Pregătiri de război în Orientul Mijlociu: Israelul cere SUA să accelereze planurile militare ofensive comune pentru contracararea Iranului
Postat la: 23.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Administraţia de la Teheran a anunţat intensificarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 60%, generând preocupări în Occident privind şansele reactivării Acordului nuclear, în timp ce Israelul cere Statelor Unite accelerarea planurilor militare comune de contracarare a Iranului.
Iranul producea deja uraniu purificat la nivelul de 60%, dar marţi a anunţat că va intensifica aceste activităţi, începând producţia şi în complexul nuclear subteran de la Fordow.
Pentru a fi utilizat în scopuri militare, uraniul trebuie să aibă nivelul de purificare de 90%, astfel că Iranul este departe de acest obiectiv. Totuşi, înainte de semnarea Acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, Iranul producea uraniu la nivelul de 20%, iar tratatul devenit inactiv după retragerea Statelor Unite stabilise o limită de purificare de 3,67%.
"Noi am spus că Iranul va reacţiona serios la orice rezoluţie sau la presiuni politice, de aceea, începând de luni, Iranul a iniţiat purificarea uraniului la nivelul de 60% în complexul Fordow", a declarat Mohammad Eslami, un oficial guvernamental iranian responsabil de programul nuclear, citat de agenţia Reuters.
Pe fondul preocupărilor Occidentului privind şansele de reactivare a Acordului nuclear din 2015, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere Teheranului să coopereze urgent într-o anchetă privind depistarea unor urme de uraniu în trei instalaţii industriale nedeclarate.
Teheranul condiţionează revenirea la respectarea deplină a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite după decizia retragerii din tratat, luată de fostul preşedinte Donald Trump în 2015.
În contextul intensificării activităţilor nucleare iraniene, Israelul, care s-a opus permanent reactivării Acordului atomic internaţional, a cerut Statelor Unite să accelereze planurile militare ofensive comune pentru contracararea Iranului. Aviv Kohavi, şeful Statului Major al armatei israeliene, se află la Washington, pentru o vizită pe tema riscurilor reprezentate de Iran. Aviv Kohavi s-a întâlnit cu şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, şi cu William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). De asemenea, a avut o întrevedere cu Michael Herzog, ambasadorul israelian la Washington.
"În cursul discuţiilor, s-a convenit că suntem într-un moment critic, care necesită accelerarea planurilor operaţionale şi a cooperării pentru contracararea Iranului şi a grupurilor teroriste afiliate din regiune. Pe de o parte, Iranul este supus multor presiuni economice, militare şi interne, dar, pe de altă parte, continuă să avanseze cu programul nuclear. Armata israeliană promovează puternic toate planurile operaţionale împotriva ameninţării iraniene", a declarat Aviv Kohavi, citat de cotidianul The Times of Israel.
Conform unor surse citate de postul public israelian Kan, Israelul şi SUA vor organiza curând un exerciţiu care va simula atacuri asupra Iranului şi a grupurilor afiliate, însă un oficial militar israelian a anunţat că nu este la curent cu astfel de planuri.
În schimb, Washingtonul continuă să pledeze pentru o soluţie negociată de oprire a programului nuclear iranian, potrivit Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Pe de altă parte, Statele Unite au reamintit Israelului "importanţa acţiunilor în sensul reducerii tensiunilor în Cisiordania", subliniind că "o soluţie negociată pentru coexistenţa a două state rămâne cea mai bună modalitate de obţinere a unei păci durabile".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu