Țări UE vizate de o ofensivă fără precedent a Rusiei prin agenți, biserică și cultură. Implicare masivă a FSB, SVR și GRU
Postat la: 09.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Moscova și ambasada sa la Nicosia au folosit atât comunitatea rusă, cât și banii rusești din băncile cipriote pentru a evita sancțiunile și pentru a câștiga influență în politica internă și externă a Ciprului.
Conform acestei investigații, organizarea influenței vizează mai multe niveluri. Primul nivel include organizațiile centrale ale imigranților (ale „compatrioților") care au fost create de Moscova și care au birouri în toate țările cu prezență diplomatică rusească. La al doilea nivel se află asociațiile de oameni de afaceri ruși. Al treilea grup include organizații cipriote care manifestă sentimente prietenoase și apropiere ideologică de Rusia, iar al patrulea nivel este reprezentat de asociațiile culturale și educaționale ale imigranților ruși, inclusiv multe școli rusești, relatează Sigmalive citat de Rador Radio România.
Potrivit Dossier Center, „gestionarea activităților de informații ale diferitelor agenții rusești - FSB, SVR [Serviciul de Informații Externe] și GRU [Directia Principală a Statului Major General al Rusiei] - este concentrată în misiunile diplomatice ale Rusiei", inclusiv la Nicosia.
„Conducerea activităților de informații ale diferitelor departamente rusești (FSB, SVR, GRU) este concentrată în misiunile diplomatice ale Federației Ruse - ambasade și consulate. Activitatea principală prin factori de influență în rândul imigranților este efectuată de un departament special - Rossotrudnichestvo, care este succesorul Societății Federale Sovietice pentru Relații Culturale cu Țările Străine (VOKS). Rossotrudnichestvo are 85 de reprezentanțe străine și 72 de centre rusești de știință și cultură, așa-numitele „case rusești", care funcționează în 62 de țări. Spre deosebire de ambasade, Casele Rusești sunt deschise oricui și sunt extrem de potrivite pentru contacte cu agenți de influență și pentru recrutarea de noi agenți în timpul evenimentelor culturale de orice fel".
„Angajații Ambasadei Rusiei la Nicosia lucrează îndeaproape cu Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei, deși aceasta are o singură biserică în Cipru. Ei susțin mass-media în limba rusă și activitățile publice într-un mod pe care majoritatea țărilor UE l-au interzis din 2022. Susțin de asemenea formarea de partide politice, prezentând candidați pentru guvernul național și pentru reprezentarea în instituțiile UE și influențează în mod regulat deciziile guvernului cipriot cu privire la educație, limbă și alte probleme. Așa cum se întâmplă adesea cu operațiunile de informații, mass-media tinde să acopere mai degrabă eșecurile decât succesele în această privință. Însă chiar și așa, acest tip de raport subliniază cât de ramificată a devenit abordarea Moscovei față de Cipru pe care îl folosește ca un vârf de lance împotriva Occidentului.
În chestiunea bisericii, se subliniază că Biserica Ortodoxă Rusă are în Cipru o singură parohie (este condusă de rectorul Pavel Povalyaev, care a fugit din Ucraina în 2014), dar există legături strânse cu Biserica Ortodoxă Cipriotă. Trei dintre cei șapte episcopi ciprioți au absolvit seminariile din Moscova și Leningrad. Centrul Educațional Ortodox Rus din Cipru, deținut din 1997 de Valery și Natalya Zykov, prezintă interes și din punct de vedere al legăturilor cu serviciile de informații. Organizația este finanțată de Biserica Ortodoxă Rusă și de Fundația Russkiy Mir, iar biografiile conducătorilor săi sunt similare cu carierele agenților ruși de servicii speciale: Zykov a studiat la Școala Militară Superioară de Comunicații din Riazan, iar soția sa, de profesie profesoară de engleză, a servit în forțele armate în perioada 1980-1985.
Există și organizații foarte exotice, de exemplu filiala din Cipru a Imperial Orthodox Palestine Society (IPOS). După cum s-a menționat, „un factor notabil este înflorirea diferitelor evenimente culturale și patriotice sub egida misiunii diplomatice ruse. În timp ce multe alte țări din UE luptă împotriva unei astfel de propagande, diplomații ruși din Cipru găsesc din ce în ce mai multe motive neașteptate pentru astfel de manifestări. Sărbători tradiționale sovieto-ruse, cum ar fi 9 mai, au fost completate, de exemplu, cu o manifestare în cinstea ridicării blocadei de la Leningrad pe 26 ianuarie. În plus, la 30 septembrie 2023, în fața Casei Rusiei din Nicosia a avut loc o sărbătoare în cinstea „anexării" regiunilor anexate de la Ucraina la Federația Rusă".
Investigația face referire și la inaugurarea parcului cu vedere spre Ayia Napa - Gelendzhik în noiembrie 2023, care „poate fi considerat un succes diplomatic fără doar și poate pentru noul ambasador rus Zyazikov" În prezentarea investigației, Dmitri Khmelnytsky de la Dossier Center precizează că descoperirile sale ar trebui să îngrijoreze nu numai Republica Cipru, ci și Occidentul în ansamblu. După cum concluzionează Khmelnytsky, „Ciprul nu urmărește să scape de agenții ruși și nu se amestecă în activitatea lor, cu toate că ceea ce face Kremlinul este atât de evident". Acest lucru are impact nu numai asupra acestei mici insule, ci și asupra UE, NATO și a Occidentului în general.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu