Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Politico scrie despre omul care este mai periculos pentru SUA decât Donald Trump: "Sfârşitul Trumpismului, începutul DeSantismului"

Postat la: 11.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ron DeSantis n-a ajuns nici măcar la al doilea mandat de guvernator al Floridei, şi este deja considerat drept cel mai periculos republican din America pentru democraţi.

Preşedinţia lui Donald Trump pare să fie o joacă de copii în comparaţie cu ameninţarea din Tallahassee în contextul în care există suspiciuni că Joe Biden nu va mai putea obţine cel de-al doilea mandat în 2024.

Ron DeSantis are 43 ani, este născut în Florida, are descendenţă italiană, a studiat istoria la Yale şi dreptul la Harvard, şi a fost ofiţer militar în Irak, la Fallujah, fiind decorat cu patru medalii.

Max Boot tocmai a avertizat pe Washington Post: „DeSantis este mai inteligent decât Trump. Asta l-ar putea face o ameninţare".

MSNBC a prezentat deja două articole de opinie diferite intitulate „Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis este un politician mult mai periculos decât Donald Trump" şi „De ce Ron DeSantis este mai periculos decât Trump?", transmite POLITICO.

Pe Insider, un expert în fascism susţine că „DeSantis este un individ foarte periculos deoarece a învăţat după greşelile lui Trump", susţine.

Oponenţii lui Trump spun că „sigur, Donald Trump a condus o insurecţie şi reprezintă o ameninţare continuă pentru democraţia americană, dar, hei, celălalt tip a refuzat să oblige elevii să poarte măşti în şcoli pe durata pandemiei, deci este mult mai rău".

Politico scrie că democraţii au două opţiuni. Prima este dacă ei chiar îşi doresc ca Trump să dispară definitiv din clasa politică, n-au decât să spere ca Ron DeSantis să fie nominalizat candidatul republicanilor , iar a doua ar fi să mai tolereze încă 4 ani cu Trump.

În cazul primei opţiuni, DeSantis va fi întâmpinat de democraţi ca un potenţial vehicul care pune pune capăt celor 9 ani de "Trumpism", care a debutat în 2015 şi s-ar putea încheia în 2024. Dar în cel din urmă, DeSantis ar putea fi mult mai periculos pentru că ar putea guverna mai eficient, ceea ce ar genera curentul republican al "DeSantismului", care este apropiat "Reaganismului".

Susţine consumul de marijuana în scop medical, dar se opune avortului şi controlului armelor

După cum ne arată biografia sa, Ron DeSantis aprobă consumul de marijuana doar cu scop medical, dar interzice consumul de droguri uşoare în scop recreaţional, de altfel, este susţinător al interzicerii avortului, se opune controlului armelor de foc şi este anti-Obamacare.

Pe plan economic, este susţinător al politicii "no budget, no pay". Guvernatorul consideră că economia va creşte mai degrabă din reducerea cheltuielilor decât din creşterea taxelor.

Este un fan al fostului preşedinte Ronald Reagan. A proclamat data de 6 februarie (ziua naşterii fostului preşedinte) ca "Ziua Ronald Reagan" în Florida.

Pe durata crizei energetice, guvernatorul a impus scutiri de taxe pentru gaz.

DeSantis a introdus Legea „Lăsăm seniorii să muncească" care scuteşte cetăţenii în vârstă de impozitul pe salariu de 12,4%.

În ce priveşte învăţământul, se opune programelor educaţionale federale, cum ar fi Legea Niciun copil în urmă, spunând că politica educaţională ar trebui făcută la nivel local.

DeSantis s-a autointitulat drept un conservator ca Teddy Roosevelt.

În 2018, el a declarat că nu a negat niciodată existenţa schimbărilor climatice, dar nu a vrut să fie etichetat drept „un credincios al schimbărilor climatice", adăugând că „cred că contribuim la schimbările în mediu, dar nu sunt în aceeaşi bancă cu politicienii de stânga".

În 2019, DeSantis a semnat un ordin executiv prin care a asigurat un buget de 2,5 miliarde de dolari pentru refacerea zonei mlăştinoase Everglades din Florida, pentru protejarea apelor şi a algelor albastre-verzi, de asemenea, a interzis fracturarea hidraulică.

Sprijină drepturile homosexualilor, mai ales după atacul armat asupra unui club gay din oraşul Orlando, dar este împotriva transexualilor. Interzice fetelor şi femeilor transgender să participe la competiţiile sportive feminine din Florida.

În februarie 2022, DeSantis şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege „Drepturile părinţilor în educaţie" din statul Florida, numit adesea proiectul de lege „Nu pronunţaţi cuvântul GAY" de către oponenţii săi, care ar interzice educaţia elevilor privind orientarea sexuală sau identitatea de gen în sălile de clasă din şcoală, de la grădiniţă până la clasa a III-a.

Guvernatorul a declarat că este „complet nepotrivit ca profesori să discute cu elevii despre identitatea lor de gen".

Pe plan extern, a condamnat invazia rusă a Ucrainei şi l-a criticat pe Biden că este prea moale cu Putin. Se opune oricărui acord nuclear cu Iranul, fiind pro-Israel.

Se repetă istoria în America? Este Ron DeSantis un nou Ronald Reagan?

Este o presupunere prematură, dar dacă Donald Trump este "infamul Richard Nixon al aniilor 2010", Ron DeSantis ar putea fi "salvatorul Ronald Reagan al aniilor 2020", în vreme ce Joe Biden riscă să rămână în istorie ca "al doilea Jimmy Carter" ce s-a nimerit să fie preşedinte în cele mai dificile vremuri de la Marea Depresiune şi Al Doilea Război Mondial încoace.

Democratul Jimmy Carter a venit la Casa Albă într-o vreme în care America era demoralizată de pierderea unui război desfăşurat de două decenii în Vietnam şi devastată de scandalul Watergate a lui Nixon, şi s-a axat pe politici progresiste şi ecologiste.

Dar s-a înfruntat cu criza petrolieră din 1979, a pierdut Iranul din poziţia de aliat după revoluţia islamică şi a asistat la invadarea Afganistanului de către sovietici. Criza ostaticilor din Iran i-a distrus orice şansă de a mai fi reales ca preşedinte.

Jimmy Carter a pierdut alegerile prezidenţiale din 1980 în faţa republicanului Ronald Reagan, care era un politician carismatic, de profesie actor şi având experienţă politică ca guvernator al Californiei.

Considera că pentru a rezolva dificultăţile economice din anii 1970-1980, soluţia este reducerea cheltuielilor şi scăderea taxelor. Politicile sale economice îl făceau să pară un conservator radical după standardele aniilor 80, şi totuşi, ca guvernator al Californiei între anii 1967 şi 1975, a dezincriminat avortul, deci avea o latură liberală. A luptat cu ferocitate împotriva traficului cu cocaină din SUA, dar a rămas tăcut câţiva ani în privinţa pandemiei de HIV-SIDA din anii 80, abia în 1987 a înfiinţat o comisie pemtru combaterea pandemiei.

Şi totuşi, Ronald Reagan a rămas în istorie ca preşedintele care a învins Uniunea Sovietică şi a încheiat cursa înarmării ce a produs teama constantă de Armaghedonul Nuclear de-a lungul primului război rece, prin retorica sa politică, prin competiţie economică şi iscusinţă diplomatică.

Iar democraţii, ca urmare a politicilor defectuoase ale preşedintelui Jimmy Carter din 1977 până în 1980, au stat în opoziţie din 1981 până în 1993.

Democratul Joe Biden, axat pe aceleaşi politici ca şi Jimmy Carter, venit la Casa Albă într-o naţiune perturbată de politicile lui Trump, riscă să rămână şi el cu doar un singur mandat, şi să-i bage pe democraţi în opoziţie pentru o perioadă îndelungată.

Criza energetică, creşterea criminalităţii pe plan intern, creşterea taxelor, pierderea Afganistanului ca aliat după revoluţia talibană din 2021 şi costurile pentru combaterea invaziei ruseşti în Ucraina, toate s-au petrecut într-o perioadă în care economia americană era deja grav perturbată de pandemia de coronavirus şi războiul împotriva terorismului ce se desfăşoară tot de două decenii.

Deşi l-a învins zdrobitor pe Donald Trump în 2020, actualul preşedinte ar putea pierde alegerile prezidenţiale din 2024 în faţa guvernatorului Floridei. Soarta alegerilor din 2024 va fi până la urmă influenţată de rezultatele alegerilor legislative din noiembrie 2022, când alegătorii lui Biden îi vor evalua primii doi ani de mandat.

Dacă Ron DeSantis va fi ales în 2024 ca preşedinte sau va fi doar numit ca vicepreşedinte de către Donald Trump, în caz că va fi foarte abil, inteligent şi eficient în materie de conducere, POLITICO susţine că asta îl face periculos.

Ce înseamnă "periculos"?

Că pe democraţi i-ar putea aştepta mulţi ani de opoziţie având în vedere că situaţia catastrofală socio-economică actuală în care se află America sub democraţi nu va fi uitată prea curând.

Guvernatorul Floridei este un conservator convins în ce priveşte avortul, armele, politica fiscală, transexualii şi familia tradiţională, dar un liberal când vine vorba de consumat droguri uşoare în scop medical, homosexualitate, combaterea agresiunii ruse şi protejarea mediului.

Un republican conservator cu o latură liberală poate să capteze pe mulţi dintre votanţii democraţilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE