Pfizer amenință parlamentarii canadieni după ce aceștia au obținut accesul la contractele necenzurate ale producătorilor de vaccinuri: "Vor exista consecințe!"
Postat la: 29.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pfizer, Moderna, Sanofi, Medicago și alții vorbesc despre un „precedent serios" care va avea consecințe, scrie RadioCanada. Pentru prima dată în lume, parlamentarii canadieni au obținut acces la contractele neexprimate pe care producătorii de vaccinuri COVID-19 le-au semnat cu guvernul. Companiile farmaceutice avertizează Canada cu privire la impactul asupra reputației sale.
Decizia, care a trecut neobservată, a fost aprobată joi seară de comisia parlamentară de conturi publice din Ottawa. Deputații majoritari de opoziție au votat pentru dezvăluire, sub nasul și barba liderilor companiilor Pfizer, Moderna și Sanofi, care au venit să depună mărturie pentru a-i convinge să renunțe la această dezvăluire.
Nu a fost furnizată nicio versiune neredacată parlamentelor din întreaga lume , a explicat Patricia Gauthier, CEO al Moderna Canada. "Nu am făcut asta nicăieri pe planetă" a declarat Najah Sampson, președintele Pfizer Canada. În termen de două săptămâni, cei 11 parlamentari care sunt membri ai Comisiei de Conturi Publice vor putea citi toate detaliile contractelor într-o cameră închisă, supravegheată de un funcționar, fără posibilitatea de a înregistra sau de a lua notițe.
Parlamentarii vor avea astfel acces la prețul pe doză plătit de Ottawa fiecărei companii, dar și la toate posibilele clauze la care s-a supus guvernul federal. În total, Canada a achiziționat 169 de milioane de doze la un cost de aproximativ 5 miliarde de dolari(Fereastră nouă). Din decembrie 2020, populației țării au fost administrate peste 97 de milioane de doze, nemaiauzite în istoria Canadei. Vom vedea dacă am plătit prețuri exorbitante , a spus membrul de la originea moțiunii, Nathalie Sinclair-Desgagné, într-un interviu pentru Radio-Canada.
Ea dorește să analizeze clauzele de răspundere, cantitățile minime de achiziție, termenele de livrare și orice clauze de nerevânzare sau donație. „Vrem doar să ne asigurăm că nu au existat abuzuri și erori de nicio parte. Și dacă au fost greșeli, că putem învăța din greșelile noastre pentru a nu le mai face pe viitor, dacă mai e o pandemie." a spus parlamentarul Un „precedent serios" care va avea consecințe, avertizează producătorii Liderii companiilor farmaceutice le-au explicat, la rândul lor, parlamentarilor că votul lor riscă să afecteze industria lor, care investește miliarde de dolari în fiecare an.
Potrivit președintelui Pfizer Canada, această decizie va crea un precedent cu consecințe nedorite asupra reputației Canadei și trimite un mesaj îngrijorător tuturor industriilor cu privire la modul în care această țară își îndeplinește obligațiile comerciale. "Aceste contracte conțin informații sensibile din punct de vedere comercial care ar putea fi de interes pentru concurenții noștri și ar putea prejudicia discuțiile noastre cu alți parteneri" spune Najah Sampson, președintele Pfizer Canada.
CEO-ul Moderna s-a referit la „riscuri mari": încrederea în securitatea informațiilor privind contractele noastre și lanțul nostru de aprovizionare este direct legată de funcționarea globală a organizației noastre . Directorul general al Sanofi Canada, Jean-Pierre Baylet a vorbit despre un „precedent serios". „Dezvăluirea informațiilor din acest contract ne-ar putea pune într-o situație dificilă. Pandemia continuă, sunt și alte negocieri în curs în alte țări" spune Jean-Pierre Baylet, director general al Sanofi Canada.
"Nu vă aflați pe teren ostil" a avertizat imediat deputatul Nathalie Sinclair-Desgagné. Apreciem munca voastră în timpul pandemiei. Ați făcut ceva excepțional. Potrivit acesteia, companiile „exagerează" potențialele consecințe ale acestor dezvăluiri. "Nu ar crea un precedent periculos." Deputatul conservator Kelly McCauley le-a reamintit liderilor că au existat scurgeri de astfel de contracte către mass-media din mai multe țări și că nu au existat consecințe grave.
Mai mulți membri ai comisiei de conturi publice s-au plâns că au primit scrisori de la diferite camere de comerț și companii farmaceutice din întreaga țară, încercând să-i convingă să voteze împotriva moțiunii. Toate scrisorile ne-au amenințat în termeni voalați , a spus Kelly McCauley. Ei au sugerat că investițiile lor ar putea părăsi țara. Auditorul general al Canadei a analizat deja contractele și a făcut o anchetă, dar membrii au amintit că el nu a putut răspunde la întrebările cu privire la conținutul acestor contracte, din cauza confidențialității informațiilor comerciale.
Raportul auditorului a concluzionat că cel puțin 50 de milioane de doze au fost cumpărate în plus, o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Un deputat conservator i-a reamintit liderului Medicago, care lua parte la comitet prin videoconferință, că compania sa a primit 173 de milioane de dolari de asistență publică în Canada fără a fi livrat o singură doză. Dar ce ar putea face parlamentarii cu informațiile de interes public pe care le găsesc în contracte dacă sunt supuse strictă confidențialitatea? Dacă este ceva scandalos în aceste contracte, va ajunge să se știe, a răspuns Nathalie Sinclair-Desgagné la Radio-Canada.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu