Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Protestele fermierilor împotriva politicilor ecologiste din Olanda se extind în Europa: Nu suntem sclavi!

Postat la: 23.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fermierii olandezi protestează de săptămâni bune împotriva planului guvernului de a reduce drastic poluarea cu azot până în 2030 (în unele regiuni ale țării este prevăzută o reducere de 95%), un plan care presupune reducerea cu 30% a șeptelului din Olanda și dispariția a mii de ferme.

Mișcarea de protest din Olanda pare să se extindă in Europa, pe fondul scumpirii carburanților și a îngrășămintelor. Fermierii germani s-au alăturat celor olandezi, în regiunea de graniță. Fermierii italieni au început să protesteze împotriva scumpirilor, strigând „Nu suntem sclavi!". S-au înregistrat proteste și în Spania, în regiunea Andaluzia, unde fermierii au protestat din cauza scumpirii carburanților.

Un semnal de alarmă este că Danemarca, Germania și Belgia urmăresc să aplice programe similare de reducere a emisiilor de azot. Apoi, la fel ca în cazul fermierilor olandezi, care primesc oferte din partea guvernului pentru a renunța la ocupația de generații, Marea Britanie și Statele Unite au ajuns să-i plătească pe fermieri pentru a nu lucra pământul.

În presa europeană apare paralela între mișcarea de protest din Olanda și mișcarea Vestelor Galbene din Franța, începută la finalul anului 2018, tot din cauza unei măsuri de reducere a emisiilor poluante - atunci a fost vorba despre o taxă suplimentară pe carburanți.

Reprezentanții fermierilor critică planul guvernului Mark Rutte și modul în care este aplicat, arătând că sectorul agricol olandez a redus emisiile de azot cu doua treimi, raportat la nivelul din anii 1990, iar emisiile de carbon au fost și ele reduse cu 20%. Furia fermierilor se datorează abordării guvernului.

„Imaginați-vă că stați la masa din bucătărie, că sunteți a cincea sau a șasea generație de fermieri și vă treziți cu o hartă pe care sunt prezentate zonele cu reducere de 70-95% a emisiilor. Și nu vă puteți gândi decât la faptul că acesta este sfârșitul agriculturii în zona voastră și în comunitatea voastră", spune unul dintre liderii organizației LTO Netherlands, citat de Euractiv.

Articolul publicat de Euractiv este printre puținele din presa de mainstream care amintește de protestele din Olanda. Marile publicații au ales să le ignore și sa nu pomenească de nemulțumirile apărute în Italia sau Spania.

Politico.eu, cea mai influentă publicație de la Bruxelles, merge apăsat pe linia luptei împotriva schimbărilor climatice și publică un articol in care îi critică pe liderii UE pentru că nu fac decât să caute noi contracte pentru gaze naturale și petrol, în timp ce incendiile provocate de încălzirea climei (datorată arderii combustibililor fosili) fac ravagii în sudul Europei, iar o mie de oameni au murit din cauza asta.

Chiar dacă Europa risca să se confrunte cu cea mai gravă criză energetică, și Agenția Internațională pentru Energie propune ca decuplarea de Rusia să se facă cu respectarea strictă a angajamentelor pentru reducerea emisiilor de carbon și cu sacrificii mari din partea cetățenilor.

Pe de altă parte, Off-Guardian scrie că protestele fermierilor anunță începutul unei lupte între cetățeni și guverne pornind de la programele dure pentru protecția mediului. Indiferent că privesc aceste programe ca pe o conspirație sau ca pe o necesitate, oamenii încep să se unească atunci când le sunt amenințate micile afaceri deținute de generații.

„Pare o nebunie să te plângi că este prea mult gunoi de grajd într-o lume în care avem o criză a îngrășămintelor chimice, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei și Belarusului. Oare aceste politici, aplicate chiar în acest moment, sunt doar accidentale? Oare ce altceva ar putea face guvernele vestice în acest moment dacă ar vrea să își înfometeze cetățenii?", se întreabă Off-Guardian.

Un ultim semnal vine din Franța, unde extrema stângă, a doua cea mai mai mare forță politica din Parlament, și extrema dreapta (a a treia forță parlamentară) au votat împreună și au reușit să respingă un proiect de lege care ar fi impus pașapoartele Covid - dovada vaccinării, un test negativ sau dovada imunizării naturale - la intrarea în Franța. Este o dovadă că grupări populiste care sunt pe poziții aparent opuse se pot uni împotriva a ceea ce percep drept o amenințare la adresa libertăților.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE