ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Pentru a nu ajunge pe mâna ucrainenilor rușii și-au doborât propria dronă considerată cea mai mare din lume

Postat la: 06.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bloggerii militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video care arată cum un avion de luptă rusesc și-a doborât propria dronă UCAV S-70 „Ohotnik" (Vânătorul) care îl însoțea, scrie Kyivpost.com.

Sâmbătă, 5 octombrie, pe rețelele de socializare au apărut clipuri video care arată ceea ce a fost identificat provizoriu ca fiind un avion de luptă multirol stealth bimotor Su-57 (cod NATO: Felon) care doboară un vehicul aerian de luptă fără pilot (UCAV) experimental, Suhoi S-70 „Ohotnik".

Imaginile, postate pe conturile X și Telegram atât pro-Moscova, cât și pro-Kiev, arată doborârea dronei deasupra zonei Konstantinovka din regiunea Donețk.

Drona S-70 a fost proiectată să servească drept dronă „partener" pentru a zbura alături de avionul de luptă SU-57 de generația a cincea al Moscovei sau pentru a funcționa independent controlată de la sol pentru a efectua misiuni de recunoaștere și de atac de precizie.

UCAV este probabil cea mai mare dronă din lume, cu o greutate la decolare de aproximativ 20 de tone. Măsoară 14 metri lungime, cu o anvergură a aripilor de aproape 20 de metri. Considerată încă experimentală, primul prototip a fost finalizat în 2018, iar alte două ar fi fost finalizate în acest an.

Se spune că este dotată cu o serie de senzori de ultimă generație, inclusiv rețele radar fazate și detectoare optoelectronice și infraroșii. Se presupune că poate transporta o încărcătură de arme de aproximativ 2,8 tone, inclusiv rachete ghidate și neghidate și bombe, în două compartimente interne.

Drona este propulsată de o versiune modificată a motorului cu reacție AL-41F al Su-57, ceea ce îi conferă o rază de acțiune de 6 000 de kilometri. În ciuda dimensiunilor sale considerabile, încorporează diverse tehnologii stealth (ceea ce o face invizibilă pe radar), cum ar fi materiale compozite care îi reduc considerabil semnătura radar.

Incidentul de sâmbătă a fost inițial considerat a fi o doborâre de către ucraineni a unui avion rusesc sau că rușii și-au doborât din greșeală propria aeronavă, însă o examinare atentă a înregistrărilor video sugerează ceva diferit.

La începutul înregistrării video se văd dâre de fum de la dronă și de la avionul de vânătoare Su-57 care zboară aproape unul de altul, unul în spatele celuilalt, drona fiind în frunte. După câteva secunde, o trombă de fum de la avionul de vânătoare indică faptul că acesta a tras ceea ce probabil a fost o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune R-74M2, care a lovit și a doborât drona în timp ce avionul de vânătoare se îndepărta.

Autoritățile ruse nu au emis încă o declarație oficială cu privire la incident sau la ceea ce a condus la el. În lipsa unor clarificări oficiale, bloggerii militari ruși au început să speculeze că S-70 a început să funcționeze defectuos, ceea ce a stârnit îngrijorarea că tehnologia ar putea cădea în mâinile Kievului, mai ales având în vedere că zonele din apropiere erau controlate de forțele ucrainene.

Reacțiile inițiale (evidente din comentarii) au sugerat că un alt avion de luptă a fost doborât. Cu toate acestea, imaginile cu drona avariată în timp ce se prăbușea nu au lăsat niciun dubiu că a fost doborâtă de avionul cu care zbura în tandem. Drona a lovit și a distrus în cădere o casă, fapt confirmat de imaginile rămășițelor care au apărut pe internet. Kremlinul a prezentat S-70 drept un exemplu al implementării tehnologiilor de ultimă oră, menită să valorifice avantajul strategic pe care l-ar oferi forțelor sale aerospațiale pe câmpul de luptă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE