Planul de pace al Chinei: Cele 12 cerințe pentru soluționarea crizei din Ucraina - de la oprirea extinderii NATO la ridicarea sancțiunilor!
Postat la: 24.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerințele Chinei găsim și referiri la extinderea NATO și sanțiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate și de Putin în controversatul său discurs de marți. Planul Chinei vine și pe fondul numeroaselor rapoarte privind potențiale livrări de arme ale Chinei către Rusia. Oficialii americani au anunțat recent că dezbat desecretizare unor documente ce demostrează acest lucru.
Într-un document publicat de Ministerul chinez de externe, în dimineața zilei ce marchează un an de la începutul războiului din Ucraina, se prezintă viziunea Beijingului privind pacea. Planul are 12 puncte. Redăam mai jos planul de pace în viziunea Chinei:
1. Respectarea suveranităţii tuturor ţărilor. Dreptul internaţional universal recunoscut, inclusiv scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite, trebuie respectate cu stricteţe. Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie menţinute în mod eficient. Toate ţările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunităţii internaţionale. Toate părţile ar trebui să susţină împreună normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale şi să apere corectitudinea şi justiţia internaţională. Ar trebui promovată aplicarea egală şi uniformă a dreptului internaţional, în timp ce standardele duble trebuie respinse.
2. Abandonarea mentalităţii Războiului Rece. Securitatea unei ţări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele şi preocupările legitime de securitate ale tuturor ţărilor trebuie luate în serios şi abordate în mod corespunzător. Nu există o soluţie simplă la o problemă complexă. Toate părţile ar trebui, urmând viziunea securităţii comune, cuprinzătoare, cooperante şi durabile şi ţinând cont de pacea şi stabilitatea pe termen lung a lumii, să contribuie la formarea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente şi durabile. Toate părţile ar trebui să se opună urmăririi propriei securităţi în detrimentul securităţii altora, să prevină confruntarea blocurilor şi să lucreze împreună pentru pace şi stabilitate pe continentul eurasiatic.
3. Încetarea ostilităţilor. Conflictul şi războiul nu beneficiază nimănui. Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea situației. Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situaţia şi, în cele din urmă, a ajunge la o încetare a focului cuprinzătoare.
4. Reluarea discuţiilor de pace. Dialogul şi negocierea sunt singura soluţie viabilă la criza din Ucraina. Toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizei trebuie încurajate şi sprijinite. Comunitatea internaţională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă și promovarea discuţiilor pentru pace, să ajute părţile în conflict să deschidă uşa către o soluţionare politică cât mai curând posibil şi să creeze condiţii şi o platformă pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens.
5. Rezolvarea crizei umanitare. Toate măsurile care să conducă la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate şi sprijinite. Operaţiunile umanitare ar trebui să urmeze principiile neutralităţii şi imparţialităţii, iar problemele umanitare nu ar trebui politizate. Siguranţa civililor trebuie protejată în mod eficient, iar coridoarele umanitare trebuie create pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sunt necesare eforturi pentru a creşte asistenţa umanitară în zonele relevante, pentru a îmbunătăţi condiţiile umanitare şi pentru a oferi acces umanitar rapid, sigur şi nestingherit, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai largă. ONU ar trebui sprijinită în a juca un rol de coordonare în direcţionarea ajutorului umanitar către zonele de conflict.
6. Protejarea civililor şi a prizonierilor de război. Părţile din conflict ar trebui să respecte cu stricteţe dreptul internaţional, să evite atacarea civililor sau a instalaţiilor civile, să protejeze femeile, copiii şi alte victime ale conflictului şi să respecte drepturile de bază ale prizonierilor. China sprijină schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina şi solicită tuturor părţilor să creeze condiţii mai favorabile în acest scop.
7. Menţinerea în siguranţă a centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalaţii nucleare civile şi solicită tuturor părţilor să respecte dreptul internaţional, inclusiv Convenţia privind Securitatea Nucleară (CNS) şi să evite cu hotărâre accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în a juca un rol constructiv în promovarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare paşnice.
8. Reducerea riscurilor strategice. Nu trebuie folosite armele nucleare şi nu trebuie purtate războaie nucleare. Statele ar trebui să se opună ameninţării sau folosirii armelor nucleare. Proliferarea nucleară trebuie prevenită şi criza nucleară trebuie evitată. China se opune cercetării, dezvoltării şi utilizării armelor chimice şi biologice de către orice ţară în orice circumstanţe.
9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părţile trebuie să pună în aplicare iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră semnată de Rusia, Turcia, Ucraina şi ONU pe deplin şi eficient într-un mod echilibrat şi să sprijine ONU în a juca un rol important în acest sens. Iniţiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluţie fezabilă la criza alimentară globală.
10. Oprirea sancţiunilor unilaterale. Sancţiunile unilaterale şi presiunea maximă nu pot rezolva problema; creează doar noi probleme. China se opune sancţiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Ţările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancţiuni unilaterale şi de „long-arm jurisdiction" împotriva altor ţări, pentru a-şi face partea lor în atenuarea crizei ucrainene şi pentru a crea condiţii pentru ca ţările în curs de dezvoltare să-şi dezvolte economiile şi să îmbunătăţească viaţa poporului lor.
11. Menţinerea stabilităţii lanţurilor industriale şi de aprovizionare. Toate părţile ar trebui să menţină cu seriozitate sistemul economic mondial existent şi să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sunt necesare eforturi comune pentru a atenua consecinţele crizei şi pentru a preveni perturbarea cooperării internaţionale în domeniul energiei, finanţelor, comerţului cu alimente şi transporturilor şi să submineze redresarea economică globală.
12. Promovarea reconstrucţiei post-conflict. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucţia post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistenţă şi să joace un rol constructiv în acest demers.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu