Prezenta Wagner în Africa. Detaliile unor afaceri de miliarde în care nu sunt implicați doar oamenii lui Prigojin
Postat la: 30.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Evgheni Prigojin, șeful companiei rusești de mercenari Wagner, a plecat în exil în Belarus după insurecția contramandată, aparent în urma unei înțelegeri mediate de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, relatează Foreign Policy.
Prigojin anunțase în weekend un marș spre Moscova pentru înlăturarea șefilor ministerului apărării și armatei. Președintele rus Vladimir Putin a calificat rebeliunea drept „înjunghiere în spate" și „trădare", după care a acceptat compromisul lui Lukașenko.
Retragerea Wagner a dus la speculații cu privire la cea ar putea însemna decuplarea Kremlin-Wagner pentru operațiunile companiei din Africa, unde susține mai multe guverne și umple un vid de securitate în Republica Centrafricană, Libia, Mali și Sudan. Se estimează că Wagner are în Africa în total 5.000 de soldați.
Kremlinul a dat sâmbătă de înțeles că grupul ar putea fi dizolvat, dar experții afirmă că probabilitatea acestui lucru e îndoielnică, date fiind autonomia grupului și rețelele lui independente de afaceri din Republica Centrafricană, Mali și Sudan. Într-un mesaj audio postat luni pe Telegram, Prigojin nu dă semne că ar intenționa să se dea bătut ori să dizolve compania. Concomitent, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă RT că în Republica Centrafricană și Mali nu vor exista schimbări, întrucât guvernele lor „au contacte oficiale cu conducerea noastră". El a afirmat că soldații ruși care lucrează ca instructori în Republica Centrafricană își vor continua misiunea.
E improbabil ca Putin să vrea să renunțe la legăturile puternice pe care și le-a creat în Africa francofonă după înrăutățirea relațiilor acesteia cu Franța.
Nu au trecut decât două săptămâni de când junta din Mali i-a cerut misiunii ONU de menținere a păcii, MINUSMA, să părăsească țara „fără întârziere". Forța se află în Mali din 2013, dar nu a putut opri violența armată, ceea ce i-a determinat pe comandanții militari ai țării să apeleze la Wagner. Peste 300 de soldați ai MINUSMA au murit din 2013, ceea ce face din ea a doua cea mai letală misiune de menținere a păcii a ONU.
Prezența trupelor străine vreme de un deceniu în Mali a generat resentimente între acestea și populația locală, care consideră că ONU nu a ameliorat situația. Există și obiecții privind implicarea politică a fostei puteri coloniale, Franța. Mali ceruse Consiliului de Securitate al ONU să îndepărteze Franța din poziția de coordonator al misiunii, calitate în care prezida dezbaterea privind viitorul misiunii. „MINUSMA e o fabricație franceză", declara Yerewolo, o mișcare a societății civile din Mali.
„MINUSMA pare să fi devenit parte a problemei, alimentând tensiunile din comunitate, exacerbate de acuzații extrem de grave care sunt profund dăunătoare pentru pace, reconciliere și coeziune națională în Mali", a declarat ministrul de externe al țării, Abdoulaye Diop.
Mandatul MINUSMA expiră pe 30 iunie; au existat discuții despre prelungirea lui, însă ONU nu e pregătită să ofere acel gen de serviciu pe care îl cer conducătorii militari din Mali. Armata țării nu poate ține sub control insurecția jihadistă și nici nu e în stare să dezarmeze grupările cetățenești de autoapărare constituie în urma acesteia. Guvernul ceruse ca MINUSMA să-și „modifice postura statică, să iasă din tabere și să se implice în acțiuni ofensive și patrulare" și să protejeze bazele armatei din Mali, „în loc să se limiteze la protecția propriei forțe". Secretarul General al ONU António Guterres declara în 2018 că „o operațiune de menținere a păcii nu este o armată ori o forță antiteroristă".
Acum este cât se poate de clar că Rusia nu controlează Wagner; și, indiferent ce se va întâmpla în Ucraina și Rusia, retragerea forței ONU va însemna cel mai probabil că Mali se va baza și mai mult pe trupele Wagner. Trupe care ar putea trece la acea contraofensivă pe care junta din Mali și-o dorește. Un sondaj realizat în Mali de fundația politică germană Friedrich-Ebert-Stiftung, cu 2.300 de respondenți, arată că peste 90% din aceștia sunt încrezători că Wagner le va sprijini țara în lupta cu islamiștii.
Junta a devenit fățiș ostilă cu MINUSMA după ce ONU a publicat luna trecută un raport în care acuză armata din Mali și trupele străine considerate a fi mercenari Wagner că în martie 2022 au comis în orașul sudic Moura atrocități, între care execuții sumare, violuri și tortură. Armata din Mali, care a capturat puterea în urma a două puciuri din 2020 și 2021, susține într-un comunicat de presă că în Moura au fost uciși „doar luptători teroriști". Dar martorii citați de raport afirmă că militarii împreună cu „bărbați albi înarmați" au mers din casă în casă, au strâns toți bărbații - inclusiv cei care nu făceau altceva decât să dea semne de frică - și i-au împușcat.
Mercenarii Wagner din Africa nu sunt exclusiv ruși. În Republica Centrafricană sunt și angajați Wagner din Siria și Libia, afirmă organizația americană nonprofit Sentry într-un raport publicat marți. Surse militare au declarat pentru Sentry că luptătorii Wagner au fost implicați în atrocități în masă, inclusiv la minele de aur și diamante pe care Wagner a pus mâna și pe care le exploatează singură. E posibil totodată ca violența sexuală să fi fost utilizată, atât de armata federală cât și de Wagner, „ca o formă de război psihologic pentru a îngrozi și supune comunități întregi", afirmă raportul.
Unii analiști prezic că exilul lui Prigojin și o tentativă de naționalizare a forțelor Wagner, dacă va avea loc, ar putea duce la un vid de securitate periculos în întreaga regiune a Sahelului. Spre deosebire de trupele detașate de Wagner în Ucraina, trupele din alte țări sunt motivate comercial și nici nu sunt recrutate din închisori. Luptătorii din Africa sunt plătiți de Prigojin, a cărui rețea de companii private face comerț cu minerale extrase din Republica Centrafricană și, conform Trezoreriei americane, cu aur extras din Sudan.
Imperiul minier global al lui Prigojin a avut în 2018-2021 venituri estimate de Financial Times la 250 de milioane de dolari; însă luptătorii lui sunt dependenței de armamentul greu care le este livrat de la Moscova. Rebeliunea contramandată ar putea să contribuie și ea la renumele Wagner: cererea de mercenari ar putea crește în străinătate, dat fiind că a părut că nimeni n-a îndrăznit să-i atace când mărșăluiau spre Moscova și că ei singuri au decis să abandoneze marșul.
Locuitorii din Republica Centrafricană și Mali nu au semnalat mișcări de trupe majore ori schimbări de tactici de securitate în urma insurecției lui Prigojin. Mercenarii Wagner au continuat să lupte cu insurgenții alături de armatele federale ale acestor țări.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu