Reuters: Care sunt opțiunile Rusiei dacă invadează Ucraina. Posibilele scenarii de atac
Postat la: 24.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de militari la nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temeri în Kiev și în capitalele occidentale că Putin plănuiește un nou atac, însă autoritățile de la Moscova au negat constant că ar intenționa să invadeze. Care sunt, însă, opțiunile militare ale Rusiei, în contextul acestei desfășurări masive de trupe și în cel al unor relații tot mai tensionate cu Vestul și cu Ucraina.
Conform Reuters, analiștii militari occidentali spun că Rusia nu poate să mențină, pe termen nedeterminat, un număr atât de mare de trupe desfășurate acolo unde sunt din cauza aspectelor financiare și logistice ale unei asemenea operațiuni. Analiștii sunt de părere că Rusia va trebui să retragă trupele până în vara anului viitor.
Estimările arată că numărul de noi trupe rusești care s-au apropiat de Ucraina variază între 60.000 și 90.000, iar un document al serviciilor americane sugrează că s-ar putea ajunge până la 175.000 de militari activi în zonă.
Oficialii americani au avertizat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei chiar în a doua jumătate a lui ianuarie, atunci când solul va fi ceva mai tare, iar tancurile și alte tipuri de vehicule blindate se vor putea mișca mai ușor.
Și Vladimir Putin dar și oficiali americani au spus, joi, că Rusia și SUA ar putea începe, la începutul lui ianuarie, primele discuții cu privire la propunerile de securitate și revendicările pe care Rusia le-a solicitat din partea NATO și Occidentului.
Totuși, cum ar arăta un atac al Rusiei și ce ar putea rușii să obțină de pe urma ostilităților?
„Actualele desfășurări de trupe sunt versatile, fapt ce oferă Rusiei mai multe opțiuni, iar Ucrainei și trupelor de apărare incertitudine", spune Keir Giles e la think tank-ul Chatham House. Posibilele scenarii sunt numeroase și includ diferite forme de escaladare din partea Rusiei.
O grupare de separatiști pro-ruși înarmați până în dinți controlează din 2014 o parte de teritoriu al Ucrainei și intră în confruntări militare directe cu trupe ale guvernului ucrainean în mod regulat, în ciuda unui acord de armistițiu din 2015.
Conflictul din Donbas a ucis 15.000 de oameni, susțin autoritățile de la Kiev. De multă vreme, Ucraina acuză Rusia că menține trupe în regiune, o acuzație pe care Moscova o respinge.
De cealaltă parte, rușii îi acuză pe ucraineni că intenționează să preia din nou controlul în Donbas folosind forța, o acuzație pe care, la rândul său, Ucraina o respinge.
Într-o atmosferă atât de tensionată, riscul unei neînțelegeri sau unei escaladări neplanificate este mare, iar Rusia ar putea să folosească un astfel de incident drept casus belli, un motiv de începere a ostilităților.
O sursă apropiată de Moscova și de ministerul apărării rus spune că acest este cel mai probabil scenariu dacă Rusia decide să atace. Sursa a precizat, totuși, că nu cunoaște să existe, într-adevăr, o astfel de decizie. O altă posibilitate, în aceeași marjă, ar fi ca Ucraina să fie provocată să îi atace pe separatiști, care apoi să ceară ajutorul Rusiei.
Forțele militare ruse ar escalada apoi războiul în Donbas pentru a atrage Ucraina într-un conflict convențional care ar deveni rapid extrem de sângeros, spune Neil Malvin, director pentru studii de securitate internațională la Royal Unite Services Institute din Marea Britanie.
Moscova ar putea să cucerească apoi zonele de coastă de la Marea Azov și să creeze un culoar între Donbas și Crimea, fapt ce ar pune guvernul ucrainean sub o presiune extraordinară.
Rusia a adus noi trupe în Crimeea, teritoriu pe care l-a anexat de la Ucraina în 2014, iar pe parcursul acestei săptămâni, a efectuat exerciții militare cu parașutiști în regiune.
Printr-o ofensivă din Crimea, Rusia ar putea să lanseze un atac prin care să cucerească teritoriu până la Nipru, folosind fluviul ca pe o barieră naturală împotriva unei eventuale contra-ofensive ucrainene, spune Kondra Muzyka, expert polonez.
Operațiunea ar putea începe cu folosirea unui număr mare de lovituri de artilerie, rachete și atacuri aeriene asupra unităților ucrainene din sud. Ulterior, unități ale forțelor speciale Spetsnaz ar prelua controlul podurilor și căilor ferate pentru a permite intrarea trupelor și tancurilor. O potențială slăbiciune este că doar două drumuri dinspre Crimeea pot fi blocate sau distruse.
Un document al serviciilor de informații americane, făcut public în decembrie, a arătat că Rusia ar putea să lanseze o invazie chiar în ianuarie, folosind în jur de 175.000 de militari. Conform documentului, trupe rusești sunt pregătite la nord și est de Ucraina, dar și la sud, în Crimeea, creând posibilitatea unui atac coordonat din trei direcții.
Preluarea controlului asupra sudului Ucrainei ar avea sens din punct de vedere militar pentru Rusia, pentru că ar deconecta Kievul de coastă și de prezența NATO din Marea Neagră. Din punct de vedere politic, ar avea avantajul că ar da bine în fața naționaliștilor ruși, care văd regiunea ca fiind rusească din punct de vedere istoric.
Un asalt pe mai multe fronturi ar putea implica inclusiv un atac asupra nord-estului țării, iar trupele rusești ar putea apoi să înconjoare orașele mari, fără însă să pătrundă în ele, pentru a evita luptele urbane.
De asemenea, un potențial atac ar putea să vină și dinspre Belarus, deschizând, astfel, și un front în nordul țării și deschizând posibilitatea unei căderi rapide a Kievului.
„Acest scenariu ar fi, probabil, cel mai costisitor din punct de vedere economic, politic și din cel al pierderilor de vieți omenești, iar din aceste motive este și cel mai puțin probabil", mai spune Melvin.
Analiștii spun că și dacă rușii reușesc să copleșească armata ucraineană, care este de două ori mai mică decât cea a Rusiei, trupele rusești s-ar putea confrunta cu o rezistență puternic de tip gherilă, care ar putea face foarte dificilă păstrarea controlului asupra teritoriului.
Atacuri cu rachete sau atacuri cibernetice
Keir Giles este de părere că unele scenarii ar putea să implice atacuri neconvențiale de tipul atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune care să atace infrastructura esențială. Prin folosirea atacurilor cu rachete, Rusia ar profita de pe urma faptului că Ucraina are o infrastructură slabă de apărare anti-rachetă.
De altfel, mai spune Giles, diferite alte scenarii nici măcar nu includ o invazie terestră ci pur și simplu metode de atac neconvențional prin care Kremlinul ar putea spera că va convinge Occidentul să-i accepte revendicările.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu