Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Războiul cipurilor: Americanii fac presiuni pentru blocarea Chinei: au solicitat unui producător olandez cunoscut să oprească livrările

Postat la: 03.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Producătorul de echipamente pentru producţia de cipuri ASML Holding NV a decis să anuleze livrările către China la cererea Administraţiei Biden, cu câteva săptămâni înaintea datei la care urmau să intre în vigoare interdicţiile pentru exportul de sisteme de litografie, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

ASML, companie cu sediul la Veldhoven, Ţările de Jos, este lider mondial pe piaţa sistemelor de litografie, echipamente care folosesc laserele pentru producerea de microcipuri. În ultimii ani China a fost a treia mare piaţă pentru ASML, după Taiwan şi Coreea de Sud, însă în trimestrul al treilea al anului trecut a urcat până pe primul loc, fiind responsabilă pentru 46% din vânzările companiei. „Autorizaţia pentru livrările de sisteme de litografie NXT:2050i şi NXT:2100i a fost anulată de guvernul olandez, o decizie care afectează un mic număr de clienţi din China", a informat ASML într-un comunicat de presă difuzat luni seară.

Compania olandeză avea licenţele necesare pentru a livra echipamente moderne de litografie către o serie de firme chineze până în luna ianuarie 2024, când urmau să intre în vigoare noi restricţii decise de autorităţile din Ţările de Jos. Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg, susţin că oficialii americani au contactat ASML şi au cerut companiei să oprească mai repede livrările către clienţii chinezi.

ASML a confirmat că recent au avut loc discuţii cu oficialii de la Washington privind amploarea şi impactul reglementărilor referitoare la controlul exporturilor dar nu a oferit alte detalii.

În replică, un purtător de cuvânt de la Ministerul chinez al Afacerilor Externe a calificat intervenţia SUA în accesul Chinei la tehnologie drept un act de "hegemonie" şi de asemenea a îndemnat guvernul de la Haga să "respecte spiritul contractelor şi ordinea mondială, precum şi să protejeze beneficiile reciproce ale celor două ţări".

Administraţia Biden vrea să deturneze eforturile Beijingului de a pune la punct propria sa industrie de semiconductori, iar în acest sens SUA şi aliaţii său au decis să blocheze accesul Chinei la tehnologia din import. Cu toate acestea, anul trecut producătorul chinez Huawei Technologies Co. a lansat un smartphone capabil să rivalizeze cu iPhone, utilizând cipuri performante realizate graţie sistemelor de litografie livrate de ASML.

Datele oficiale arată că în perioada iulie-noiembrie 2023, importurile Chinei de sisteme de litografie au crescut de cinci ori până la 3,7 miliarde de dolari. China a fost responsabilă pentru aproape jumătate din vânzările ASML în trimestrul al treilea, comparativ cu 24% în trimestrul al doilea şi 8% în primul trimestru, pe măsură ce companiile chineze s-au grăbit să importe echipamentele înainte de intrarea în vigoare a controalelor la export.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE