Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Postat la: 14.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
În timp ce tensiunile Est-Vest privind Ucraina intră într-o fază nouă şi periculoasă, premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele american Joe Biden vor discuta vineri la Washington dacă să permită Kievului să folosească rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune sau rachete britanice Storm Shadow împotriva ţintelor din Rusia.
Preşedintele Putin, în cel mai clar avertisment al său de până acum, a declarat joi că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va continua cu o astfel de acţiune, despre care a spus că va modifica natura conflictului.
El a promis un răspuns „adecvat", dar nu a spus ce ar implica acesta. Cu toate acestea, în iunie, el a vorbit despre opţiunea de a înarma inamicii Occidentului cu arme ruseşti pentru a lovi ţinte occidentale în străinătate şi de a desfăşura rachete convenţionale la distanţa de atac a Statelor Unite şi a aliaţilor lor europeni.
Ulrich Kuehn, expert în armament la Institutul pentru Cercetarea Păcii şi Politica de Securitate din Hamburg, a declarat că nu exclude posibilitatea ca Putin să aleagă să trimită un fel de mesaj nuclear - de exemplu să testeze o armă nucleară într-un efort de a intimida Occidentul.
„Aceasta ar fi o escaladare dramatică a conflictului", a spus el într-un interviu. „Pentru că ideea este, ce fel de săgeţi mai are domnul Putin de aruncat dacă Occidentul continuă, în afară de recurgerea efectivă la arme nucleare?"
Rusia nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, iar o explozie nucleară ar semnala începutul unei ere mai periculoase, a spus Kuehn, avertizând că Putin ar putea simţi că este văzut ca slab în răspunsurile sale la creşterea sprijinului NATO pentru Ucraina.
„Testarea nucleară ar fi ceva nou. Nu aş exclude acest lucru şi ar fi în concordanţă cu ruperea de către Rusia, în ultimii doi ani, a unui număr de acorduri internaţionale de securitate pe care le-a semnat de-a lungul deceniilor", a spus el.
Gerhard Mangott, specialist în securitate la Universitatea din Innsbruck din Austria, a declarat într-un interviu că, de asemenea, crede că este posibil, deşi în opinia sa nu este probabil, ca răspunsul Rusiei să includă o formă de semnal nuclear.
„Ruşii ar putea efectua un test nuclear. Ei au făcut toate pregătirile necesare. Ar putea detona o armă nucleară tactică undeva în estul ţării doar pentru a demonstra că (ei) vorbesc serios atunci când spun că vom recurge în cele din urmă la arme nucleare".
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că NATO ar fi „parte directă la ostilităţi împotriva unei puteri nucleare", dacă ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei. „Nu ar trebui să uitaţi de acest lucru şi să vă gândiţi la consecinţe", a spus el.
Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este, de asemenea, în curs de revizuire a doctrinei sale nucleare - circumstanţele în care Moscova ar utiliza arme nucleare. Putin este presat de un influent adept al politicii externe să o facă mai flexibilă pentru a deschide uşa unui atac nuclear limitat asupra unei ţări NATO.
În cazul Marii Britanii, Moscova ar putea declara că Londra a trecut de la un război hibrid indirect cu Rusia la agresiune armată directă dacă permite Kievului să tragă rachete Storm Shadow asupra Rusiei, a declarat vineri fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov pe platforma de social media Telegram.
Este probabil ca Rusia să închidă ambasada britanică de la Moscova şi propria ambasadă de la Londra, să lovească dronele şi avioanele de război britanice aflate în apropierea Rusiei, de exemplu deasupra Mării Negre, şi eventual să tragă rachete asupra avioanelor de război F-16 care transportă Storm Shadows la bazele lor din România şi Polonia, a prezis Markov.
Putin a mai încercat şi nu a reuşit să traseze linii roşii pentru Occident, determinându-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care îndeamnă Occidentul să fie mai puţin precaut atunci când vine vorba de confruntarea cu Moscova, să le respingă importanţa.
Însă ultimul avertisment al lui Putin cu privire la rachetele cu rază lungă de acţiune este perceput atât în interiorul, cât şi în exteriorul Rusiei ca un lucru pe care va trebui să îl pună în aplicare dacă Londra sau Washingtonul permit ca rachetele lor să fie utilizate împotriva Rusiei.
Mangott, de la Universitatea din Innsbruck, a declarat că modul în care avertismentul lui Putin a fost prezentat în mod repetat la televiziunea de stat rusă a creat o aşteptare ca acesta să fie nevoit să dea curs aşteptărilor.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că mesajul lui Putin a fost „extrem de clar şi lipsit de ambiguitate".
Markov, fost consilier al Kremlinului, a declarat că „Rusia a decis să rupă" strategia de „fierbere a broaştei pe o flacără lentă", referindu-se la creşterile progresive ale Occidentului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei, menite să nu provoace un răspuns dur al Rusiei.
„Pasul pe care Occidentul îl plănuieşte acum, este un pas mic, dar trece peste o linie roşie la care vom fi de fapt forţaţi să răspundem. Vom considera că sunteţi în război cu noi".
Kuehn a declarat că, în lipsa unui sabotaj nuclear sau a unor atacuri asupra mijloacelor britanice, răspunsurile mai previzibile ar putea include intensificarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.
Mangott a prezis că Kievul va fi cel mai afectat de răspunsul militar al Rusiei dacă Occidentul îi va da undă verde şi nu se aşteaptă la un atac militar rusesc pe teritoriul NATO.
O altă opţiune ar fi ca Rusia să intensifice acţiunile „hibride", cum ar fi sabotajul în Europa sau interferenţa în campania electorală din SUA, a spus Kuehn.
Mangott a spus că pericolul pentru Occident este că nu ştie unde sunt cu adevărat liniile roşii ale lui Putin.
„A permite Ucrainei să utilizeze armament occidental, asistată de imagini prin satelit occidentale (şi) consilieri militari occidentali este ceva care încalcă foarte strâns interesele vitale ale Rusiei", a spus el.
„Prin urmare, cred că acei (oameni) care spun „Ei bine, nu se va întâmpla nimic, să o facem pur şi simplu" se înşală".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
-
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională chiar înainte ca Netanyahu, vizat de un mandat de arestare, să aterizeze la Budapesta
Ungaria a anunțat ca se retrage de la Curtea Penala Internaționala. Anunțul a fost facut de șeful de cabinet al premieru ...
-
Aleksandr Dughin: "Cel care controlează aceea zonă controlează întreaga lume!"
Cel care controleaza zona arctica controleaza intreaga lume și are un avantaj neprețuit in orizontul strategic, de unde ...
-
O analiză a IISS de la Londra ar avea darul să liniștească Europa in privinta NATO
Analiștii Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra, au prezentat date despre care con ...
-
Amatorism total: Consilierul lui Trump pe securitate națională o comite din nou la scurt timp după Signalgate!
Consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Mike Waltz, unul dintre cei mai inalti functionari din administ ...
-
Momentul istoric al Omenirii: "Ziua Eliberării" va genera o criză colosală pe care o va deconta întreaga Planetă
Civilizațiile nu sunt ucise, a spus istoricul Arnold Toynbee. Ele mor din cauza sinuciderii lor. Deși puterea militara ș ...
-
Se reconfigurează alianțele militare în Balcani - Tratat important semnat de Serbia si Ungaria
Serbia si Ungaria au convenit marti asupra intaririi cooperarii militare bilaterale si au semnat, la Belgrad, un acord p ...
-
A iesit prost cu negocierile pentru Ucraina - Rusia respinge propunerile SUA
Rusia nu poate accepta propunerile SUA pentru incheierea razboiului din Ucraina in forma lor actuala, deoarece acestea n ...
-
Președintele BCE vine cu o ipoteză neașteptată: Tarifele lui Trump sunt o oportunitate pentru Europa
Impunerea de taxe vamale de catre președintele Statelor Unite, Donald Trump, asupra produselor UE ar trebui sa fie incep ...
-
În jurul României se fac alianțe, se negociază, se mută trupe: Fierbere ca înaintea marilor conflagrații
Bucureștiul incearca sa gaseasca un echilibru intre complicațiile create de Statele Unite și determinarea europenilor de ...
-
Europa și China s-au așezat la masa negocierilor: Pregătesc o lovitură puternică pentru Donald Trump
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, s-a intalnit cu comisarul european pentru comerț și securitate economica, M ...
-
Volodimir Zelenski: "Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american drept datorie în cadrul acordului privind mineralele şi nu îl va semna"
Presedintele Volodimir Zelenski a spus vineri ca Ucraina nu este dispusa sa recunoasca ajutorul militar american acordat ...
-
Jurnalistul care a dezvăluit scurgerea de informații de la Casa Albă rupe tăcerea: "M-au invitat și acum mă atacă!" Trump: "Vânătoare de vrajitoare"
Cand Jeffrey Goldberg a publicat o poveste-bomba care sublinia modul in care unii dintre cei mai inalți oficiali america ...
-
Donald Trump, atac fără precedent la adresa întregii Uniuni Europene: Au cerut pomană
Șeful de la Casa Alba s-a intalnit marți cu ambasadorii americani și cu presa. La un moment dat Trump a fost intrebat de ...
-
Administrația Trump amenință cu eliminarea instanțelor care blochează agenda președintelui: "Vremurile disperate cer măsuri disperate"
Una dintre cele mai importante voci ale administrației SUA, presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, a anunț ...
-
Planul Rusiei până în anul 2045. Scenariile de pe masa lui Putin privind posibile confruntări militare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea pe masa 15 scenarii pentru posibile conflicte militare, pana in 2045, potri ...
-
Președintele Milei a cerut declasificarea documentelor despre naziștii care s-au refugiat în Argentina după Holocaust
Președintele argentinian Javier Milei a ordonat declasificarea documentelor legate de naziștii care s-au refugiat in țar ...
-
Dezvăluiri ca-n filme în Israel. Securitatea internă a făcut anchete secrete asupra Guvernului Natanyahu
Shin Bet a desfașurat o ancheta sub acoperire cu privire la posibila infiltrare a unor elemente de extrema-dreapta in po ...
-
Nu Dughin ci Surkov este adevăratul ideolog al lui Vladimir Putin: "Lumea rusă nu are granițe"
Vladislav Surkov este principalul ideolog al politicilor lui Vladimir Putin, ceea ce inseamna ca a vorbi cu el este ca ș ...
-
Scandal urias intre SUA si Danemarca: A doua doamnă Usha Vance va vizita Groenlanda în timp ce Trump militează pentru proprietatea asupra teritoriului unui stat european
A doua doamna Usha Vance va calatori in Groenlanda in aceasta saptamana, a anunțat duminica Casa Alba, devenind cel mai ...
-
Clanul Soros nu vrea să lase din gheare Republica Moldova după ce Donald Trump a anulat finanțarea SUA pentru Chișinău
Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, s-a intalnit la Bruxelles cu Alexander Soros, reprezentant al Open Socie ...
-
Ce vrea de fapt Donald Trump? Scrisoarea secretă trimisă către Iran, o enigmă pentru întreaga lume
Donald Trump "doreste sa stabileasca o relatie de incredere" cu Iranul, a declarat emisarul sau Steve Witkoff intr-un in ...
-
Moment istoric! Germania se desprinde militar de SUA: plan de înarmare aprobat de Parlament
Planul de cheltuieli mai larg de 1 miliard euro al lui Friedrich Merz, care reprezinta partidul caștigator in alegerile ...
-
Rusia deplânge eliminarea lui Călin Georgescu de la prezidențiale: "Lovitură în inima democrației"
Maria Zaharova il deplange pe Calin Georgescu, susținand ca acesta ar fi fost impiedicat sa participe la alegeri, ca exe ...
-
Pentru ca SUA va fi o dictatura a lui Trump si Big Tech dupa model chinez, afacerile companiilor americane se mută masiv către Europa
Pietele bursiere europene au vazut in ultimele trei luni o aglomerare a investitiilor din SUA catre aceasta parte a Atla ...
-
POLITICO: Liderii UE decid că părerile lui Orbán nu prea mai contează. Unanimitatea nu mai depinde de el
Liderii europeni nu se mai bazeaza pe Ungaria pentru a sustine pozitiile politice-cheie cu privire la Ucraina, dar asta ...
-
Xi Jinping a făcut o criză de nervi când a auzit că Donald Trump i-a luat porturile de la Canalul Panama
Presedintele Chinei, Xi Jinping, este foarte nemultumit de planurile unei companii din Hong Kong, CK Hutchison Holdings, ...
-
Unitățile speciale britanice sunt pregătite să se alăture forței de menținere a păcii din Ucraina
Forțele de elita britanice au fost puse in așteptare pentru a se deplasa in Ucraina ca parte a misiunii de menținere a p ...
-
Echipa lui Trump merge cu Putin: Complotul SUA de a-l lovi pe Zelenski, dezvăluit
Una peste alta, Trump și echipa lui pestrița de trimiși speciali, membri ai familiei și prieteni par mai dornici sa conv ...
-
Putin a dat peste cap jocul de pace al lui Trump privind Ucraina, cu arta rusească a „refuzului"
„Nu" nu este „da" atunci cand exista „poate", „probabil ca nu" sau „doar daca". Aceasta es ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu