Politico: Cazul misterios al jurnalistei ruse Ovsianikova faimoasă pentru pancarta anti-război afişată la TV!
Postat la: 03.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cazul rusoaicei Marina Ovsianikova, editor la un canal al propagandei de stat, care a protestat în timpul unei transmisiuni în direct afişând o pancartă anti-război, a stârnit îndoială în Rusia şi printre activişti privind motivele sale, mai ales că jurnalista a scăpat doar cu amendă modică, nefiind condamnată penal, spre deosebire de alţi disidenţi.
Angajata „Canalului 1" a povestit într-un interviu pentru Politico ce s-a întâmplat la interogatorii şi care este în opinia sa tactica autorităţilor ruse. „În Rusia, lumea spune că sunt spion britanic sau trădătoare. Ca să îi facă pe ucraineni să se îndoiască de mine, au lansat şi [informaţia] că aş fi agent al KGB-ului", a explicat Ovsianikova strategia autorităţilor, menită să o discrediteze şi să facă uitată intervenţia sa la TV, văzută de milioane de oameni din întreaga lume.
Imediat după protestul ei, Marina Ovsianikova a fost reţinută şi interogată vreme de 14 ore la o secţie secretă a poliţiei, iar la un moment dat i s-a oferit o ceaşcă de ceai pe care, fără a se gândi la ceva rău, a acceptat-o. Dar în aceste ore multe alte lucruri s-au întâmplat, unele probabil hotărâtoare. Jurnalista a lucrat 20 de ani pentru Canalul 1, considerat un canal de propagandă al Kremlinului.
„Opriţi războiul. Nu credeţi propaganda. Ei vă mint", scria pe pancarta ei anti-război. Postul TV a tăiat imaginea, după care jurnalista a fost reţinută şi dusă iniţial la o secţie de poliţie din Ostankino,unde se afla şi televiziunea. „Hai să bem o ceaşcă de ceai. Să mâncăm nişte clătite. Tuturor ne e foame", a auzit jurnalista la primele ore ale dimineţii după o noapte de întrebări insistente într-o încăpere a poliţiei din cadrul unui centru de expoziţii din Moscova.
Nimeni nu ştia unde se afla, în timp ce toată lumea - alţi jurnalişti, avocaţi - o căuta, povesteşte ea. „Mă căutau în Ostankino, unde e un departament mare al poliţiei. Dar niciun jurnalist nu ştia că există un departament al poliţiei la centrul de expoziţie. E un departament secret, o secţie de poliţie mică, acolo unde m-au dus", spune ea.
„Nu mi-au pus cătuşele, nu m-au torturat", spune ea, precizând însă că au pus presiune constantă, nu era lăsată singură în cameră nicio clipă, cineva venea mereu să ţină locul celui ce trebuia să plece. Îşi aminteşte de două persoane în special, cineva ce condutcea interogatoriul şi cel care ajuta - amândoi aveau peste 30 de ani şi păreau oameni de rând, nu prea abili. Telefoanele lor sunau continuu şi Ovsianikova spune că i-a auzit vorbind cu superiorii lor inclusiv despre ce acuzaţii să formuleze împotriva ei.
Au fost două momente importante şi potenţial decisive - discursul din acea noapte al preşedintelui ucrainean care i-a mulţumit pentru protestul ei şi apoi oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron care i-a oferit azil politic şi protecţia ambasadei. Asta pare să fi schimbat lucrurile, pentru că, după declaraţia lui Macron, jurnalista spune că a sunat telefonul şi s-au decis acuzaţii administrative, care se pedepsesc cu maxim 10 zile de detenţie în loc de cei 15 ani cât i-ar fi putut primi în cazul acuzaţiilor penale.
„Am putut să aud o parte din conversaţia lor. Am înţeles că primeau apeluri din partea superiorilor şi li se dădeau alte întrebări. Era clar că li se spunea ce să mă întrebe. După care investigatorul a glumit: ‘Ah, acum Macron te sună, ceva o să se schimbe'. Propunerea de colaborare din partea ziarului Die Welt a dus la proteste ale unor activişti ucraineni din Germania, Vitsche Berlin. : „Este imposibil să verificăm dacă Marina Ovsianikova a încetat să mai colaboreze cu Rusia. A plătit o sumă modică de 250 de dolari drept pedeapsă şi i s-a permis să părăsească teritoriul rusesc nestingherită."
„Nu există 'fostă propagandă' la fel cum nu există 'foşti propagandişti'", au spus ei argumentând că alţii au primit ani grei de închisoare pentru acţiuni asemănătoare. Sunt pregătită să fac testul cu poligraf, să răspund la orice întrebare.Kremlinul este destul de deştept. Au analizat situaţia şi au venit cu o strategie foarte bună: Încearcă în toate felurile să îmi discrediteze acţiunea, să mă umilească, să mă denigreze, să mă acopere cu noroi", a spus Ovsianikova pentru Politico.
„Sunt dispreţuită de ambele tabere, iar pentru Kremlin asta este foarte util. Cred că îşi freacă mâinile de bucurie acum, gândindu-se ce treabă bună au făcut când au rezolvat această problemă", a spus jurnalista din Rusia. Cei ce se îndoiesc de sinceritatea ei au observat că anumite detalii ale poveştii sale sunt uluitoare - precum faptul că a putut da buzna în studio în timpul programului de ştiri fără să fie oprită de nimeni şi faptul că, după o amendă simbolică, a fost lăsată să dea interviuri presei occidentale.
„Acum am ajuns într-un punct în care înţeleg, cu oroare, nedreptăţile care au avut loc în ţara noastră, cum s-au înmulţit, şi de ce am continuat să lucrăm pentru media de stat şi să minţim", spune jurnalista rusă, care, pe jumătate ucraineană, a trăit în Groznîi din Cecenia, de asemenea bombardat de ruşi, de unde a fost nevoită să fugă cu mama ei.
Dar ce a umplut paharul pentru ea nu au fost asasinatele oponenţilor politici sau reprimarea presei independente, ci întreruperea procedurilor de adopţie a copiilor ruşi din orfelinate de către cetăţeni americani, ca răzbunare a Moscovei pentru sancţiunile economice. „Am discutat despre asta cu atâta cinism la Canal 1 şi la toate celelalte canale guvernamentale. Am fost atât de cruzi. ... Aceşti copii săraci erau deja în drum spre SUA".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu