ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar

Postat la: 10.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orbán în urma discursului său în Parlamentul European, reproșându-i că s-a apropiat de Vladimir Putin, a permis interferența străină a Rusiei și Chinei și a dezamăgit poporul ungar.

În replică, Viktor Orban s-a arăta "șocat" de discursul președintelui CE și arată că actuala Comisie Europeană a devenit o "armă politică", în loc să vegheze la buna funcționare a Uniunii Europene. În timpul discursurilor, europarlamentarii s-au ridicat în picioare și i-au cântat "Bella Ciao" lui Viktor Orban. Președintele Ursula von der Leyen s-a arătat surprinsă de momentul care tocmai se petrecerea în plenul Parlamentului European.

„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat. Nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei", a declarat președintele Comisiei Europene. „Vreau să îi întreb", a spus ea uitându-se direct la Orbán: „I-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? Sau cehii și slovacii pentru represiunea sovietică din 1968? Sau lituanienilor pentru represiunea sovietică din 1991?" Întrebările retorice au fost întâmpinate cu aplauze din partea grupurilor politice pro-europene.

Respingerea de către aceasta a politicilor lui Orbán are loc cu câteva săptămâni înainte ca echipa de 26 de comisari europeni să se prezinte în fața Parlamentului pentru aprobare - iar Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul deputaților europeni pentru al doilea mandat. În cel mai recent discurs al său, von der Leyen a folosit cuvinte neobișnuit de puternice pentru a-l acuza pe prim-ministrul ungar că este apropiat de Putin.

La începutul celor șase luni în care Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, Orbán a mers în „misiuni de pace" autodeclarate la Kiev, Moscova, Beijing și Washington și a pretins, fără autorizație, că reprezintă UE. După comentariile liderilor grupurilor politice ale Parlamentului, un Orbán șocat a avut ocazia să răspundă și a declarat că „a fost surprins de ceea ce a spus președintele".

„În mod deliberat nu am adus în discuție divergențele noastre, deoarece, în calitate de președinție a Consiliului, lucrăm în numele Europei. Nu este corect să vorbim despre aceste diferențe de opinie când aici vorbim despre președinție", a spus el. Orbán a adăugat că actuala Comisie Europeană a devenit „o armă politică" în loc să fie neutră și să se concentreze pe protejarea tratatelor UE.

Von der Leyen a abordat și alte probleme pe care le-a avut cu premierul ungar. În ceea ce privește competitivitatea, subiect în care von der Leyen și Orbán sunt de acord că UE are nevoie de investiții importante, președintele Comisiei a susținut că, în ciuda eforturilor UE de a stimula piața unică, există „un guvern care se îndreaptă exact în direcția opusă, îndepărtându-se de piața unică". Nu există premii pentru a ghici la cine se referea.

„Cum poate un guvern să atragă mai multe investiții europene dacă, în același timp, discriminează companiile europene, impozitându-le mai mult decât pe altele?", a adăugat ea. Von der Leyen și-a completat atacul la adresa lui Orbán prin abordarea migrației, un subiect politic fierbinte și un subiect de discuție vechi al premierului ungar, care a susținut cu o zi mai devreme, în cadrul unei conferințe de presă, că țara sa este una dintre singurele care luptă pentru a ține migranții fără documente în afara Uniunii Europene.

„V-am auzit cuvintele", a continuat von der Leyen. „Ați spus că Ungaria protejează frontierele și că infractorii sunt închiși în Ungaria. Cum se potrivește acest lucru cu faptul că anul trecut autoritățile au eliberat din închisoare traficanți și contrabandiști condamnați înainte de a-și încheia pedeapsa?"

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE