Raport al serviciilor secrete americane: Cel mai apropiat aliat din lumea arabă manipulează politica internă a SUA!
Postat la: 13.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oficiali ai serviciilor de informații americane au întocmit un raport clasificat care detaliază eforturile ample de manipulare a sistemului politic american de către Emiratele Arabe Unite, o națiune influentă și bogată în petrol din Golful Persic, considerată de mult timp un partener apropiat și de încredere, relatează Washington Post.
Activitățile cuprinse în raport, descrise pentru Washington Post de trei persoane care l-au citit, includ încercări ilegale și legale de a orienta politica externă americană în moduri favorabile autocrației arabe. Raportul dezvăluie încercarea EAU, care a cuprins mai multe administrații americane, de a exploata vulnerabilitățile guvernării americane, inclusiv dependența sa de contribuțiile pentru campanii electorale, susceptibilitatea față de firme puternice de lobby și aplicarea laxă a legilor de divulgare menite să protejeze împotriva interferențelor guvernelor străine, au declarat aceste persoane. Fiecare a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații clasificate.
Documentul a fost compilat de Consiliul Național de Informații și a fost prezentat în ultimele săptămâni unor factori de decizie politică de top din SUA pentru a le ghida luarea deciziilor legate de Orientul Mijlociu și de EAU, care se bucură de o influență extraordinară la Washington. Raportul este remarcabil prin faptul că se concentrează pe operațiunile de influență ale unei națiuni prietene, mai degrabă decât pe cele ale unei puteri adversare precum Rusia, China sau Iran. De asemenea, este neobișnuit ca un produs al serviciilor de informații americane să examineze îndeaproape interacțiunile în care sunt implicați oficiali americani, având în vedere mandatul său de a se concentra asupra amenințărilor străine.
"În general, comunitatea de informații din SUA se ține departe de orice lucru care ar putea fi interpretat ca fiind un studiu al politicii interne americane", a declarat Bruce Riedel, membru senior la Brookings Institution, care a făcut parte din Consiliul Național de Informații în anii 1990. "A face așa ceva pe o putere prietenă este, de asemenea, unic. Este un semn că comunitatea americană de informații este dispusă să accepte noi provocări", a spus el.
Lauren Frost, o purtătoare de cuvânt a Biroului Directorului de Informații Naționale, a refuzat să comenteze când a fost întrebată despre raport. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef Al Otaiba, a declarat că este "mândru de influența și de poziția bună a Emiratelor Arabe Unite în SUA". "A fost câștigată cu greu și bine meritată. Este produsul a zeci de ani de cooperare strânsă între EAU și SUA și de diplomație eficientă. Reflectă interese comune și valori împărtășite", a declarat el.
Relația este unică. De-a lungul anilor, Statele Unite au fost de acord să vândă EAU unele dintre cele mai sofisticate și letale echipamente militare, inclusiv dronele MQ-9 Predator și avioanele de luptă avansate F-35, un privilegiu care nu a fost acordat niciunei alte țări arabe din cauza îngrijorării privind diminuarea avantajului militar calitativ al Israelului.
Unele dintre operațiunile de influență descrise în raport sunt cunoscute de profesioniștii din domeniul securității naționale, dar astfel de activități au înflorit din cauza refuzului Washingtonului de a reforma legile privind influența străină sau de a oferi resurse suplimentare Departamentului de Justiție. Alte activități se aseamănă mai mult cu spionajul, au declarat persoane familiarizate cu raportul.
Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 154 de milioane de dolari pe lobbyiști începând din 2016, potrivit înregistrărilor Departamentului de Justiție. A cheltuit alte sute de milioane de dolari pe donații către universități și grupuri de reflecție americane, multe dintre acestea producând documente politice cu concluzii favorabile intereselor EAU.
În Statele Unite nu există nicio interdicție privind donarea de bani de către lobbyiști pentru campaniile politice. Un deputat american care a citit raportul serviciilor de informații a declarat pentru The Post că acesta ilustrează modul în care democrația americană este distorsionată de banii străini, spunând că ar trebui să servească drept semnal de alarmă.
"Trebuie stabilită o linie roșie foarte clară împotriva jocului Emiratelor Arabe Unite în politica americană", a declarat parlamentarul. "Nu sunt convins că am abordat vreodată acest aspect cu emiratezii la un nivel înalt". Atât Biroul Directorului de Informații Naționale, cât și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze dacă au abordat această problemă cu omologii de rang înalt din EAU.
Răspunsul public discret al guvernului american vine după ce președintele Biden a susținut cu pasiune săptămâna trecută în fața alegătorilor pentru alegerile de la mijlocul mandatului că democrația americană este amenințată de interese puternice și că are nevoie de o protecție concertată. "Cu democrația pe buletinul de vot, trebuie să ne amintim aceste prime principii: Democrația înseamnă guvernarea poporului - nu guvernarea monarhilor sau a celor cu bani, ci guvernarea poporului", a declarat Biden în timpul unui discurs la Washington.
Consiliul Național de Informații, sau NIC, este principalul centru analitic al comunității de informații. Produsele sale se bazează pe informațiile provenite de la cele 18 agenții de informații ale națiunii pentru a vorbi cu o singură voce despre problemele presante de securitate națională. Persoanele care au împărtășit informații despre raport au refuzat să ofere o copie a acestuia. Aceștia au declarat că activitățile atribuite EAU în raport depășesc cu mult simplul trafic de influență.
Una dintre cele mai îndrăznețe isprăvi a implicat angajarea a trei foști oficiali americani din serviciile de informații și din armată pentru a ajuta EAU să supravegheze disidenții, politicienii, jurnaliștii și companiile americane. În documentele juridice publice, procurorii americani au declarat că bărbații au ajutat EAU să pătrundă în calculatoare din Statele Unite și din alte țări. Anul trecut, cei trei au recunoscut în instanță că au furnizat EAU tehnologii sofisticate de hacking, acceptând să renunțe la autorizațiile de securitate și să plătească aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a rezolva acuzațiile penale. Departamentul de Justiție a prezentat soluția ca fiind "prima rezoluție de acest fel".
Cu toate acestea, nu a implicat pedeapsa cu închisoarea, iar criticii au considerat că sancțiunea financiară este neînsemnată, având în vedere plățile substanțiale primite de foștii oficiali americani pentru munca lor, ceea ce a generat îngrijorări că nu a făcut prea mult pentru a descuraja un comportament similar în viitor.
Cei care doresc o reformă remarcă, de asemenea, procesul federal al lui Thomas Barrack, un consilier de lungă durată al fostului președinte Donald Trump, care a fost achitat luna aceasta de acuzațiile potrivit cărora ar fi lucrat ca agent al Emiratelor Arabe Unite și ar fi mințit anchetatorii federali în legătură cu acest lucru.
Procurorii americani l-au acuzat pe Barrack că a exploatat accesul său la Trump în beneficiul EAU și că a lucrat pe un canal secret de comunicare care presupunea transmiterea de informații sensibile către oficiali emiratzi. Dovezile prezentate în instanță au inclus mii de mesaje, postări pe rețelele de socializare și înregistrări de zbor, precum și comunicări care arată că oficialii emiratzi i-au furnizat subiecte de discuție pentru aparițiile în mass-media în care a lăudat EAU. După un astfel de interviu, Barrack a trimis un e-mail unui contact în care spunea: "Am reușit... pentru echipa locală", referindu-se la EAU.
Barrack, care nu s-a înregistrat niciodată la guvernul american pentru a face lobby pentru statul din Golf, a negat vehement acuzațiile, iar procurorii nu au reușit să convingă juriul că traficul său de influență a dat naștere la infracțiuni. Un asistent al său, Matthew Grimes, a fost, de asemenea, achitat.
Emiratele Arabe Unite sunt departe de a fi singurele care folosesc tactici agresive pentru a încerca să îndoaie sistemul politic american după bunul plac. Arabia Saudită, Qatar, Israel, Taiwan și zeci de alte guverne desfășoară campanii de influență în Statele Unite în încercarea de a influența politica americană.
Dar examinarea EAU de către comunitatea de informații indică un nivel sporit de îngrijorare și o îndepărtare dramatică de la modul laudativ în care țara este discutată în public de secretarii de stat, de apărare și de președinții SUA, care subliniază în mod obișnuit "importanța aprofundării în continuare a relației strategice SUA - EAU".
Emiratele Arabe Unite sunt o federație de șeici cu peste 9 milioane de locuitori, inclusiv orașele-state Abu Dhabi și Dubai. Începând din 2012, a fost al treilea mare cumpărător de arme americane și a construit ceea ce mulți consideră cea mai puternică armată din lumea arabă prin cultivarea unor legături strânse cu instituțiile politice, de apărare și militare americane.
Forțele armate ale EAU au luptat alături de trupele americane în Afganistan, Irak și Siria. De asemenea, țara găzduiește 5.000 de militari americani la baza aeriană al-Dhafra și nave de război americane în portul de mare adâncime Jebel Ali. Susținătorii statului din Golf din grupurile de reflecție și din cercurile militare americane îl aclamă adesea drept "mica Sparta" pentru abilitățile sale militare, ocolind în același timp dosarul său privind drepturile omului și rudenia de fier cu Arabia Saudită.
În EAU nu există alegeri sau partide politice și nici un sistem judiciar independent. Criticile la adresa guvernului sunt interzise, iar sindicatele și homosexualitatea sunt în afara legii. Freedom House clasează statul din Golf printre cele mai puțin libere țări din lume.
Mediul politic sufocant contrastează puternic cu ofertele cosmopolite opulente ale țării, inclusiv cea mai înaltă clădire din lume, pârtii de schi în interiorul unui centru comercial și Ferrari World, un parc tematic inspirat de producătorul italian de mașini sport. Cel mai mare oraș al său, Dubai, este un centru de afaceri scutit de taxe, cu hoteluri de cinci stele strălucitoare, cluburi de noapte și concerte de DJ care par incongruente cu zelul religios al Arabiei Saudite din apropiere. În ultimii ani, oficiali americani și organisme de supraveghere independente au avertizat că contrabanda și spălarea banilor în EAU au permis infractorilor și militanților să își ascundă averile acolo.
Atenția asupra rolului EAU la Washington a crescut după moartea editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în Turcia. CIA a concluzionat că uciderea acestuia a fost făcută la ordinul prințului moștenitor saudit Mohamed bin Salman, o dezvăluire care a determinat firmele de lobby și grupurile de reflecție din Washington să își întrerupă legăturile financiare cu Riadul. Deși Emiratele Arabe Unite nu au avut nicio implicare, statutul prințului moștenitor de protejat al lui Mohammed bin Zayed al-Nahyan, conducătorul Emiratelor Arabe Unite cunoscut sub numele de MBZ, a invitat la o mai mare atenție.
"MBZ a fost o mare parte a mulțimii care a spus că prințul moștenitor saudit va fi un reformator, va face din Arabia Saudită o țară mai normală, va da dreptul de vot femeilor - toate acestea s-au prăbușit atunci când Khashoggi a fost ucis", a spus Riedel.
Îngrijorările grupurilor pentru drepturile omului cu privire la EAU au crescut odată cu implicarea sa militară în războiul brutal din Yemen, din care s-a retras între timp. Statul din Golf a provocat, de asemenea, furia oficialilor americani după ce organismul de supraveghere al Departamentului Apărării a declarat că EAU ar fi finanțat Grupul Wagner, o armată de mercenari ruși apropiată Kremlinului, care a fost acuzată de atrocități în Libia, Ucraina și Africa. EAU neagă acuzația.
Deși EAU și-a menținut un sprijin bipartizan puternic în Statele Unite, a cultivat o legătură deosebit de strânsă cu administrația Trump, care a aprobat vânzarea de 23 de miliarde de dolari de avioane F-35, MQ-9 și alte muniții către statul din Golf. Transferul, care s-a confruntat cu rezistență din partea democraților din Congres, nu a avansat încă, dar este susținut de administrația Biden.
Luna trecută, The Post a dezvăluit că EAU curtează îndelungat personalul militar american de rang înalt în retragere. Investigația a arătat că, în ultimii șapte ani, 280 de militari americani în retragere au lucrat ca antreprenori și consultanți militari pentru EAU, mai mult decât pentru orice altă țară, și că aceste posturi de consultanță sunt bine plătite.
Otaiba, un ambasador care a creat legături puternice cu politicieni puternici și lideri de afaceri din tot spectrul politic, a fost un instrument al succesului EAU la Washington.
Raportul serviciilor de informații are grijă să nu identifice persoane specifice, potrivit persoanelor care l-au citit, dar menționează mai multe întâlniri și conversații în care au fost implicați oficiali americani și emiratzi. Un pasaj se referă la o întâlnire între un oficial de rang înalt din SUA și un oficial de rang înalt din EAU, care s-au lăudat reciproc pentru că au salvat "de unul singur" relația dintre SUA și EAU. O persoană care a citit raportul a declarat că este o referire inconfundabilă la Otaiba.
Când a fost întrebat despre concluziile comunității de informații, Otaiba a declarat că a fost "onorat să facă parte dintr-un grup de oameni serioși, cu intenții bune, din ambele țări, care au construit un parteneriat deplin și durabil care a făcut ca EAU, SUA și regiunea să fie mai sigure, mai prospere și mai deschise la minte".
Unii legislatori americani din ambele partide au propus o legislație pentru a limita influența străină în politica americană. Un proiect de lege introdus anul trecut de către reprezentanta Katie Porter (D-Calif.) ar interzice comitetelor de campanie politică să accepte bani de la lobbyiști înregistrați într-o țară străină. Alte propuneri de reformă includ creșterea cerințelor de dezvăluire a informațiilor, furnizarea de mai multe resurse pentru unitatea de influență străină a Departamentului de Justiție și standardizarea datelor de depunere, a declarat Anna Massoglia, expert în influență străină la OpenSecrets, o organizație care urmărește cheltuielile politice,
"În timp ce Statele Unite dispun de unele reguli de divulgare, există încă o serie de lacune care permit persoanelor să lucreze în numele unor interese străine în această țară fără a-și dezvălui activitatea", a declarat Massoglia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu