ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah care a ucis 45 de oameni. Supraviețuitorii descriu scene îngrozitoare: "A fost terifiant"

Postat la: 28.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un atac aerian israelian a declanşat un incendiu în care au murit 45 de persoane într-o tabără de corturi din oraşul Rafah din Gaza.

Atacul a provocat un val de proteste din partea liderilor mondiali, care cer punerea în aplicare a deciziei CIJ, scrie Reuters. Familiile palestiniene s-au grăbit la spitale pentru a-şi pregăti morţii pentru înmormântare, după atacul de duminică noaptea, 26 mai, când au fost incendiate corturi şi adăposturi metalice şubrede.

Cel puțin 45 de persoane au fost ucise în atac, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Benjamin Netanyahu a calificat incidentul drept un "accident tragic" și a promis o anchetă.

Martorii au descris scene îngrozitoare duminică târziu, în timp ce incendiile au distrus tabăra improvizată din cartierul Tal al-Sultan, ucigând cel puțin 45 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Părinții au fost arși de vii în corturile lor, în timp ce copiii țipau după ajutor. Medicii au povestit că se străduiau să trateze rănile îngrozitoare provocate de schije cu ajutorul unor provizii medicale din ce în ce mai puține.

Supravieţuitorii au declarat că familiile se pregăteau să doarmă atunci când a fost lovit cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forţele israeliene au început o ofensivă terestră în estul oraşului Rafah în urmă cu peste două săptămâni.

„Ne rugam... şi pregăteam paturile copiilor noştri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobişnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru", a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană care poartă eşarfă roşie pe cap.

„Toţi copiii au început să ţipe... Sunetul a fost terifiant; am simţit că metalul era pe cale să se prăbuşească peste noi, iar schijele au căzut în camere".

Mohammad Al-Haila, în vârstă de 35 de ani, se îndrepta să cumpere niște bunuri de la un vânzător local, când a văzut o străfulgerare uriașă urmată de bubuituri succesive. Apoi a văzut flăcările.

"Am simțit că îmi îngheață corpul de frică", a declarat prin telefon pentru The Washington Post, Haila, care a fost strămutat din centrul Gaza.

El a fugit spre zonă pentru a-și căuta rudele.

"Am văzut flăcări care se ridicau, trupuri carbonizate, oameni care fugeau de peste tot și strigăte de ajutor din ce în ce mai puternice", a spus el. "Eram neputincioși să îi salvăm".

Haila și-a pierdut șapte rude în atac. Cea mai în vârstă avea 70 de ani și patru copii.

"Nu am reușit să îi identificăm până în această dimineață din cauza corpurilor carbonizate", a spus el. "Fețele au fost erodate, iar trăsăturile au dispărut complet".

Ahmed Al-Rahl, în vârstă de 30 de ani, încă mai aude țipetele.

El și familia sa se pregăteau de culcare când au auzit mai multe explozii puternice a declarat Rahl, care este strămutat din nord. Cortul lor s-a cutremurat. Confuzia a pus stăpânire pe tabără.

"Nimeni nu știa ce să facă", a spus el. "Copiii care erau cu familiile lor în acele corturi s-au repezit la noi, cerându-ne să le salvăm părinții care ardeau".

Rahl avea un stingător de incendii și s-a grăbit să ajute.

"Nu știam ce să fac pentru a-i ajuta pe oameni în timp ce ardeau", a spus el. În jurul lui erau "trupuri dezmembrate, trupuri carbonizate, copii fără cap, trupuri de parcă s-ar fi topit", a spus el.

Nu a existat apă pentru a stinge focul, care a mistuit corturile din pânză și plastic. Canistrele de gaz folosite pentru gătit au explodat, a spus Rahl.

"Am văzut cu ochii mei pe cineva arzând și strigând după ajutor, iar eu nu am putut să-i salvez viața", a spus el.

Imagini video obţinute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii în întuneric şi oameni care ţipau de panică. Mai mult de jumătate dintre morţi erau femei, copii şi persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morţilor să crească din cauza persoanelor cu arsuri grave.

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informaţii precise", l-a eliminat pe şeful de stat major al Hamas pentru cel de-al doilea şi mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.

Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

Israelul şi-a continuat ofensiva în pofida unei hotărâri a instanţei supreme a ONU care a ordonat vineri să înceteze atacurile, afirmând că decizia instanţei îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acţiuni militare în această zonă. De asemenea, instanţa a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Statele Unite au îndemnat Israelul să aibă mai multă grijă pentru a proteja civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.

„Israelul are dreptul de a se îndrepta împotriva Hamas şi înţelegem că acest atac a ucis doi terorişti Hamas de rang înalt care sunt responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. „Dar, aşa cum am fost clari, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „indignat" de ultimele atacuri ale Israelului. „Aceste operaţiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni", a declarat el pe X. Câteva mii de manifestanţi s-au adunat ulterior la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei din Gaza.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie trebuie respectată.

„Dreptul umanitar internaţional se aplică pentru toţi, de asemenea şi în cazul conducerii războiului de către Israel", a declarat Baerbock.

Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit" de atacul aerian mortal de la Rafah şi a cerut o încetare imediată a focului.

„Canada nu susţine o operaţiune militară israeliană în Rafah", a declarat ministrul de externe Melanie Joly într-o postare pe X. „Acest nivel de suferinţă umană trebuie să ia sfârşit".

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatar a declarat că lovitura de la Rafah ar putea împiedica eforturile de mediere a unei încetări a focului şi a unui schimb de ostatici.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE