmă că nu are în plan ocuparea teritoriilor ucrainene
Postat la: 24.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărările aeriene ucrainene au fost neutralizate, la numai trei ore de începerea atacului. Anterior, Ministerul a declarat că arme de precizie au fost folosite doar pentru a neutraliza infrastructura militară și forțele aeriene ucrainene.
Forțele rusești au declanșat un atac asupra Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin, care a anunțat în zori o "operațiune militară specială", transmite The Guardian. Ultimele informații arată că trupe și blindate rusești au pătruns, joi dimineață, în Ucraina dinspre Belarus. La câteva minute de la scurtul discurs televizat al lui Putin, în jurul orei 5 dimineața, ora Ucrainei, s-au auzit explozii în apropierea marilor orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev.
Amploarea atacului rusesc pare să fie masivă. Ministerul ucrainean de Interne a raportat că țara a fost atacată de rachete de croazieră și balistice, Rusia părând să vizeze infrastructura din apropierea unor orașe importante precum Kiev, Harkov, Mariupol și Dnipro.
Exploziile rachetelor de artilerie au luminat cerul nopții în timp ce au început bombardamentele în apropiere de Mariupol, se arată într-o înregistrare video. Un consilier superior al ministerului de interne ucrainean a declarat că se pare că trupele rusești ar putea avansa în curând spre Harkov, care se află la aproximativ 30 de kilometri de graniță. Localnicii din Kiev au căutat să se pună la adăpost în adăposturi antiaeriene, în timp ce în afara orașului se auzeau explozii.
"Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. "Orașe ucrainene pașnice sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va învinge. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul de a acționa este acum".
În încercarea de a justifica atacul, Putin a afirmat: "Pe pământurile noastre istorice se creează o anti-Rusia ostilă".
"Am luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială", a spus el, în ceea ce a echivalat cu o declarație de război. El a susținut că aceasta a fost pentru "demilitarizarea și denazificarea" Ucrainei.
"Nu intenționăm să ocupăm Ucraina", a spus el, și a avut un avertisment înfricoșător pentru alte națiuni. "Pentru oricine ar lua în considerare posibilitatea de a interveni din exterior: dacă o veți face, vă veți confrunta cu consecințe mai mari decât oricare altele cu care v-ați confruntat în istorie. Toate deciziile relevante au fost luate. Sper să mă ascultați", a spus Putin.
Joe Biden a emis o declarație scrisă în care a spus "Rugăciunile întregii lumi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, în timp ce suferă un atac neprovocat și nejustificat din partea forțelor militare ruse.
"Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană", a declarat Biden. "Rusia este singura responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere".
Alți lideri mondiali au condamnat, de asemenea, invazia. "Sunt consternat de evenimentele îngrozitoare din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenskyy pentru a discuta următorii pași. Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei. Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv", a declarat Boris Johnson.
"Vom trage Kremlinul la răspundere", a scris Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, care anunțase noi sancțiuni împotriva Moscovei cu doar câteva ore înainte de atac.
Scena ofensivei a fost pregătită joi seară, după ce liderii celor două teritorii controlate de Rusia în estul Ucrainei au trimis Moscovei o cerere oficială de ajutor militar pentru "a ajuta la respingerea agresiunii forțelor armate ucrainene, pentru a evita victimele civile și o catastrofă umanitară în Donbas".
Cu toate acestea, agenția rusească de presă RIA Novosti a transmis că Președintele rus Vladimir Putin nu are "niciun plan de a ocupa teritoriile ucrainene", după ce a anunțat că a fost lansată o operațiune specială pentru a apăra republicile populare Donețk și Lugansk de agresiunea ucraineană.
Scopul final al operațiunii este "de a proteja oamenii care au fost supuși timp de 8 ani unui genocid de către regimul de la Kiev", a declarat Putin într-o alocuțiune joi dimineață, adăugând că Moscova se va "lansa în demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și în predarea în fața justiției a celor care au comis numeroase atrocități împotriva civililor".
Președintele rus a precizat, totuși, că Moscova nu nutrește planuri de anvergură de a prelua întregul teritoriu al Ucrainei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu