Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Politico: Uniunea Europeană se pregătește de război!

Postat la: 26.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Country Roads" a lui John Denver, un cântec popular din 1971, răsună prin Tonnerre, notează Politico în anuțul desfășurării vârfului de lance al forțelor europene în estul Mediteranei.

Este 7:30 a.m., iar o parte din echipajul de la bordul portavionului amfibiu de elicopter din clasa Mistral ia deja micul dejun - se încarcă cu cafea, pâine și gem înainte de un exercițiu planificat pentru a asalta o plajă spaniolă. A fost o noapte scurtă, iar planurile pentru aterizare s-au schimbat de mai multe ori.

Nava de asalt franceză - 199 de metri lungime, 32 de metri lățime și capabilă să transporte 21.500 de tone - este un element cheie în primul exercițiu militar viu al Uniunii Europene din octombrie, în largul coastei de sud a Spaniei.

În scenariul de antrenament ales de înalți oficiali militari ai UE, trupele europene au fost nevoite să asalteze o plajă pentru a salva guvernul unui aliat fictiv numit Seglia.

Exact pentru asta a fost proiectat Tonnerre (Thunder în engleză). Denumită Landing Helicopter Dock în limba NATO, nava poate transporta elicoptere, vehicule blindate, tancuri și trupe; mutați-le peste ocean la 19 noduri și transformați-le într-o bază de aterizare. Ambarcațiunile de debarcare parcate în golful de 885 de metri pătrați pot transporta bărbați și vehicule militare până la țărm.

„Portavioanele amfibii de elicoptere reprezintă nucleul proiecției puterii Franței, adică capacitatea de a proiecta capabilități militare pe teritoriul inamic sau pe pământul aliat confruntat cu un inamic", a declarat căpitanul navei Adrien Schaar, comandantul, la POLITICO. cabina de pilotaj. „Tonnerre poate fi implementat pe întregul spectru, de la intensitate scăzută la intensitate ridicată."

Motto-ul vasului - „si vis pacem, para Tonnerre" - este un joc de cuvinte cu faimosul adagiu latin „si vis pacem, para bellum", adică, dacă vrei pace, pregătește-te de război. Tonnerre este în serviciu din 2007 și este staționat în Toulon, pe coasta mediteraneană a Franței.

Face parte din clasa Mistral, construită de Franța în anii 2000. Au fost dislocați pentru o gamă largă de operațiuni, inclusiv evacuarea cetățenilor francezi și europeni din Orientul Mijlociu în timpul războiului Israel-Hezbollah din 2006 și sprijinirea intervenției militare a Franței în Mali în 2013. De asemenea, participă la misiunile NATO și eforturile de menținere a păcii ale ONU. Au fost construite cinci nave, iar Franța operează trei: Tonnerre, Mistral și Dixmude.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy le-a vândut inițial Rusiei - pentru prima dată când o țară NATO a plănuit să trimită echipament militar la Moscova. Cu toate acestea, după ce președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea în 2014, a devenit imposibil din punct de vedere politic să livreze Sevastopolul și Vladivostok. Succesorul lui Sarkozy, François Hollande, a anulat comanda, iar Franța a trebuit să restituie Rusiei 950 de milioane de euro, în ceea ce rămâne una dintre cele mai grave consecințe diplomatice dintre Paris și Moscova înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Ulterior, Franța a vândut navele de război Egiptului, iar întreaga încurcătură a ajuns să coste contribuabilii francezi 409 milioane de euro. În timp ce misiunea lui Tonnerre este proiectarea forței militare, este nevoie de multă activitate mondenă pentru ca asta să se întâmple.

Nava de război este un mini-oraș autosuficient, cu un spital de 69 de paturi care include două unități de chirurgie, un stomatolog, săli de sport și chiar o boulangerie, unde brutarii fac sute de baghete în fiecare zi.

Tonnerre poate dura până la trei săptămâni fără reaprovizionare, a explicat Pierre, care lucrează în bucătării și este marinar de un deceniu (numele său complet nu poate fi dezvăluit din motive de securitate). Bucătarii militari trec printr-o pregătire specială pentru a învăța cum să ofere echipajelor de sute de oameni o dietă echilibrată. La bordul navei de război, o cină tipică este pui, orez și spanac. „Nu poți mânca paste sau cartofi prăjiți în fiecare seară", a spus Pierre.

Pentru exercițiul militar al UE din octombrie, bucătăria funcționa la maxim, deoarece Tonnerre a găzduit aproximativ 600 de militari, inclusiv din armată și forțele aeriene - pe lângă echipajul permanent de aproximativ 200. Majoritatea covârșitoare sunt bărbați.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE