Punerea sub acuzare a lui Trump ajunge în Senatul SUA. Calendarul și mizele procesului
Postat la: 25.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Camera Reprezentanților va depune luni actul de acuzare împotriva lui Donald Trump pentru „incitare la revoltă". Procesul ar urma să înceapă într-o săptămână, dar tot mai mulți republicani se declară împotriva procedurii declanșate de democrați ceea ce diminuează șansele de obținere a unei majorități de două treimi pentru punerea sub învinuire a fostului președinte.
Cum Donald Trump și-a încheiat mandatul pe 20 ianuarie, mizele procesului sunt mai mult simbolice, dar Senatul ar putea vota să îi interzică pe viață ocuparea de funcții publice. Democrații din Cameră vor depune singura acuzație - „incitare la insurecție" - la Capitoliu luni seara, o plimbare rară și ceremonială către Senat făcută de către „procurorii" care își vor argumenta cazul în timpul procesului. Conform procedurii, unii membri ai Camerei Reprezentanților vor purta rolul de procurori ai acuzării în procesul din Senat, în timp ce senatorii vor fi jurii care dau verdictul de vinovat sau nevinovat.
Democrații speră că delimitările republicanilor de Trump, după evenimentele violente din 6 ianuarie, se vor traduce într-o condamnare și un vot separat pentru a-l împiedica pe fostul președinte american să mai ocupe din nou funcția supremă în stat. Ei au nevoie de 17 republicani care să voteze alături de ei pentru a îl declara vinovat pe Donald Trump. Doar că delimitarea republicanilor de Donald Trump pare să se fi oprit la mesajele publice de după violențele de la Capitoliu. Acum că mandatul acestuia s-a încheiat, Partidul Republican pare să se organizeze pe modelul implementat la prima punere sub acuzare a fostului președinte.
„Cred că procesul este stupid, cred că este contraproductiv", a declarat senatorul Marco Rubio. El a spus că „cu prima șansă pe care o voi avea pentru a încheia acest proces, o voi face", deoarece crede ar fi rău pentru țară și ar inflama în continuare diviziunile din societate. Dezbaterile din Senat vor începe pe 8 februarie. Liderii ambelor partide au fost de acord cu scurta întârziere pentru a oferi echipei de avocați ai lui Trump și procurorilor din Cameră timp pentru pregătire, dar și Senatului șansa de a confirma unii dintre candidații la Cabinetul lui Biden. Procesul riscă să pună în umbră primele zile de mandat ai lui Joe Biden și să întârzie reformele promise, subliniază Associated Press.
Democrații spun că zilele suplimentare vor permite să apară mai multe dovezi cu privire la violențele din partea susținătorilor lui Trump, în timp ce republicanii speră să creeze o apărare unificată în jurul fostului președinte. Când Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pe 13 ianuarie, senatorul republican Tom Cotton a spus că nu crede că Senatul are autoritatea constituțională de a-l condamna pe Trump după ce a părăsit funcția. Duminică, Cotton a reluat ideea și a spus „cu cât vorbesc mai mult cu alți senatori republicani, cu atât încep să se alinieze mai mult" în spatele acestui argument.
Astfel, diferențele de viziune între democrați și republicani privind continuarea procesului ar putea să se mute în instanță până la Curtea Supremă unde conservatorii au o majoritate de 6-3 grație celor trei numiri făcute de Trump în mandatul prezidențial. Democrații resping acest argument, indicând o destituire în 1876 a unui secretar de război care și-a dat demisia și opiniile multor cercetători din domeniul juridic. Democrații spun, de asemenea, că este necesară pedepsirea primei invazii a Capitoliului de după războiul din 1812, săvârșită de persoane susținute de un președinte care le-a spus să lupte împotriva rezultatelor alegerilor care erau în procedură de certificare în Congres.
Senatorul Mitt Romney, singurul republican care a votat pentru una din cele două capete de acuzare aduse lui Trump în procesul din 2019, s-a situat și acum de partea democraților. „Cred că ceea ce se pretinde și ceea ce am văzut, care este incitare la insurecție, este o infracțiune impecabilă", a spus Romney. „Dacă nu, ce este?", a întrebat senatorul. Până acum, niciun alt republican nu a avut o poziție similară.
Vineri, senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud, un aliat apropiat al lui Trump care l-a ajutat să construiască o echipă juridică, a cerut Senatului să respingă ideea unui proces post-prezidențial- posibil cu un vot pentru respingerea acuzației - și a sugerat că republicanii vor examina dacă cuvintele lui Trump din 6 ianuarie au fost „incitare" în mod legal. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a spus săptămâna trecută că Trump și-a „provocat" susținătorii înainte de revoltă, nu a spus cum va vota și nici nu a vrut să menționeze strategii legale. Senatorul din Kentucky le-a spus colegilor săi din Partidul Republican că va fi un vot de conștiință.
Rezoluția democraților îl acuză pe președintele Donald Trump că a incitat la insurecție împotriva guvernului Statelor Unite. Articolul unic al rezoluției afirmă că, înainte de sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie 2021, întrunită pentru a certifica voturile Colegiului Electoral, președintele Trump a făcut în mod repetat declarații false afirmând că rezultatele alegerilor prezidențiale au fost fraudate și că nu ar trebui acceptate de poporul american sau certificate de stat sau oficiali federali.
Tot articolul rezoluției mai menționează că, înainte de începerea sesiunii comune, cu puțin timp, președintele Trump a reiterat afirmații false în fața unei mulțimi din apropierea Casei Albe și a făcut intenționat declarații care au încurajat și, previzibil, au dus la acțiuni nelegale la Capitoliu. Rezoluția concluzionează: membrii mulțimii, incitați de președintele Trump, au încălcat și vandalizat ilegal Capitoliul și s-au angajat în alte acte violente, distructive și defăimătoare, inclusiv prin uciderea unui ofițer aflat în exercițiul funcțiunii.
Calendarul procesului:
- Luni, 25 ianuarie: Prezentarea articolului pentru care Trump este pus sub acuzare
- Marți, 26 ianuarie: Depunerea jurământului senatorilor în calitate de juri, emiterea somației
Marți, 2 februarie:
• Termenul limitei pentru prezentarea răspunsului președintelui în fața acuzației
• Termenul limită pentru pledoaria preliminară a motivelor invocate de Camera Reprezentanților
Luni, 8 februarie:
• Termenul limită pentru pledoaria preliminară a apărării președintelui
• Termen limită pentru răspunsul Camerei Reprezentațiilor față de apărarea președintelui
Marți, 9 februarie: Procesul poate începe!
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 5.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu