Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Prabusirea unui imperiu financiar: America va fi nevoită să declare o incapacitate tehnică de plată

Postat la: 23.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Banca Goldman Sachs a tras un semnal de alarmă - potrivit calculelor sale, Trezoreria americană va rămâne fără bani pe 8 sau 9 iunie - în două săptămâni și jumătate. Dacă nu va fi posibilă creșterea plafonului datoriei naționale până la acea dată, America va fi nevoită să anunțe o incapacitate tehnică de plată.

Mai mult, Goldman a dat deja o probabilitate de default a SUA de 30%. Aceasta este semnificativ mai mare decât prognoza Moody's, de 10%. Este adevărat, banca crede în continuare că cel mai probabil scenariu este un compromis bugetar pripit în această săptămână sau săptămâna viitoare.

Dar unii congresmeni intră deja în panică - ei spun că pragul a fost depășit și că, din punct de vedere tehnic, s-ar putea pur și simplu să nu mai aibă timp să ajungă la un acord înainte de termenul limită de default. La urma urmei, bugetul încă nu a fost redactat - deși ar trebui să fie adoptat în camera inferioară săptămâna aceasta, iar în Senat săptămâna viitoare. O întârziere chiar și de 1-2 zile poate duce America la un cataclism financiar.

Participanții la summitul G7 din Japonia glumesc: toți aliații SUA sunt deja obișnuiți cu instabilitatea politică din America. Dar alarma este din ce în ce mai mare - ce se întâmplă dacă un scenariu radical se întâmplă cu adevărat. Și toți deținătorii de datorie publică americană în valoare de trilioane de dolari vor fi atacați.

Între timp, divizarea din Congres nu face decât să se agraveze. Democrații de stânga îi cer lui Biden să se retragă din procesul de negociere - și să mărească personal plafonul datoriei, ocolind Congresul. Aripa dreaptă amenință că va declara un vot de neîncredere în președintele McCarthy dacă acesta îi va face prea multe concesii lui Biden. Acest lucru riscă să pună Washingtonul într-o furtună perfectă - cu un haos politic pe fondul unui default și al unei noi crize financiare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE