Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
Postat la: 30.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fostul comisar european Thierry Breton crede că Franța va deține mai puțină putere la Bruxelles după plecarea lui și că a i se conferi prea multă putere președintei Comisiei Ursula von der Leyen e un pericol pentru Europa.
Breton, comisar european al pieței interne începând din 2019, a demisionat luna aceasta, acuzând-o pe Von der Leyen că l-a presat pe președintele francez Emmanuel Macron să-i retragă candidatura lui Breton pentru noua Comisie în schimbul unui portofoliu mai însemnat. „Franța e acum mutată la același nivel cu Italia, Spania, Polonia, Finlanda și România. Trebuie să arătăm că greutatea ei e mult diluată în comparație cu anterioara Comisie", a declarat Breton într-un interviu publicat duminică de Le Monde.
Macron a sfârșit prin a-și propune protejatul, Stéphane Séjourné, care ar trebui acum să fie numit vicepreședinte executiv al Comisiei. Pe hârtie, câțiva alți comisari ar urma să-i fie subordonați lui Séjourné, însă el nu va deține control direct decât asupra uneia dintre Direcțiile Generale ale Comisiei. Breton condusese trei Direcții, supervizând pe lângă piața internă și tehnologia, telecomunicațiile și apărarea. „Portofoliul meu de comisar a fost împărțit între cinci comisari", a declarat Breton în interviul pentru Le Monde.
Breton, care în cadrul Comisiei a avut relații tensionate cu Von der Leyen, a avertizat că în al doilea ei mandat aceasta a centralizat puterea în propriile mâini cu scopul de a promova interesele germane. „În unele ziare de la Bruxelles Ursula von der Leyen e numită «împărăteasa Europei»", a afirmat Breton, referindu-se la Politico. „E jenant pentru Europa, care nu a fost construită pentru a avea o împărăteasă sau un împărat. Europa se bazează pe echilibru, pe deservirea interesului general european, nu pe acela al unei singure țări", a declarat Breton. „Dacă acel echilibru e stricat, proiectul european e în pericol."
Breton a argumentat că Germania profită de situație pentru a exercita mai multă putere la Bruxelles și a avertizat că Von der Leyen, fiind germană, se poate folosi de puterea ei de la Bruxelles pentru a servi interesele Berlinului în detrimentul altor țări. „Cum Germania n-o duce bine [economic - n.a.], trebuie să avem grijă ca toate politicile europene să nu fie deturnate în interesul ei", a declarat el. Breton, care e și fost ministru francez al economiei și de finanțe, nu și-a cruțat nici propriul guvern, argumentând că și Franța însăși e parțial răspunzătoare pentru pierderea ei de influență.
„Dacă Germania preia cârma, acest lucru se întâmplă fiindcă alții nu-și joacă rolul de echilibrare, așa cum ar fi trebuit", a declarat Breton, explicând că incertitudinea politică și datoria publică masivă sunt aspectele care au contribuit la slăbirea Parisului. „Cu un deficit de aproape 6% din PIB, și nu din cauza vreunui factor extern, vocea Franței e inevitabil mai slabă", a declarat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu