Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Punerea sub acuzare a lui Trump ajunge în Senatul SUA. Calendarul și mizele procesului

Postat la: 25.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Camera Reprezentanților va depune luni actul de acuzare împotriva lui Donald Trump pentru „incitare la revoltă". Procesul ar urma să înceapă într-o săptămână, dar tot mai mulți republicani se declară împotriva procedurii declanșate de democrați ceea ce diminuează șansele de obținere a unei majorități de două treimi pentru punerea sub învinuire a fostului președinte.

Cum Donald Trump și-a încheiat mandatul pe 20 ianuarie, mizele procesului sunt mai mult simbolice, dar Senatul ar putea vota să îi interzică pe viață ocuparea de funcții publice. Democrații din Cameră vor depune singura acuzație - „incitare la insurecție" - la Capitoliu luni seara, o plimbare rară și ceremonială către Senat făcută de către „procurorii" care își vor argumenta cazul în timpul procesului. Conform procedurii, unii membri ai Camerei Reprezentanților vor purta rolul de procurori ai acuzării în procesul din Senat, în timp ce senatorii vor fi jurii care dau verdictul de vinovat sau nevinovat.

Democrații speră că delimitările republicanilor de Trump, după evenimentele violente din 6 ianuarie, se vor traduce într-o condamnare și un vot separat pentru a-l împiedica pe fostul președinte american să mai ocupe din nou funcția supremă în stat. Ei au nevoie de 17 republicani care să voteze alături de ei pentru a îl declara vinovat pe Donald Trump. Doar că delimitarea republicanilor de Donald Trump pare să se fi oprit la mesajele publice de după violențele de la Capitoliu. Acum că mandatul acestuia s-a încheiat, Partidul Republican pare să se organizeze pe modelul implementat la prima punere sub acuzare a fostului președinte.

„Cred că procesul este stupid, cred că este contraproductiv", a declarat senatorul Marco Rubio. El a spus că „cu prima șansă pe care o voi avea pentru a încheia acest proces, o voi face", deoarece crede ar fi rău pentru țară și ar inflama în continuare diviziunile din societate. Dezbaterile din Senat vor începe pe 8 februarie. Liderii ambelor partide au fost de acord cu scurta întârziere pentru a oferi echipei de avocați ai lui Trump și procurorilor din Cameră timp pentru pregătire, dar și Senatului șansa de a confirma unii dintre candidații la Cabinetul lui Biden. Procesul riscă să pună în umbră primele zile de mandat ai lui Joe Biden și să întârzie reformele promise, subliniază Associated Press.

Democrații spun că zilele suplimentare vor permite să apară mai multe dovezi cu privire la violențele din partea susținătorilor lui Trump, în timp ce republicanii speră să creeze o apărare unificată în jurul fostului președinte. Când Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pe 13 ianuarie, senatorul republican Tom Cotton a spus că nu crede că Senatul are autoritatea constituțională de a-l condamna pe Trump după ce a părăsit funcția. Duminică, Cotton a reluat ideea și a spus „cu cât vorbesc mai mult cu alți senatori republicani, cu atât încep să se alinieze mai mult" în spatele acestui argument.

Astfel, diferențele de viziune între democrați și republicani privind continuarea procesului ar putea să se mute în instanță până la Curtea Supremă unde conservatorii au o majoritate de 6-3 grație celor trei numiri făcute de Trump în mandatul prezidențial. Democrații resping acest argument, indicând o destituire în 1876 a unui secretar de război care și-a dat demisia și opiniile multor cercetători din domeniul juridic. Democrații spun, de asemenea, că este necesară pedepsirea primei invazii a Capitoliului de după războiul din 1812, săvârșită de persoane susținute de un președinte care le-a spus să lupte împotriva rezultatelor alegerilor care erau în procedură de certificare în Congres.

Senatorul Mitt Romney, singurul republican care a votat pentru una din cele două capete de acuzare aduse lui Trump în procesul din 2019, s-a situat și acum de partea democraților. „Cred că ceea ce se pretinde și ceea ce am văzut, care este incitare la insurecție, este o infracțiune impecabilă", a spus Romney. „Dacă nu, ce este?", a întrebat senatorul. Până acum, niciun alt republican nu a avut o poziție similară.

Vineri, senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud, un aliat apropiat al lui Trump care l-a ajutat să construiască o echipă juridică, a cerut Senatului să respingă ideea unui proces post-prezidențial- posibil cu un vot pentru respingerea acuzației - și a sugerat că republicanii vor examina dacă cuvintele lui Trump din 6 ianuarie au fost „incitare" în mod legal. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a spus săptămâna trecută că Trump și-a „provocat" susținătorii înainte de revoltă, nu a spus cum va vota și nici nu a vrut să menționeze strategii legale. Senatorul din Kentucky le-a spus colegilor săi din Partidul Republican că va fi un vot de conștiință.

Rezoluția democraților îl acuză pe președintele Donald Trump că a incitat la insurecție împotriva guvernului Statelor Unite. Articolul unic al rezoluției afirmă că, înainte de sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie 2021, întrunită pentru a certifica voturile Colegiului Electoral, președintele Trump a făcut în mod repetat declarații false afirmând că rezultatele alegerilor prezidențiale au fost fraudate și că nu ar trebui acceptate de poporul american sau certificate de stat sau oficiali federali.

Tot articolul rezoluției mai menționează că, înainte de începerea sesiunii comune, cu puțin timp, președintele Trump a reiterat afirmații false în fața unei mulțimi din apropierea Casei Albe și a făcut intenționat declarații care au încurajat și, previzibil, au dus la acțiuni nelegale la Capitoliu. Rezoluția concluzionează: membrii mulțimii, incitați de președintele Trump, au încălcat și vandalizat ilegal Capitoliul și s-au angajat în alte acte violente, distructive și defăimătoare, inclusiv prin uciderea unui ofițer aflat în exercițiul funcțiunii.

Calendarul procesului:

- Luni, 25 ianuarie: Prezentarea articolului pentru care Trump este pus sub acuzare
- Marți, 26 ianuarie: Depunerea jurământului senatorilor în calitate de juri, emiterea somației

Marți, 2 februarie:
• Termenul limitei pentru prezentarea răspunsului președintelui în fața acuzației
• Termenul limită pentru pledoaria preliminară a motivelor invocate de Camera Reprezentanților

Luni, 8 februarie:
• Termenul limită pentru pledoaria preliminară a apărării președintelui
• Termen limită pentru răspunsul Camerei Reprezentațiilor față de apărarea președintelui

Marți, 9 februarie: Procesul poate începe!

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE