Războiul din Ucraina se extinde: Polonia și România văzute deja implicate direct. Trupe poloneze la Lvov sau române la Chișinău!
Postat la: 06.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În războiul din Ucraina, nu există răsturnări de situație, ci se înregistrează o dinamică de extindere lentă care se lovește de o rezistență din ce în ce mai mică.
În primăvara anului 2022, Berlinul credea că nu va fi supus presiunilor, deoarece SUA impuseseră restricții pentru livrările de armament în Ucraina, restricții ce excludeau trimiterea de arme ofensive. Aproape un an mai târziu, sunt trimise tancuri de categorie grea și au început discuțiile despre avioane de luptă.
Un scenariu similar se conturează, după câte se pare, și cu privire la implicarea unor forțe terestre NATO, deoarece trecutul istoric zbuciumat al Europei de Est legitimează scenarii de extindere prin implicarea în conflict a Poloniei și României, relatează Efemerida Ton Syntakton preluat de Rador.
Riscul împărțirii Ucrainei
Vestul Ucrainei, a cărei capitală este orașul Lviv, a aparținut Austriei, iar în perioada 1918-1939 Poloniei. Este vorba de regiunea care odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 a fost anexată la URSS, sub suveranitatea căreia a revenit după încheierea războiului, în 1945.
Dacă există riscul unei împărțiri a Ucrainei, este foarte probabil ca Varșovia să urmărească o prezență a forțelor sale în vestul Ucrainei, ca o garanție pentru viitoare aranjamente.
Mai periculos este cazul României, după cum reiese, de altfel, și din declarațiile recente ale lui Lavrov cu privire la riscul unui efect de domino având ca punct de pornire Moldova.
Moldova, cunoscută și sub numele de Basarabia, a fost cucerită de Rusia la începutul secolului al XIX-lea, fiind desprinsă definitiv de sub stăpânirea Imperiului Otoman. Regiunea avea o populație pur românească, iar în 1918, împreună cu zona de coastă din sud care acum face parte din Ucraina, a fost alipită României Mari care s-a format în 1918, după încheierea războiului.
În iunie 1940, în baza unui acord tacit și informal între Moscova şi Berlin, Moldova a fost anexată la URSS, sub stăpânirea căreia a revenit după încheierea războiului, în 1945.
Între Moldova și Ucraina se interpune de facto autoproclamata în 1990 Transnistrie, locuită de ruși. Dacă Transnistria se va uni teritorial cu regiunile ocupate de forțele ruse, atunci nu există nicio îndoială că va fi anexată Rusiei, alimentând în Moldova o dinamică în favoarea unirii cu patria-mamă România. De remarcat că un număr mare din populația Moldovei, inclusiv președintele țării, deține pașaport românesc.
Astfel, Moldova, țară a fostei URSS, s-ar afla în cadrul NATO și al Uniunii Europene, cu o Transnistrie care să constituie parte a statului român, dar aflată sub ocupație rusă!
Dacă cele de mai sus par a fi exerciții pe hârtie sau, chiar mai rău, jocuri de strategie, același lucru a fost valabil și în urmă cu un an pentru scenariile care prevedeau consolidarea Ucrainei cu tancuri grele și avioane de luptă.
Lucrurile au putea să degenereze și în Balcani
Dacă Polonia și Ucraina de Vest par departe, România și Moldova sunt în Balcani, iar focare ale revizionismului și iredentismului există nu numai în fosta Iugoslavie, ci și în România, unde există o puternică minoritate maghiară din punct de vedere numeric și compactă din punct de vedere geografic în regiunea Transilvaniei.
Crede cineva în mod serios că Orban va rata ocazia de a arăta aceeași sensibilitate față de maghiarii din România pe care o arată deja Bucureștiul pentru al doilea stat românesc, adică Moldova?
Într-un reportaj realizat de BBC în vestul Ucrainei, un pensionar spunea că s-a născut în Austria, a făcut școala în Cehoslovacia, a făcut universitatea în Ungaria și a lucrat în URSS. Ați umblat mult, a fost remarca jurnalistului, la care răspunsul primit a fost: „Nu am plecat niciodată din orașul în care m-am născut"!
preluare Rador
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu