Omicron ar putea însemna sfârșitul Covid? Scenariul optimist versus scenariul pesimist!
Postat la: 03.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ar putea valul Omicron să semneze sfârșitul pandemiei de Covid-19, oferind planetei o mare parte a imunității colective? Unii speră, dar se impune o mare prudență, deoarece scenariile viitoare rămân imprevizibile, scrie AFP.
„Poate că aceasta este ultima variantă, poate acesta este ultimul val, poate acest val ne va permite să dobândim o formă de imunitate." Luni, în fața deputaților, și după remarci similare în acest weekend, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a arătat un optimism prudent, prevăzând o posibilă ieșire din criză.
Un scenariu care pare să fie împărtășit în acest stadiu de o serie de experți. Cu o nouă variantă care este „mai transmisibilă dar mai puțin agresivă, poate asistăm la începutul unei evoluții către un virus mai banal precum știm despre alții", a declarat prof. Alain Fischer, supranumit „monsieur vaccin" al guvernului francez.
Un val de infecții cu Omicron ar putea duce la atingerea imunității de turmă în Israel, a declarat duminică cel mai înalt oficial de sănătate al țării, în timp ce numărul cazurilor zilnice a continuat să crească, transmite Reuters.
Acest lucru ar putea duce la o imunitate de turmă, a declarat directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash. "Costul va fi un număr mare de infecții", a declarat Ash pentru Radio 103FM. "Numărul va trebui să fie foarte mare pentru a se ajunge la imunitate de turmă. Acest lucru este posibil, dar nu vrem să o atingem prin intermediul infecțiilor, ci vrem ca acest lucru să se întâmple ca urmare a vaccinării multor oameni", a spus el.
Cu alte cuvinte, un virus mai contagios, dar mai puțin periculos ar face posibilă dobândirea de imunitate naturală care, combinată cu imunitatea la vaccin, ar marca intrarea într-o etapă mai puțin severă a pandemiei.
„În cele din urmă, există speranță" și „Sars-CoV-2 se va alătura celorlalte coronavirusuri umane sezoniere care ne dau răceli și amigdalite în fiecare iarnă", a mai spus în acest weekend epidemiologul Arnaud Fontanet.
„Nu suntem încă acolo. Ne putem aștepta să apară noi variante, dar pe măsură ce imunitatea noastră se întărește în timp, fie prin infecție naturală, fie cu doze de rapel de vaccin, capacitatea acestora de a da forme severe va scădea", a prezis el.
Dar înainte de a ajunge acolo, prețul plătit ar putea fi „un număr mare de infecții în rândul populației", așa cum a subliniat duminică directorul Ministerului Sănătății din Israel, Nachman Ash, vorbind despre țara sa.
Varianta noua: scenariile cele mai optimiste și cele mai pesimiste
Chiar și cu un virus mai benign, consecințele ar putea fi grave la nivel colectiv, numărul de cazuri ducând potențial la o creștere a numărului de pacienți internați. Mai mult, nimeni nu știe când s-ar putea concretiza această imunitate colectivă sperată.
„Încă mai am speranța că virusul va ajunge să se semene mai mult cu alte coronavirusuri - poate în următorul an sau doi - prin repetarea vaccinurilor și păstrând masca și distanțarea socială pentru cei mai vulnerabili, cum fprocedăm pentru gripă în fiecare an", a subliniat recent Julian Tang, virolog și profesor la Universitatea din Leicester, citat de organizația britanică Science Media Center.
După doi ani de Covid-19, diferite variante și evoluții care deseori au zădărnicit toate previziunile, unii refuză acum să speculeze. „Dacă vrem să începem să învățăm lecțiile din trecutul recent al acestei pandemii, să ne amintim că este în mare parte imprevizibilă", a declarat epidemiologul Antoine Flahault pentru AFP.
Potrivit acestuia, conceptul de imunitate colectivă este „pur teoretic". „Se pare că imunitatea la vaccin protejează eficient împotriva formelor severe ale bolii, dar nu sunt toate persoanele vaccinate", spune el.
În plus, „imunitatea dobândită în mod natural, printr-un istoric de infecție cu coronavirus, pare să ofere și o formă de protecție, în special împotriva formelor grave, dar nimic din toate acestea nu este în totalitate clar", adaugă profesorul Flahault.
Pentru directorul Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva, toate scenariile rămân, așadar, astăzi pe masă: de la cele mai optimiste, menționate în special de Olivier Véran, la cele mai pesimiste, implicând de exemplu o mare dificultate în depășirea vârfului epidemiei de Omicron, saturația sistemelor de sănătate sau apariția unei noi variante.
„Sunt convins că acesta nu va fi ultimul val", a apreciat, la rândul său, duminica profesorul Eric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul parizian La Pitié Salpêtrière. Dar poate fi ultimul din această intensitate. Poate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu