Reacţia Moscovei după apariţia dronelor turceşti în Donbas: "Nu avem motive de sărbătoare"
Postat la: 16.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Moscova nu are prea multe motive de bucurie după apariţia dronelor turceşti în Donbas, estul Ucrainei, a observat marţi viceministrul de externe rus Serghei Ryabkov, relatează Tass.
„În mod evident, nu avem prea multe motive să sărbătorim având în vedere faptul că am auzit că dronele turceşti au apărut undeva în Donbas", a spus diplomatul care a descris exporturile de arme de către Turcia „o problemă serioasă". „Cumpără de la noi şi îşi livrează produsele altundeva. Există aranjamente corespunzătoare, inclusiv controale asupra exporturilor, în care discutăm toate aceste lucruri. Prin canale bilaterale, cercetăm o gamă de astfel de episoade şi vom continua să o facem", a spus acesta.
Pe de altă parte, Rusia şi Turcia au „relaţii normale şi versatile" şi discută chestiuni bilaterale „într-o procedură de lucru", a subliniat viceministrul rus de externe. Vicepreşedintele Comitetului pentru Securitate Naţională, Apărare şi Informaţii din Parlamentul ucrainean, Yuri Mysyagin, anunţa pe 3 aprilie că o dronă de luptă Bayraktar de fabricaţie turcească din serviciul armatei ucrainene a survolat pentru prima oară zona de operaţiuni din Donbas.
Ucraina şi Turcia şi-au consolidat recent relaţia, în special în ceea ce priveşte chestiunile de apărare, scrie Aerotime Hub (portal ucrainean). Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a întâlnit pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, la 10 aprilie 2021. În cadrul acelei vizite, Erdogan a asigurat că Turcia va sprijini restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi o va ajuta să intre în NATO.
Reacţionând la declaraţie, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia împotriva facilitării tendinţelor „militariste" din Ucraina. Erdogan a pledat pentru o prezenţă NATO mai puternică în regiunea Mării Negre, pe măsură ce Rusia îşi măreşte dimensiunea flotei navale, scrie Al Aljazeera. Ankara consideră Ucraina un tampon crucial împotriva Rusiei şi a fost un puternic promotor al acceptării acesteia în alianţa NATO. Cele două ţări cooperează într-o serie de proiecte şi acorduri de apărare.
Anul trecut, Ucraina a fost de acord să cumpere patru dintre corvetele din clasa MILAEM Ada din Turcia, nave de război de mici dimensiuni cunoscute pentru manevrabilitatea lor. Ţările produc împreună nave.
Confruntată cu animozitatea din ce în ce mai mare în capitalele occidentale, Ankara consideră Ucraina un partener în dezvoltarea tehnologiei militare, de la sateliţi şi radar la rachete. Însă experţii militari şi analiştii urmăresc în mod deosebit achiziţionarea de către Ucraina a dronelor de luptă ale Turciei, mai ales pe fondul creşterii tensiunilor din estul Ucrainei.
Turcia s-a poziţionat ca un exportator de nişă al UCAV-urilor (vehicule aeriene de luptă fără pilot) şi le-a promovat cu succes pe câmpurile de luptă din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah. În acest din urmă conflict, drona Bayraktar TB2 a Turciei este creditată pe scară largă pentru contribuţia ei la înclinarea echilibrului puterii către Azerbaidjan în conflictul cu Armenia.
În 2018, Ucraina a cumpărat şase drone Bayraktar TB2 şi 200 de rachete de înaltă precizie din Turcia ca parte a unui acord de apărare în valoare de 69 milioane de dolari americani. Experţii militari ucraineni au studiat îndeaproape utilizarea dronei în Nagorno-Karabah. Ei spun că asemănările dintre lupta Azerbaidjanului împotriva Armeniei şi strădania Ucrainei de a smulge controlul asupra regiunii sale separatiste de la un alt set de forţe furnizate de Rusia sunt de bun augur pentru Kiev.
„Ştim că capacitatea Rusiei nu este suficientă în faţa UAV-urilor turceşti", a spus Bilgehan Ozturk, un analist al Fundaţiei SETA, un grup de reflecţie din Ankara, apropiat de guvernul Erdogan. „Ele ar conferi un atu forţelor ucrainene. Separatiştii susţinuţi de ruşi au avantajul lor, dar nu sunt capabili să împiedice noile UAV-uri. "
În mai 2020, Ucraina a anunţat planul „Viziunea Forţelor Aeriene 2035" care are în vedere reînnoirea flotei sale formată în principal din avioane de vânătoare MiG-29 şi Su-27. Drona Bayraktar TB2 şi-a dovedit eficienţa în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan din Nagorno-Karabah. Folosită de forţele azere, drona a distrus o serie de poziţii armene, în special vehicule blindate şi sisteme antiaeriene.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 9.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 10.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu