Protestele fermierilor împotriva politicilor ecologiste din Olanda se extind în Europa: Nu suntem sclavi!
Postat la: 23.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fermierii olandezi protestează de săptămâni bune împotriva planului guvernului de a reduce drastic poluarea cu azot până în 2030 (în unele regiuni ale țării este prevăzută o reducere de 95%), un plan care presupune reducerea cu 30% a șeptelului din Olanda și dispariția a mii de ferme.
Mișcarea de protest din Olanda pare să se extindă in Europa, pe fondul scumpirii carburanților și a îngrășămintelor. Fermierii germani s-au alăturat celor olandezi, în regiunea de graniță. Fermierii italieni au început să protesteze împotriva scumpirilor, strigând „Nu suntem sclavi!". S-au înregistrat proteste și în Spania, în regiunea Andaluzia, unde fermierii au protestat din cauza scumpirii carburanților.
Un semnal de alarmă este că Danemarca, Germania și Belgia urmăresc să aplice programe similare de reducere a emisiilor de azot. Apoi, la fel ca în cazul fermierilor olandezi, care primesc oferte din partea guvernului pentru a renunța la ocupația de generații, Marea Britanie și Statele Unite au ajuns să-i plătească pe fermieri pentru a nu lucra pământul.
În presa europeană apare paralela între mișcarea de protest din Olanda și mișcarea Vestelor Galbene din Franța, începută la finalul anului 2018, tot din cauza unei măsuri de reducere a emisiilor poluante - atunci a fost vorba despre o taxă suplimentară pe carburanți.
Reprezentanții fermierilor critică planul guvernului Mark Rutte și modul în care este aplicat, arătând că sectorul agricol olandez a redus emisiile de azot cu doua treimi, raportat la nivelul din anii 1990, iar emisiile de carbon au fost și ele reduse cu 20%. Furia fermierilor se datorează abordării guvernului.
„Imaginați-vă că stați la masa din bucătărie, că sunteți a cincea sau a șasea generație de fermieri și vă treziți cu o hartă pe care sunt prezentate zonele cu reducere de 70-95% a emisiilor. Și nu vă puteți gândi decât la faptul că acesta este sfârșitul agriculturii în zona voastră și în comunitatea voastră", spune unul dintre liderii organizației LTO Netherlands, citat de Euractiv.
Articolul publicat de Euractiv este printre puținele din presa de mainstream care amintește de protestele din Olanda. Marile publicații au ales să le ignore și sa nu pomenească de nemulțumirile apărute în Italia sau Spania.
Politico.eu, cea mai influentă publicație de la Bruxelles, merge apăsat pe linia luptei împotriva schimbărilor climatice și publică un articol in care îi critică pe liderii UE pentru că nu fac decât să caute noi contracte pentru gaze naturale și petrol, în timp ce incendiile provocate de încălzirea climei (datorată arderii combustibililor fosili) fac ravagii în sudul Europei, iar o mie de oameni au murit din cauza asta.
Chiar dacă Europa risca să se confrunte cu cea mai gravă criză energetică, și Agenția Internațională pentru Energie propune ca decuplarea de Rusia să se facă cu respectarea strictă a angajamentelor pentru reducerea emisiilor de carbon și cu sacrificii mari din partea cetățenilor.
Pe de altă parte, Off-Guardian scrie că protestele fermierilor anunță începutul unei lupte între cetățeni și guverne pornind de la programele dure pentru protecția mediului. Indiferent că privesc aceste programe ca pe o conspirație sau ca pe o necesitate, oamenii încep să se unească atunci când le sunt amenințate micile afaceri deținute de generații.
„Pare o nebunie să te plângi că este prea mult gunoi de grajd într-o lume în care avem o criză a îngrășămintelor chimice, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei și Belarusului. Oare aceste politici, aplicate chiar în acest moment, sunt doar accidentale? Oare ce altceva ar putea face guvernele vestice în acest moment dacă ar vrea să își înfometeze cetățenii?", se întreabă Off-Guardian.
Un ultim semnal vine din Franța, unde extrema stângă, a doua cea mai mai mare forță politica din Parlament, și extrema dreapta (a a treia forță parlamentară) au votat împreună și au reușit să respingă un proiect de lege care ar fi impus pașapoartele Covid - dovada vaccinării, un test negativ sau dovada imunizării naturale - la intrarea în Franța. Este o dovadă că grupări populiste care sunt pe poziții aparent opuse se pot uni împotriva a ceea ce percep drept o amenințare la adresa libertăților.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 4.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu