Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul irakian a votat retragerea trupelor americane din Irak

Postat la: 06.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentul irakian a votat, într-o şedinţă extraordinară, la care a participat premierul Adel Abdul Mahdi, o rezoluţie prin care se solicită Washingtonului retragerea tuturor trupelor americane din Irak.

Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, transmite agenţia Reuters.

Rezoluţia solicită guvernului ''să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine în Irak şi să le interzică folosirea teritoriului, spaţiului aerian şi apelor, indiferent de motiv'', se mai menţionează în text.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre ''trupele străine'', fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Şeful executivului irakian a protestat şi anterior faţă de atacul cu dronă executat vineri de aviaţia americană în zona aeroportului internaţional din Bagdad asupra unui convoi în care se aflau generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, şi mai mulţi membri ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Totodată, ministerul de Externe irakian a anunţat că l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA pentru a-i transmite acestuia un protest faţă de „încălcarea suveranităţii" Irakului, în urma raidului aerian american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, informează AFP.

Ambasadorului Matthew Tueller i s-a transmis că „aceste operaţiuni militare ilegitime desfăşurate de SUA sunt atacuri şi acte condamnabile care pot conduce la o escaladare a tensiunilor în regiune şi că ele constituie o încălcare a suveranităţii" Irakului, se menţionează într-un comunicat al MAE de la Bagdad.

Coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat duminică suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, transmite agenţia Reuters.

„Prima noastră prioritate este protejarea personalului coaliţiei angajat în lupta împotriva Statului Islamic. Atacurile repetate cu rachete în ultimele luni de către elemente ale Kata'ib Hezbollah au provocat moartea unor membri ai forţelor irakiene de securitate şi civili americani", explică într-un comunicat coaliţia pe care SUA o conduce împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

„Prin urmare, acum ne axăm pe protejarea bazelor irakiene care găzduiesc trupe ale coaliţiei. Aceasta ne limitează capacitatea de a desfăşura antrenamente cu partenerii (irakieni) şi de a sprijini operaţiunile lor împotriva Statului Islamic, astfel că am suspendat aceste activităţi, până la o reevaluare a situaţiei", se mai precizează în acelaşi text.

Miliţia Kataib Hezbollah, facţiunea pro-iraniană cea mai radicală a coaliţiei irakiene Hashd al-Shaabi, a avertizat sâmbătă forţele de securitate irakiene să se îndepărteze "la cel puţin 1.000 de metri" de bazele în care se află militari americani începând de duminică seară, relatează AFP şi Reuters.

Aceste ameninţări intervin la mai puţin de 48 de ore după asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac american din apropiere de Bagdad, urmată de numeroase apeluri la răzbunare din partea forţelor pro-iraniene din Irak.

"Forţele de securitate trebuie să se depărteze de bazele americane cu o distanţă nu mai mică de 1.000 de metri începând de duminică seară", a avertizat miliţia, citată de televiziunea al-Mayadeen, relatează Reuters.

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate.

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak.

Aproape în acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află trupe şi avioane americane.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE