Planul de spargere a Ucrainei prinde contur: un lider pro-rus îi cere lui Vladimir Putin să denumească vestul Ucrainei drept Rusia Subcarpatică
Postat la: 15.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Liderul rutenilor Pyotr Getsko îi cere lui Vladimir Putin să transforme vestul Ucrainei în Rusia Subcarpatică.
„Rușinii (n.r.: rutenii) au susținut oficial poziția conducerii ruse asupra Ucrainei. În contextul forțării Ucrainei la pace și federalizării pământurilor, ne propunem transformarea Ucrainei de Vest în Rusia Subcarpaticp pe drepturile, mandatele și titlurile rușilor", susține acesta, informează presa rusă.
Getsko a spus că organizația sa a fost persecutată din 2008 pentru că a votat pentru independență în 1991, dar teritoriul a rămas parte a Ucrainei.
Potrivit liderului rutenilor, acum situația din jurul Ucrainei este aproape de un deznodământ.
„Soarta ulterioară a Federației Ruse în sine va depinde în mare măsură de modul în care va fi rezolvată", a spus Getsko.
Rutenii din regiunea transcarpatică din Ucraina cereau încă din 2015 recunoașterea lor ca naționalitate separată și acordarea unui statut de autonomie printr-un dialog cu Kievul. Asta declara liderul rutenilor Pyotr Getsko pentru TASS.
„A avut loc un eveniment și decizia a fost luată", spunea Getsko. „Deciziile Congresului au stabilit o sarcină - să ceară recunoașterea rutenilor ca naționalitate separată și să ceară printr-un dialog ca rezultatele referendumului privind statutul de autonomie organizat în 1991 să fie implementate. Nu a fost înainte, dar acum direcția este spre dialog și nu spre confruntare."
„Congresul și-a stabilit sarcina de a căuta recunoașterea rezultatelor referendumului din 1991", a spus Getsko.
Un congres al organizațiilor rutene din Transcarpatia a aprobat în 2015 decizia de a cere autorităților ucrainene recunoașterea naționalității rutene împreună cu autonomia Rusiei Subcarpatice printr-un dialog cu Kiev.
„Cel mai important obiectiv al Consiliului de Coordonare este deschiderea și intensificarea dialogului cu agențiile guvernamentale de la Kiev pentru a lua o decizie privind o eventuală recunoaștere a rezultatelor referendumului desfășurat în Transcarpatia în 1991, când 80% din populație a votat efectiv în favoarea acordarea regiunii un statut de autonomie", se arată în declarația adoptată la congres.
Rutenii sunt slavi de est, cu o populație de la 1,5 la patru milioane de locuitori, dintre care cea mai mare parte locuiește în regiunea transcarpatică a Ucrainei. Numele este o formă latinizată a cuvântului rus, iar termenul de ruși mici le poate fi aplicat.
Rutenia Carpatică (sau Rusia Subcarpatică) a fost înregistrată ca obiect de drept internațional în Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye din 1919.
După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, a fost desființat și absorbit de Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, rutenii au căutat de la Guvernul ucrainean să le acorde un statut de autonomie și să le recunoască ca naționalitate separată.
Cererea lui Getsko este cu atât mai importantă cu cât președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în discursul său din 21 februarie 2022, prin care a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, despre formarea Ucrainei. El le reamintea la momentul respectiv românilor, polonezilor și ungurilor că Iosif Stalin, fostul lider sovietic, le-a luat bucăți din țările lor pentru a forma Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu