PentagonLeaks: SUA se îndoiesc că o contraofensivă a Ucrainei va aduce mari câştiguri/ Care ar putea fi consecinţele
Postat la: 11.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dificultăţile cu care se confruntă Ucraina în ceea ce priveşte acumularea unui număr suficient de trupe, muniţii şi echipamente ar putea face ca armata sa să fie "mult sub nivelul" obiectivelor iniţiale pe care Kievul şi le-a propus pentru anticipata sa contraofensivă de primăvară, ce vizează recucerirea zonelor ocupate de Rusia.
Această evaluare a serviciilor americane de informaţii se regăseşte în documentele clasificate scurse de la Pentagon, care dezvăluie îndoielile Washingtonului cu privire la starea războiului, relatează "The Washington Post". Documentul care face această evaluare se numără printre sumedenia de materiale de securitate naţională a SUA descoperite săptămâna trecută pe o platformă de mesagerie online.
Etichetată ca fiind "strict secretă", evaluarea pesimistă datează de la începutul lunii februarie şi avertizează asupra unor "deficite semnificative în ceea ce priveşte generarea şi susţinerea forţelor" ucrainene şi asupra probabilităţii ca o astfel de operaţiune să aibă ca rezultat doar "câştiguri teritoriale modeste". Este o diferenţă marcantă faţă de declaraţiile publice ale administraţiei Biden cu privire la vitalitatea armatei ucrainene şi este posibil să-i încurajeze pe criticii care consideră că Statele Unite şi NATO ar trebui să facă presiuni pentru o soluţionare negociată a conflictului, comentează The Washington Post.
Documentul ce prevede doar un succes modest în viitoarea contraofensivă ucraineană indică faptul că strategia Kievului se învârte în jurul revendicării zonelor contestate din est, în timp ce în sud eforturile ar viza încercarea de a rupe puntea terestră a Rusiei către Crimeea, pe care Moscova o foloseşte acum ca rută de aprovizionare pentru forţele sale din interiorul Ucrainei. Puterea armatei ruse şi "deficienţele ucrainene de durată în ceea ce priveşte pregătirea şi aprovizionarea cu muniţii probabil că vor îngreuna progresul şi vor creşte numărul victimelor în timpul ofensivei", se arată în document.
Evaluarea se bazează pe informaţii furnizate atât de surse umane, cât şi "de semnal" - adică interceptări electronice şi de comunicaţii ale CIA şi NSA. Biroul Directoratului pentru Informaţii Naţionale, care se pare că a produs documentul scurs, a refuzat să comenteze, la fel şi Consiliul pentru Securitate Naţională, iar Departamentul Apărării a refuzat să discute despre conţinutul documentului, menţionează The Washington Post.
Dincolo de documentul scurs, oficiali americani au declarat că perspectivele unui rezultat modest al contraofensivei ucrainene de primăvară au fost întărite şi de o evaluare clasificată a Consiliului Naţional de Informaţii. Această evaluare, comunicată recent unui grup restrâns de persoane din Congresul SUA, a constatat că este puţin probabil ca Ucraina să recucerească atât de mult teritoriu precum a reuşit toamna trecută, au declarat pentru Washington Post surse informate despre acest subiect.
În săptămânile care au trecut de la redactarea documentului dezvăluit, oficialii americani au purtat discuţii cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambiţiile Kievului pentru ofensivă corespund capacităţilor sale, au mai declarat oficialii americani citaţi sub acoperirea anonimatului. Un schimb de opinii la nivel înalt a avut loc la mijlocul lunii martie, în timpul unei convorbiri telefonice între generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui pentru securitate naţională, secretarul apărării, Lloyd Austin, şi omologii lor ucraineni.
Oficialii americani au organizat, de asemenea, cu liderii militari ucraineni exerciţii în care s-au folosit de mese cu machete, pentru a demonstra modul în care ar putea avea loc diferite scenarii ofensive şi consecinţele desfăşurării unui număr prea puţin consolidat de forţe, a declarat un oficial. Acest lucru ar putea extinde prea mult liniile de aprovizionare, ceea ce ar face dificilă menţinerea teritoriilor recucerite în timp ce s-ar încearca împingerea contraofensivei mai departe în zonele ocupate.
Toate părţile au plecat de la aceste discuţii cu sentimentul că Ucraina începe să înţeleagă limitele a ceea ce ar putea realiza în cadrul contraofensivei şi se pregăteşte în consecinţă, au declarat oficialii americani.
Deşi este puţin probabil ca ruperea punţii terestre cu Crimeea să se întâmple, au spus aceste persoane, Statele Unite speră că succese punctuale ar putea cel puţin să ameninţe transportul continuu de echipamente şi personal rusesc pe acest coridor, care a fost o linie de salvare pentru forţele invadatoare.
Un oficial ucrainean de rang înalt nu a contestat dezvăluirile din document şi a subliniat întârzierile logistice, care au încetinit livrările promise ale ajutorului occidental. Este "parţial adevărat", a declarat oficialul pentru Washington Post, "dar partea cea mai critică este o întârziere a sistemelor deja promise, ceea ce întârzie antrenarea brigăzilor nou formate şi contraofensiva în ansamblu".
Un alt oficial ucrainean de rang înalt a declarat că este puţin probabil ca documentele scurse să compromită contraofensiva planificată. "Toată lumea ştie că avem puţine muniţii - preşedintele şi ministrul apărării vorbesc deschis despre acest lucru", a declarat oficialul. "Şi a fost evident pentru toată lumea încă din noiembrie că următoarea contraofensivă se va concentra asupra sudului, mai întâi Melitopol şi apoi Berdiansk. Dar locul exact - asta se poate schimba cu o săptămână înainte", a spus oficialul citat de Washington Post.
Oficiali militari şi analişti independenţi au sugerat public probabilitatea unei contraofensive în estul şi sudul Ucrainei, iar Rusia şi-a consolidat apărarea peninsulei Crimeea cu o reţea densă de fortificaţii şi linii de tranşee, în anticiparea aparentă a unei astfel de operaţiuni, menţionează cotidianul american. Pe de altă parte, şi trupele Moscovei se confruntă cu provocări considerabile, inclusiv cu un moral scăzut, în urma unor greşeli strategice majore care au dus la pierderi semnificative şi au lăsat buzunare de soldaţi slab echipaţi.
Unităţile ruseşti din est sunt deosebit de şubrede, potrivit unui document separat scurs, serviciile de informaţii dezvăluind o capacitate sub standarde pentru camuflarea locurilor sensibile, precum şi depozitarea nechibzuită a muniţiei.
Occidentul a trimis Ucrainei arme şi echipamente militare în valoare de zeci de miliarde de dolari, prezentând această injecţie de ajutor drept un impuls semnificativ. Dar documentul recent scurs semnalează ceea ce mulţi comandanţi şi trupe ştiu deja: lupta dificilă împotriva Rusiei a epuizat trupele şi echipamentul Ucrainei, făcând ca fiecare zi în care războiul se prelungeşte să reprezinte un avantaj mai mare pentru armata rusă, scrie Washington Post.
Potrivit militarilor, unităţile ucrainene consumă niveluri istorice de muniţie de artilerie şi au început să raţionalizeze proiectilele. Artileriştii care sprijină operaţiunile din oraşul Bahmut, de exemplu, au declarat că obuzierele lor sovietice învechite sunt mai puţin precise decât tunurile occidentale, ceea ce îi obligă să tragă mai mult şi să îşi uzeze echipamentul mai repede. Soldaţii sunt la fel de uzaţi, iar Kievul caută mai adânc în rândul populaţiei pentru a mobiliza luptători suplimentari, oprind uneori oameni pe stradă pentru a le înmâna documente de recrutare.Personalul militar de pe teren s-a plâns în ultimele săptămâni că trupele nou mobilizate care sosesc pe linia frontului sunt slab antrenate.
Dar situaţia de pe câmpul de luptă de acum ar putea să nu reflecte o imagine completă a forţelor ucrainene, deoarece Kievul antrenează separat trupele pentru viitoarea contraofensivă - ţinându-le în mod deliberat departe de luptele actuale, inclusiv de apărarea Bahmutului, a declarat un oficial american.
Pe de altă parte, perspectiva de a vărsa miliarde de dolari într-un impas militar care ar avea doar câştiguri punctuale într-o direcţie sau alta ar putea slăbi hotărârea susţinătorilor Kievului în Europa şi în Statele Unite, ceea ce ar putea acutiza apelurile la negocieri între Kiev şi Moscova.
Însă deschiderea unor negocieri cu liderul rus Vladimir Putin ar putea fi riscantă pentru liderul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski, având în vedere animozitatea acută faţă de Kremlin în rândul poporului ucrainean, care a suferit niveluri extraordinare de pierderi de vieţi omeneşti şi pagube în timpul conflictului, dar a rămas unit cu promisiunea de a obţine o victorie totală, subliniază The Washington Post.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu