Regina Elisabeta a II a implineste 93 de ani
Postat la: 21.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La 21 aprilie 2019, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord implineste 93 de ani.
Conform traditiei, desi ziua de nastere a reginei este 21 aprilie, aniversarea suveranei are loc oficial in cea de-a doua zi de sambata a lunii iunie, cu o parada plina de culoare pe strazile Londrei, cunoscuta drept "Trooping the Colour". Aniversarea Reginei este si ziua nationala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. In 2019, evenimentul are loc in ziua de 8 iunie.
Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a nascut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica printului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea si al reginei Mary, si a Elisabetei Bowes-Lion, ducesa de York. Regina Elisabeta a II-a este seful Casei de Windsor, Casa Regala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamatie regala, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg si Gotha cu cel de Windsor, in contextul creat de Primul Razboi Mondial.
Atat printesa Elisabeta, cat si sora sa mai mica, printesa Margareta (1930-2002), au studiat acasa, sub supravegherea Reginei Mama (1900-2002) si a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile scolare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar si lectii de dans, muzica si arta, echitatie.
In 1936, cursul vietii printesei Elisabeta avea sa se schimbe odata cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul sau. In decembrie 1936, dupa abdicarea fratelui sau, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. Dupa ce tatal sau a urcat pe tron, printesa Elisabeta a devenit mostenitoare a tronului, avand titlul de Alteta Sa Regala Printesa Elisabeta. In momentul declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cele doua printese au fost trimise la Castelul Windsor.
Numita colonel, sef al Garzii de Grenadieri, de catre tatal sau, Elisabeta si-a facut prima aparitie publica in 1942, inspectand trupele. A inceput sa-si insoteasca parintii in vizitele oficiale pe care acestia le efectuau in tara. In 1945, printesa Elisabeta s-a alaturat Serviciului Teritorial Auxiliar, invatand sa devina un bun sofer si mecanic. Chiar daca munca sa de voluntariat a durat doar cateva luni, aceasta perioada i-a dezvaluit tinerei printese o lume diferita fata de cea regala.
Printesa Elisabeta l-a intalnit pe Philip Mountbatten, fiul printului Andrew al Greciei si stra-stranepot al reginei Victoria, pe cand avea doar 13 ani. Casatoria cu printul Philip Mountbatten, care si-a efectuat serviciul militar in Marina Britanica, a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Printul Philip a devenit, in urma casatoriei, duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: printul Charles de Wales, mostenitorul tronului (14 noiembrie 1948), printesa Anne (1950), printul Andrew (1960) si printul Edward (1964).
Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamata suverana a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Incoronarea oficiala a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusa de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Intreaga ceremonie a fost transmisa la radio, insa, pentru prima oara, a fost transmisa si la televizor in intreaga lume. Resedinta principala a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra.
In momentul in care principesa Elisabeta a devenit regina, Regatul Unit era, inca, un imperiu impresionant, format din dominioane si dependente. In anii 1950 si 1960, multe dintre aceste posesiuni si-au declarat independenta, Imperiul Britanic devenind ''Commonwealth of Nations''. In 1953, Regina si sotul sau au plecat intr-un turneu care a durat sase luni, in care au vizitat 13 tari. A devenit primul monarh care a vizitat Australia si Noua Zeelanda. In 1957, a facut o vizita de stat in SUA, in cadrul careia s-a adresat Adunarii Generale a ONU, in numele Commonwealth-ului. Totodata, a fost primul monarh care a deschis o sesiune parlamentara, respectiv cea a Parlamentului canadian.
De-a lungul anilor 1970 si 1980, regina Elisabeta a II-a a continuat sa calatoreasca. In 1973, a participat la Conferinta Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada si, in 1976, a calatorit in Statele Unite ale Americii. O saptamana mai tarziu, Majestatea Sa se afla in Montreal, Canada, unde a deschis Jocurile Olimpice de Vara. In 1979, suverana a calatorit in Kuweit, Bahrain, Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman, o vizita care a atras atentia si respectul la nivel international. Regina Elisabeta a II-a a intreprins, in 2011, o vizita istorica in Irlanda, fiind prima vizita a unui monarh britanic din 1911.
In 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, in 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur si in 2012, Jubileul de Diamant, marcand 60 de ani de domnie. A devenit, trei ani mai tarziu, la 9 septembrie 2015, monarhul britanic cu cea mai indelungata domnie, depasind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901), noteaza www.royal.uk. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit si primul monarh britanic care a sarbatorit jubileul de safir - un eveniment ce a marcat implinirea a 65 de ani de cand a urcat pe tronul Marii Britanii.
Activitatea reginei Elisabeta a II-a, care este un monarh activ si sustinator al indatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, a adus in centrul atentiei afirmarea identitatii nationale si unitatea, continuitatea, dar si stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Regina Elisabeta a II-a este guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, conducatorul suprem al fortelor armate, fiind si sursa onorurilor, conferind medalii si ordine. Regina a avut sub patronajul sau peste 600 organizatii caritabile sau cu scop educativ si social. In ultimii ani, regina si-a limitat programul de vizite peste hotare, insa isi indeplineste indatoririle oficiale pe teritoriul Regatului Unit. In decembrie 2016, aceasta a declarat ca isi va reduce implicarea in activitatile organizatiilor si institutiilor de caritate, academice si sportive transferand responsabilitatile catre alti membri ai familiei regale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin intermediul influencerilor online. Unii convertiți au declarat că s-au simțit deziluzionați de „feminizarea" bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea" ortodoxiei, scrie The Telegraph.
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a noii ere AI va veni în 2025 - cu posibile beneficii sau riscuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 4.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 5.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 6.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 7.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 8.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 9.Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
- 10.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu