Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Peste un milion de chilieni au cerut joi să îşi retragă o parte din fondurile de pensii, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus

Postat la: 31.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Peste un milion de chilieni au cerut joi să îşi retragă o parte din contribuţiile la fondurile de pensii, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, în conformitate cu o nouă lege controversată.

În faţa birourilor Administratorilor de Fonduri de Pensii (AFP) din Santiago s-au format cozi lungi, chilienii dorind să profite de noua lege. Măsura de urgenţă permite retragerea a până la 10% din contribuţii. "În primele ore, peste 1,1 milioane de membri au putut să îşi depună cu succes cererea", a declarat Fernando Larraín, preedintele asociaţiei managerilor de fonduri de pensii din Chile.

Site-urile mai multor administratori de fonduri s-au blocat joi dimineaţa, din cauza numărului mare de accesări, iar companiile au prezentat scuze din acest motiv. Larrain a spus că va dura 10 zile lucrătoare pentru efectuarea primelor plăţi. Autorităţile anticipează că banii care vor ajunge la oameni vor contribui la susţinerea economiei.

Mai mulţi economişti şi-au revizuit în creştere estimările referitoare la PIB, anticipând o creştere a cheltuielilor de consum. Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Sebastian Pinera s-a opus acestei legi, afirmând că va susţine cetăţenii din bugetul de stat. Guvernul a avertizat şi în privinţa impactului pe termen lung al profitabilităţii şi a nivelului deja scăzut al pensiilor medii.

Sondajele de opinie arată însă că aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile, majoritatea pentru a plăti pentru bunuri şi servicii de bază. Sistemul privatizat de pensii din Chile creat în timpul dictatorului Augusto Pinochet a fost apreciat deseori ca fiind un model, dar a fost şi criticat puternic în ultimii ani din cazua pensiilor mici.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE