ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Opinie: Macron și Trudeau se îndreaptă spre momentele cu Ceaușescu!

Postat la: 14.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În dimineața zilei de 21 decembrie 1989, secretarul general al Partidului Comunist al României, Nicolae Ceaușescu, era într-o dispoziție proastă. Zidul Berlinului căzuse, iar Mihail Gorbaciov și George HW Bush anunțaseră de curând sfârșitul Războiului Rece, ceea ce făcea inevitabil sfârșitul domniei lui Ceaușescu, chiar dacă acesta nu-l putea vedea încă.

Mai rău, ofițerii săi de securitate tocmai eșuaseră în reprimarea violentă a demonstrațiilor din orașul Timișoara, fapt care a înfuriat-o pe soția sa, Elena. "Ar fi trebuit să-i împuști, iar dacă ar fi căzut, ar fi trebuit să-i iei și să-i împingi într-o pivniță", a spus ea. "Nu ți-am spus noi asta?" Ceaușescu a fost mult timp unul dintre cei mai violenți dictatori din lume. Unul dintre planurile lui Ceaușescu de a cuceri zona centrală a fost să forțeze jumătate din sătenii țării să-și distrugă propriile case - cu târnăcoape și ciocane, dacă nu-și permiteau un buldozer - și să-i trimită în apartamente în noile "orașe agroindustriale", pentru un "viitor mai bun".

În ciuda acestui fapt și a lungului său trecut de crimă, teroare și spionaj, Ceaușescu nu a înțeles până la capăt că impopularitatea sa avea un caracter organic. El era convins că "teroriștii" de etnie maghiară se aflau în spatele ultimelor tulburări. După ce a urcat la balconul clădirii Comitetului Central din București pentru a ține un discurs în acea zi de decembrie, a fost sincer surprins când mulțimea s-a întors împotriva sa. Când le spune să facă liniște, este surprins de refuzul lor, spunând: "Ce, nu auziți?". Elena sare în sus și strigă "Liniște!", la care Ceaușescu, în mod hilar, răspunde: "Taci!". Mulțimea nu-i ascultă pe niciunul dintre ei.

Cartea "Copiii nopții" a lui Paul Kenyon descrie comedia neagră și morbidă care a urmat. Ceaușescu și o gașcă pestriță de aparatchiști morți-vii, care îl includea și pe "prim-ministrul cu obezitate morbidă, Emil Bobu", au încercat apoi să se încarce într-un singur elicopter - Bobu "se plimba, ca o morsă, în spate", scrie Kenyon - , iar elicopterul supraîncărcat se chinuia să se ridice de la sol. "Unde mergem?", a întrebat pilotul, și nimeni nu știa, pentru că nu exista niciun plan, pentru că niciunul dintre ei nu luase în considerare vreodată posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, scrie in editorialul sau Bruno Bertez.

Cerul era plin de lucruri, inclusiv de alte elicoptere, care aruncau pliante asupra mulțimii, dând ceea ce Kenyon a descris ca fiind un ordin asemănător cu cel al Mariei Antoaneta de a ignora "conspirațiile imperialiste" și de a merge acasă "pentru un festin de Crăciun". Patru zile mai târziu, un pluton de execuție i-a pus pe Ceaușescu la zid și le-a dat ultimele cadouri de Crăciun de plumb. Balconul lui Ceaușescu va fi pentru totdeauna un simbol al ignoranței elitelor. Chiar și în fața celui mai grav pericol, un anumit tip de lider nu va fi niciodată capabil să vadă venind salba finală, dacă aceasta necesită o auto-examinare.

Instituția politică neoliberală dintr-o mare parte a lumii occidentale, care a făcut obiectul unor revolte populiste repetate și tot mai intense în ultimii ani, pare să sufere de același handicap. S-ar putea să nu existe nicio comparație în lumea reală între un monstru însângerat ca Ceaușescu și un ratat ca Joe Biden, sau un tehnocrat care percepe taxe ca Hillary Clinton, sau un bancher de investiții ca Emmanuel Macron, sau un pseudo-intelectual ca Justin Trudeau. Dar totuși, eșecul persistent al acestor lideri de a vedea începuturile revoltelor populiste amintește absolut de acea scenă infamă din București.De la Brexit, la alegerea lui Donald Trump și, acum, la miile de camionagii canadieni care au coborât în capitala Ottawa pentru a se confrunta cu Trudeau, o temă constantă a fost refuzul de a recunoaște - nici măcar față de noi, ci față de ei înșiși - greutatea adevărului cu care se confruntă.

Trudeau devine exemplul suprem. Luna trecută, camionagiii au început să protesteze împotriva unei reguli din 22 ianuarie care prevedea prezentarea pașapoartelor de vaccinare înainte de a trece granița dintre Canada și SUA. Se pare că camionagiii canadieni sunt vaccinați în proporție de 90%, peste totalul de 78% din țară, un detaliu cheie care a fost ignorat cu nerușinare de către mass-media din ambele țări, hotărâte să le prezinte mai degrabă ca fiind proteste "anti-vax" decât "anti-mandat" (care par a fi mai multe lucruri, dar asta e o altă poveste). Când un convoi furios a coborât în capitală, Trudeau i-a respins într-un solilocviu care poate fi descris doar ca un proiect politic de foc:

Mica minoritate de oameni care se îndreaptă spre Ottawa, care au opinii inacceptabile pe care le exprimă, nu reprezintă opiniile canadienilor... care știu că respectarea științei și protejarea reciprocă este cel mai bun mod de a ne asigura drepturile, libertățile și valorile noastre ca țară. O repetare aproape exactă a episodului "coșului de deplorabili", descrierea imperioasă a lui Trudeau a opiniilor "inacceptabile" a devenit instantaneu un strigăt de mobilizare, iar oamenii din întreaga țară s-au aliniat pe străzi pentru a-i încuraja pe camionagii, identificându-se în același timp ca fiind "mica minoritate marginală". "Toată lumea, de la elevi de liceu la fermieri și profesori și până la marșariști întâmplători care transportau bidoane de combustibil, s-au alăturat în timp ce propriile cuvinte ale lui Trudeau au fost folosite pentru a accelera masiv problemele sale.

Trudeau a fugit din oraș, ducându-și familia în ceea ce consilierii au numit o "locație secretă" din "motive de securitate", o mișcare dezastruoasă din punct de vedere politic, denunțată de aproape toată lumea cu un microfon sau un cont de Twitter, inclusiv de membri ai propriului său partid. Deputatul liberal Joel Lightbound a făcut un pas mai departe. El a calificat politica lui Trudeau drept divizivă, spunând că guvernul său trebuie să recunoască faptul că oamenii au "preocupări legitime", adăugând în același timp, acid, "Nu toată lumea își poate câștiga existența cu un MacBook într-o cabană. Aceasta a fost, de asemenea, o temă în SUA, unde cei care insistă cel mai mult asupra necesității de a pune lacăte sau mandate au avut tendința de a fi profesioniști Zoomer care au petrecut pandemia în pijamale.

Între timp, într-o hilară parodie de mâna a treia a înțelepciunii americane convenționale, Nil Köksal, crainicul CBC, a îndrăznit să transmită pe 28 ianuarie că protestele camionagiilor sunt o invenție rusească. "Având în vedere sprijinul Canadei pentru Ucraina în această criză actuală cu Rusia", a postulat ea, către ministrul Securității Publice Marco Mendicino, "există îngrijorarea că actorii ruși vor continua să alimenteze lucrurile pe măsură ce acest protest se dezvoltă, sau poate chiar să-l incite de la început."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE