Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
Postat la: 18.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

"Occidentul, așa cum îl știam noi, nu mai există", a spus Ursula von der Leyen în contextul deteriorării rapide a relațiilor cu Statele Unite sub administrația lui Donald Trump, care a forțat Europa să caute aliați și parteneri în altă parte.
În urma tarifelor impuse de Trump, pe care Bruxelles-ul le-a numit "nejustificate", președinta Comisiei Europene a vorbit telefonic cu reprezentanții din Norvegia, Islanda, Canada, Noua Zeelandă, Singapore și Emiratele Arabe Unite. Ursula von der Leyen a vorbit și cu premierul chinez Li Qiang, alimentând speculațiile că relațiile UE-China sunt pe cale să se dezghețe după ani de tensiuni.
"Lumea s-a globalizat și din punct de vedere geopolitic, iar astăzi rețelele noastre de prietenie se extind pe tot globul, așa cum se poate observa în dezbaterea privind taxele vamale", a declarat Ursula von der Leyen pentru cotidianul german "Zeit", într-un interviu amplu publicat marți.
"În acest moment aș putea avea aceste conversații 24 de ore pe zi. Toți cer să creștem schimburile comerciale cu Europa și nu este vorba doar de legături economice. Este vorba de asemenea despre stabilirea unor reguli comune și despre predictibilitate. Europa este cunoscută pentru predictibilitatea și fiabilitatea sa, care începe să fie văzută din nou drept ceva foarte valoros", a spus Ursula von der Leyen.
"Pe de o parte, acest lucru este foarte îmbucurător; pe de altă parte, desigur, există și o responsabilitate uriașă și trebuie să fim la înălțimea așteptărilor".
Descriindu-se drept o "mare prietenă" a Americii și o "atlantistă convinsă", Ursula von der Leyen a insistat că legătura de lungă durată dintre cele două maluri ale Atlanticului rămâne intactă, în ciuda schimbărilor declanșate de Donald Trump, printre care politicile lui comerciale șocante, disprețul față de sistemul multilateral, amenințările de anexare și relațiile cu Rusia, care au înstrăinat aliații tradiționali ai Washingtonului.
Întrebată dacă America este o țară prietenă, o fostă prietenă sau o adversară, Ursula von der Leyen a evitat "genul acesta de clasificări", admițând că relația este "complicată". Președinta Comisie UE nu l-a criticat în mod explicit pe Trump - de fapt, numele său a fost menționat doar de către reporter -, dar ea a sugerat o repudiere a țării pe care Trump încearcă să o construiască prin seria sa de ordine executive.
"Europa este încă un proiect de pace. Nu avem frați sau oligarhi care să dicteze regulile. Nu ne invadăm vecinii și nu-i pedepsim. Dimpotrivă, sunt 12 țări pe lista de așteptare pentru a deveni membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre aproximativ 150 de milioane de persoane", a spus Ursula von der leyen, referindu-se la procesul de aderare.
"În Europa copiii pot merge la școli bune chiar dacă părinții lor nu sunt bogați. Emisiile de CO2 sunt mai mici, speranța de viață este mai mare. Dezbaterile controversate sunt permise în universitățile noastre. Toate acestea și multe altele sunt valori care trebuie apărate și care arată că Europa este mai mult decât o uniune. Europa este casa noastră. Și oamenii știu asta".
În ce privește negocierile în curs cu Casa Albă, președinta Comisiei a confirmat că atât produsele manufacturiere, cât și serviciile digitale americane ar putea fi vizate drept răzbunare, dacă discuțiile nu vor găsi o soluție. Bruxelles-ul speră că pauza de 90 de zile introdusă de Trump va duce la un compromis care să includă eliminarea sau reducerea semnificativă a taxelor vamale.
Cu toate acestea, țintirea serviciilor valoroase oferite de Silicon Valley riscă să dezlănțuie furia Administrației Trump, care s-a plâns în mod repetat și cu voce tare de regulile introduse de UE în ultimii ani pentru a reduce puterea companiilor Big Tech.
Se consideră că Comisia UE se află în etapele finale ale investigațiilor Digital Markets Act asupra Meta și Apple, un proces atent monitorizat care ar putea duce la amenzi usturătoare. Guvernul insistă că ancheta este complet separată de negocierile comerciale, dar coincidența momentului apariției celor două piste a pregătit scena pentru o confruntare posibil explozivă. "Expunem clar poziția noastră, iar americanii fac același lucru. Și aceasta este esența fiecărei negocieri: nimic nu este convenit până când nu este totul stabilit. Și cred că, fie că este vorba de comerț cu bunuri industriale sau cu bunuri digitale, avem dreptul să prezentăm toate aspectele situației", a spus Ursula von der Leyen. "Pentru ele (companiile Big Tech), Europa este o piață foarte atractivă și bogată. Are 450 de milioane de persoane care în comparație cu restul lumii au un nivel ridicat de trai și timp liber. Asta înseamnă că în Europa există o cifră de afaceri uriașă și profituri uriașe din serviciile digitale. Nicio companie nu vrea să piardă accesul la această piață".
În timp ce Europa se confruntă cu un "tarif reciproc" punitiv de 20%, China a fost lovită de o taxă uimitoare de 145%, declanșând o disputa comercială în toată regula cu Beijingul, care a răspuns prin creșterea taxelor la niveluri similare. Tarifele sunt atât de mari încât cele două piețe au devenit efectiv închise una față de cealaltă, alimentând temerile că China, în căutarea unei piețe alternative, își va reorienta masiv exporturile low-cost către Europa.
Comisia UE va rămâne "foarte vigilentă", pentru a se asigura că "furtuna" nu se va concretiza, a spus Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, întrebată dacă Europa ar trebui "să aibă încredere în chinezi", nu a negat speculațiile tot mai mari despre o apropiere.
"În principiu, dacă condițiile de acces pe piață devin mai dificile pentru un mare partener comercial precum Statele Unite, este clar că căutăm noi parteneri comerciali care să faciliteze accesul companiilor noastre la noi piețe", a răspuns Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei UE, care în timpul primului ei mandat a promovat o strategie de "reducere a riscurilor" pentru a negocia cu China, și-a atenuat poziția în ultimele săptămâni, vorbind în schimb despre o politică externă "tranzacțională", care poate duce la un angajament "constructiv" cu țări care nu împărtășesc neapărat valorile fundamentale ale blocului, cum ar fi China.
Cu toate acestea, parteneriatul "fără limite" dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin este destinat să reprezinte un obstacol în calea oricăror încercări de dezgheț. În interviu Ursula von der Leyen a avertizat că "ambițiile imperialiste" ale lui Putin l-ar putea determina să atace un stat membru NATO sau UE în viitor. Mai multe agenții de informații secrete estimează că Kremlinul ar putea fi pregătit pentru un astfel de atac până în 2030.
Întrucât Trump nu arată nicio intenție de a aproba noi ajutoare militare sau financiare pentru Ucraina, Europa se grăbește să plătească factura și să umple golul, chiar dacă capacitățile sale nu sunt la înălțimea puterii americane. În paralel, aliații occidentali au creat o "coaliție a celor dispuși" să-i ofere garanții de securitate Kievului și să protejeze un posibil acord de pace.
"Țara s-a apărat în mod curajos cu ajutorul aliaților săi", a spus Ursula von der Leyen, când a fost întrebată dacă Europa ar putea sprijini singură Ucraina. "Este extrem de important să ne demonstrăm puterea, pentru că de la bun început Putin a calculat că sprijinul pentru Ucraina se va prăbuși. De fapt s-a întâmplat contrariul".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
-
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională chiar înainte ca Netanyahu, vizat de un mandat de arestare, să aterizeze la Budapesta
Ungaria a anunțat ca se retrage de la Curtea Penala Internaționala. Anunțul a fost facut de șeful de cabinet al premieru ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu