Planul ocult al SUA care detonează Orientul Mijlociu: Adevăratul război abia acum începe!
Postat la: 07.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Percepută inițial drept o acțiune de represalii pentru o lovitură aeriană din Iordania care a ucis săptămâna trecută trei militari americani, operațiunea pare acum a fi de natura strategică, vizând Iranul, mai ales după ce și Regatul Unit s-a alăturat atacului contra milițiilor pro-iraniene din Siria și Irak.
Vreo 85 de ținte au fost lovite de avioane și rachete, mult mai multe decât cele vreo 10 lovite în cazurile anterioare în care au mai fost uciși militari americani, chiar și mai mulți. Țintele alese au fost unele strategice. Nu a fost un răspuns direct contra milițiilor care au lansat dronele ucigașe spre baza americană. Au fost lovite centre logistice și operaționale înființate la granița Siriei cu Irakul de Gărzile Revoluționare (IRGC) ale Iranului pentru a fi utilizate de miliții șiite.
Lângă orașele Al-Bukamal (sirian) și Al-Qa'im (irakian) IRGC a construit un complex de tabere, dintre care cea mai mare se numește Imamul Ali. Punctul de trecere a frontierei e situat chiar pe drumul principal care pleacă din Iran, prin vestul Irakului până la Homs, iar de acolo la Damasc și până în Liban. E unul dintre cele patru coridoare terestre utilizate de Iran pentru transportul armamentului către interpușii săi din Irak, Siria și Liban.
Tabăra Imamul Ali de pe partea siriană conține mari depozite de rachete, baterii antiaeriene și drone, stocate temporar acolo până la transferul în Liban sau spre utilizarea de către miliții șiite din Siria, Irak și Afganistan contra Israelului sau trupelor americane, atacate de la sute de kilometri.
SUA au bombardat punctul de frontieră, unde existau lansatoare de rachete, și alte locații ale milițiilor. O astfel de bază, de unde se lansau drone asupra Israelului și trupelor americane, era construită pe locul unui fost sit al oleoductului T3, care transporta cândva petrol din Irak spre Siria și rafinăriile din Tripoli, în Liban.
Americanii au lovit cu prudență în Irak, unde încă mai au detașați 2.500 de militari. Etichetați formal consilieri ai armatei irakiene în lupta cu ISIS, aceștia includ de fapt personal al forțelor aeriene și unități de comando și spionaj. Trupele își mențin o prezență strategică la granița irakiano-iraniană, în parte pentru a proteja fluxul de petrol irakian spre Vest.
De la începutul războiului din Fâșia Gaza trupele americane din Irak, Siria și Iordania au fost atacate de 160 de ori. Ca represalii pentru [că SUA au lovit (pare a fi o omisiune în text) - n.trad.] milițiile pro-iraniene din Irak, guvernul de la Bagdad controlat de șiiți le-a cerut plecarea din țară. Negocierile pe această temă sunt în curs, dar se desfășoară lent.
Loviturile ceva mai reținute din Irak vor grăbi probabil aceste negocieri, la presiunea Iranului, care vrea să scape de prezența americană la granița lui.
Atacul american de vineri denotă o operațiune strategică amplă pe care coaliția occidentală condusă de SUA intenționează s-o continue pentru a reface factorul de descurajare și a reabilita poziția americană în regiune, inclusiv în fața axei Iran-Rusia-șiiți susținute de China.
Președintele Joe Biden a dat de înțeles vineri că vor urma noi atacuri. În ciuda așteptărilor contrare, SUA au decis să acționeze sâmbătă în întreaga regiune, astfel că au atacat împreună cu Regatul Unit și cu sprijin de la Canada, Bahrain, Australia și Noua Zeelandă infrastructura rebelilor Houthi din Yemen.
Houthi periclitează rutele maritime și comerțul global într-un punct prin care trec 30% din petrolul lumii și gazul Orientului Mijlociu, dar și o mare parte a traficului comercial dintre Asia și Europa. Până acum atacurile din Yemen erau considerate avertismente, însă cele de sâmbătă au fost mai ample și au durat mai mult, transmițându-i deci Iranului că America vorbește serios.
Inițial avioanele și rachetele au atacat rachete balistice deja montate de Houthi pe lansatoare, gata să lovească nave în strâmtoarea Bab el Mandeb. Câteva ore mai târziu forțele anglo-americane le-au servit „felul principal": au lovit ținte din centrul țării, inclusiv capitala Sanaa.
Un punct de control al traficului aerian folosit de Houthi pentru a ataca cu drone nave comerciale a fost lovit alături de depozite de rachete și fabrici de asamblat drone, aduse pe bucăți din Iran. Atacul a fost consistent și menit a distruge, nu doar a avertiza. Probabil atacurile vor continua.
Ce a devenit limpede e faptul că SUA au decis să distrugă sistematic rețeaua militară a interpușilor Iranului, cât și pe cea a IRGC, utilizată pentru a ataca Israelul și Occidentul.
Biden a fost criticat în SUA fiindcă nu lovește Iranul propriu-zis pentru complicitatea lui la războiul anti-Israel, însă el a decis să nu provoace un război regional și a optat să atace doar baze IRGC și interpuși iranieni, suficient de aproape de granița Iranului pentru ca, speră Biden, mesajul să fie recepționat la Teheran.
Atacurile anglo-americane contra IRGC și a marionetelor lor sunt similare cu modul în care procedează și Israelul cu Hezbollah, peste granița lui nordică. Pe lângă apărarea de atacurile grupării susținute de Iran, Israelul distruge sistematic infrastructura operațională și militară a Hezbollah pentru a-i afecta capacitatea de a efectua atacuri pe o perioadă mai lungă de timp - pe lângă faptul că și Israelul își transmite astfel propriul mesaj regimului din Iran.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
-
Descoperire accidentala incredibilă: Stridiile pot duce la eliminarea superbacteriilor care ucid milioane de oameni
Într-un nou studiu publicat marţi, o echipă de la Southern Cross University (SCU) din Australia a descoperit că o proteină din sângele stridiei de stâncă din Sydney este capabilă să ucidă bacteriile, precum şi să sporească eficacitatea unor antibiotice împotriva unei serii de bacterii.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu