Rușii zic că nu le pasă de sancțiuni: "Rubla și-a revenit complet. Am reușit refacerea lanțurilor de aprovizionare. Banca Rusiei scade dobânda cheie!"
Postat la: 08.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie în încercarea de a atenua impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei, afirmând că recenta revenire a rublei a atenuat presiunile inflaţioniste, scrie Financial Times.
Banca Rusiei a declarat că va reduce rata dobânzii cheie la 17%, de la nivelul maxim anterior de 20%, la 17 procente. Aceasta a mai mult decât dublat costurile de împrumut la sfârşitul lunii februarie, într-un efort de a susţine moneda după ce SUA şi aliaţii occidentali au răspuns la invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina cu măsuri financiare dure, inclusiv îngheţarea unei mari părţi din rezervele sale valutare. Prin mişcarea neprogramată de vineri, banca centrală îşi mută atenţia pe relansarea economiei ruseşti aflate în dificultate, acum că eforturile de stabilizare a sistemului financiar par să dea roade, au declarat analiştii.
"Decizia de astăzi reflectă o reechilibrare a riscurilor legate de creşterea accelerată a preţurilor de consum, de scăderea activităţii economice şi de riscurile la adresa stabilităţii financiare", a precizat banca. Deşi a avertizat că "condiţiile externe pentru economia rusă" vor "limita în mod semnificativ activitatea economică", aceasta a precizat că riscurile la adresa stabilităţii financiare nu mai cresc.
De asemenea, a spus că a observat o încetinire a ritmurilor de creştere a preţurilor, "din cauza dinamicii cursului de schimb al rublei". Rubla şi-a revenit după o scădere abruptă imediat după invazia din 24 februarie, ca urmare a controalelor stricte care au limitat capacitatea ruşilor de a cumpăra valută străină şi au blocat ieşirea străinilor din investiţiile lor în Rusia. Vineri, rubla se tranzacţiona la aproximativ 79 pentru un dolar, aproape de nivelurile anterioare invaziei.
Eficacitatea acestor măsuri înseamnă că banca centrală este mai puţin dependentă de ratele mai mari ale dobânzii pentru a susţine moneda şi se poate concentra pe sprijinirea economiei în ceea ce va fi probabil o recesiune dureroasă, potrivit Sofiei Donets, economist pentru Rusia la Renaissance Capital. "Recenta apreciere a rublei este un indiciu că controalele de capital funcţionează. Aceasta nu mai este o economie deschisă, ci un sistem financiar închis, astfel că politica privind rata dobânzii va funcţiona diferit", a spus ea.
"Există un şoc al ofertei, un şoc structural, în economie, aşa că va trebui să vedeţi că lanţurile de aprovizionare sunt reconstruite. Acest lucru se bazează pe disponibilitatea creditelor." Economiştii de la Institutul de Finanţe Internaţionale au estimat că produsul intern brut al Rusiei se va contracta cu 15% în acest an, anulând un deceniu şi jumătate de creştere.
Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să anunţe noi reduceri de rate. "Dacă situaţia continuă să evolueze în mod similar, rata cheie ar putea fi redusă la 10% până la sfârşitul anului", a declarat Igor Rapokhin, strateg senior pe piaţa datoriilor la SberCIB Investment Research. "Nu poate fi exclusă posibilitatea ca rata cheie să fie redusă la 15% la următoarea şedinţă din 29 aprilie", a adăugat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu