Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Polonia solicită încă 1,3 trilioane de euro despăgubiri din partea Germaniei. Kaczyński: Germania trebuie să plătească pentru tratamentul acordat polonezilor

Postat la: 06.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Germania a scăpat ușor după Conferința de la Potsdam de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Polonia merită despăgubiri pentru umilințele și brutalitățile suferite de cetățenii săi sub ocupația nazistă, a susținut președintele partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia, Jarosław Kaczyński.

Invitat la postul de radio la Polskie Radio 24, Kaczyński le-a spus ascultătorilor că Germania a început războiul, a comis crime incredibile și a umilit națiunea poloneză și, prin urmare, ar trebui să răspundă și să plătească despăgubiri adecvate Poloniei.

„De foarte multe ori polonezii care, de exemplu, erau forțati să lucreze la ferme într-un mod extrem de dezgustător, erau umiliți și tratați mai rău decât animalele."

Acesta a adăugat că națiunea germană învinsă a fost „tratată extrem de amabil" și ar trebui „să-i mulțumească lui Dumnezeu. Ne datorează, trebuie să plătească", a insistat el.

Polonia a primit o mare parte din teritoriul de est al Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și milioane de etnici germani au fost expulzați de pe pământ. Mulți dintre acești germani au fost uciși și de forțele sovietice, dar și de grupuri paramilitare poloneze, ambele grupuri căutând răzbunare pentru atrocitățile comise de Germania în timpul războiului, care au dus la morți în masă atât pe teritoriile poloneze, cât și pe cele sovietice.

Guvernul german estimează că 2 milioane de civili germani au fost uciși în mod inutil în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, dintre care mulți erau femei, copii și bătrâni. În plus, se estimează că între 12 și 14 milioane de etnici germani și-au pierdut casele.

Kaczyński susține că teritoriile recuperate de Polonia în urma divizării Germaniei naziste după război au fost, de asemenea, puternic avariate. El spune că nu s-a acordat suficientă considerație pentru a repara prețul uman și financiar plătit de Polonia și oamenii săi.

Declarațiile politicianului polonez sunt cele mai recente dintr-o ceartă de lungă durată între țările vecine, guvernul polonez fiind convins că Germania nu și-a plătit suficient datoriile pentru atrocitățile din secolul trecut.

Cererea inițială de despăgubire a Poloniei din luna septembrie a fost respinsă cu fermitate de Germania, care a insistat că acest capitol este soluționat și închis.

O notă diplomatică oficială a fost trimisă la Berlin de către ministrul de externe polonez Zbigniew Rau luna următoare, cerând reparații de război în valoare de 1,3 trilioane de euro.

Aceasta a fost urmată ulterior de o scrisoare către aproximativ 50 de state membre ale NATO și ale UE, subliniind motivele pentru care Varșovia cerea reparații și explicând că guvernul polonez se așteaptă să înceapă discuțiile pe această temă cât mai curând posibil.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE