Planul Beta al Ucrainei: Care va fi succesiunea la putere dacă Zelenski va fi ucis de serviciile secrete ruse
Postat la: 02.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Când Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă este îngrijorat de încercările rușilor de a-l ucide, el a răspuns că nu-și poate permite să fie îngrijorat. "Dacă m-aș gândi constant la asta, m-aș închide în mine însumi, foarte asemănător cu Putin acum, care nu iese din buncărul său", a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat CNN.
"Bineînțeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească la cum să împiedice acest lucru să se întâmple, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta". Deși este o întrebare pe care Zelenski , în mod de înțeles, nu este dornic să o contemple, este, de asemenea, una pe care susținătorii săi din țară și din străinătate nu își pot permite să o ignore. Încă de când a respins o ofertă de evacuare, spunându-le potențialilor salvatori americani "Am nevoie de muniție, nu de o plimbare", președintele ucrainean a jucat un rol cheie în obținerea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.
Nu e de mirare că legislatorii ruși și bloggerii militari ultranaționaliști au format un cor care cere ca el să fie vizat. Statutul lui Zelenski ca simbol a ceea ce Occidentul consideră a fi o luptă dreaptă, abilitatea sa de a-și implora și mustra aliații până când obține ceea ce dorește, dorința sa de a se strecura fără rezerve pe frontul de operațiuni foto și de apariții parlamentare, toate acestea l-au făcut o țintă.
La câteva săptămâni după invazia rusă, un consilier de top al lui Zelenski , Mihail Podolyak, a dezvăluit că au existat cel puțin o duzină de tentative serioase de asasinare a șefului său de către echipe rusești de sabotaj și de informații, inclusiv ceceni și mercenari wagner care au încercat să pătrundă în cartierul guvernamental puternic păzit și monitorizat al Kievului. Zelenski însuși ar fi deschis o întâlnire Zoom cu senatorii americani la scurt timp după invazie spunând că ar putea fi ultima dată când îl vor vedea în viață.
În mod clar, riscurile sunt acum mai mici decât în primele săptămâni haotice ale războiului, când tancurile rusești se îndreptau spre capitala ucraineană și puțini credeau că națiunea aflată în pericol va supraviețui. Dar nimeni din guvernul ucrainean sau din parlamentul țării nu se îndoiește că pericolul rămâne ridicat.
În martie, au existat apeluri reînnoite pentru ca Zelenski să fie ucis după ce sabotorii ruși anti-Putin susținuți de Ucraina au luat cu asalt granița și au invadat două sate rusești din regiunea Briansk. Legiuitorul Mihail Delyagin a declarat că "singurul răspuns normal" la acest incident este "eliminarea imediată a lui Zelenski ".
Din cauza amenințărilor, vizitele lui Zelenski în străinătate sunt planificate în cel mai mare secret. Oficialii ucraineni au rămas înfuriați în februarie anul trecut, când o vizită planificată la Bruxelles a fost dezvăluită cu trei zile înainte de sosirea preconizată a acestuia, punând în pericol călătoria. În mod similar, guvernul Bulgariei s-a temut că o călătorie ar putea fi anulată luna trecută, după ce au apărut detalii în presă. Kremlinul are un palmares terifiant în ceea ce privește operațiunile de asasinat.
Având în vedere mizele și riscurile, nu este de mirare că oficialii ucraineni au tendința de a respinge cererile de a discuta despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar reuși să aibă succes - sau refuză să vorbească în mod oficial, îngrijorându-se că subiectul pare mult prea macabru.Și totuși, în ciuda reticenței de a se angaja public în această chestiune, există un plan, potrivit interviurilor cu oficiali și legislatori ucraineni, precum și cu analiști. Într-adevăr, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat acest lucru: "Ucrainenii au planuri în vigoare - despre care nu am de gând să vorbesc sau să intru în detalii - pentru a se asigura că există ceea ce am numi "continuitate guvernamentală" într-un fel sau altul".
În mod oficial, conform Constituției, linia de succesiune este clară. "Atunci când președintele nu își poate îndeplini îndatoririle, președintele parlamentului ucrainean preia responsabilitățile sale", a declarat Mykola Knyazhytsky, un deputat de opoziție din orașul Lviv, situat în vestul țării. "Prin urmare, nu ar exista un vid de putere".
Președintele Verkhovna Rada - Ruslan Ștefănciuk, membru al partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski - nu are o cotă de încredere deosebit de mare în sondajele de opinie.Acesta este de aproximativ 40%, mai puțin de jumătate din cel al lui Zelenski. Iar el nu este popular printre parlamentarii opoziției. "Dar nu cred că acest lucru contează", a declarat Adrian Karatnycky, cercetător senior nerezident la Centrul Eurasia al Atlantic Council. "Există o echipă de conducere puternică și cred că am vedea un guvern colectiv", a adăugat el.
Cel mai probabil, consiliul de guvernare ar fi format din Ștefana Ștefciuk ca figură de stil, alături de Andrii Iermak, fostul producător de film și avocat care este șeful biroului președintelui, ministrul de externe Dmytro Kuleba și ministrul apărării Oleksii Reznikov. Valery Zaluzhny ar urma să rămână în continuare generalul suprem al țării.
Istoria oferă și ea o oarecare liniște. Complotiștii de la Kremlin ar face bine să citească o lucrare bazată pe date, scrisă de academicienii Benjamin Jones și Benjamin Olken pentru Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din America, privind efectul asupra instituțiilor și războiului al celor 59 de asasinate de lideri naționali care au avut loc între 1875 și 2004. "Asasinatele autocraților produc schimbări substanțiale în instituțiile țării, în timp ce asasinatele democraților nu", au concluzionat aceștia.
"Asasinatul nu a schimbat niciodată istoria lumii", a declarat cu încredere premierul britanic Benjamin Disraeli la câteva săptămâni după ce președintele Abraham Lincoln a fost împușcat mortal în timp ce urmărea o piesă de teatru la Teatrul Ford din Washington D.C.Într-adevăr, asasinatul a avut un efect redus în ceea ce privește inversarea reformelor administrației sale.
Situația Ucrainei este, bineînțeles, specială. Deși moartea lui Zelenski ar fi un șoc psihologic, Karatnycky a declarat că pentru a evalua impactul probabil trebuie să se ia în considerare modul în care Ucraina s-a transformat de când Rusia a lansat invazia la scară largă.
Asaltul lui Putin a ajutat, fără să vrea, la crearea unui nou sentiment puternic al națiunii ucrainene și la formarea unor "instituții încrezătoare", a spus el. Publicul este unit "în ceea ce privește obiectivele sale", a adăugat el.
"Este important să ne amintim că factorii cheie în lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești sunt rezistența forțelor armate, priceperea comandamentului său și victoriile de pe front, a declarat Knyazhytsky, deputat al opoziției. "Aceasta este ceea ce contează cel mai mult în ceea ce privește stabilitatea politică a Ucrainei".
Dacă există o verigă slabă în acest scenariu, probabil că aceasta nu se află în Ucraina, ci printre aliații săi. Ucrainenii au o viziune mai echilibrată asupra lui Zelenski, văzând atât punctele forte, cât și pe cele slabe. Deși a fost lăudat pentru buna sa conducere în timpul războiului, a fost criticat și pentru pași greșiți - în special pentru că nu s-a pregătit mai bine pentru o invazie pe care o credea improbabilă. A fost remarcat faptul că acum îi exclude pe legislatorii din opoziție și că este foarte aspru chiar și în fața criticilor constructive, precum și tendința sa de a da vina pe alții pentru greșeli.
Presa internațională, în schimb, a fost vrăjită de farmecul carismatic al lui Zelenski și captivată de povestea simplă a lui David împotriva lui Goliat. Transformarea președintelui ucrainean din lider dezamăgitor pe timp de pace în - în cuvintele hiperbolice ale intelectualului public francez Bernard-Henri Lévy - "un nou, tânăr și magnific părinte fondator" al lumii libere, a fost surprinzătoare.
Retorica și oratoria sa au cucerit inimile publicului de la Washington la Londra și de la Bruxelles la Varșovia. Eliminarea sa i-ar lăsa probabil pe mulți dintre aceiași oameni uimiți și nesiguri de ce să facă în continuare. Aceasta ar putea spori presiunea pentru negocieri și compromisuri. Cu toate acestea, acesta nu este un război al unui singur om. Și, cel puțin în Ucraina, puțini se îndoiesc că alți lideri, la fel de demni, s-ar ridica la înălțimea situației, așa cum au făcut-o de la invazie încoace.
Iaroslav Azhnyuk, un antreprenor ucrainean, a respins posibilitatea unui asasinat rusesc ca fiind de "domeniul istoriei alternative". Dar el a spus că, dacă s-ar întâmpla, Ucraina nu ar pierde niciun moment. "Zelenski își îndeplinește bine rolul de lider în aceste vremuri dificile", a spus el. "Cu toate acestea, sentimentul în rândul majorității absolute a ucrainenilor este că nu vom renunța niciodată, nu ne vom supune niciodată Rusiei."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu