Oficial de rang înalt de la Kiev: „Putin vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS"
Postat la: 25.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De câteva luni încoace, Occidentul se arată îngrijorat de o nou atac armat al Rusiei împotriva Ucrainei, după ce armata rusă a comasat peste 120.000 de militari pe flancul său vestic. Kremlinul susţine că nu are nicio intenţie belicoasă împotriva ţării vecine, dar sporeşte presiunile pe toate canalele.
„Pentru noi, ameninţarea există în fiecare zi, indiferent de numărul militarilor" desfăşuraţi de Moscova, spune pentru AFP Oleksii Danilov într-un interviu acordat din biroul său. Vladimir Putin nu va reuşi să-şi atingă scopul, deoarece, „în cazul unei ofensive ruse, întreaga societate, militarii şi civilii vor opune rezistenţă", apreciază secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei. „Ne vom apăra ţara. Punct", subliniază el.
Preşedintele rus Vladimir Putin pune la îndoială, de ani de zile, existenţa naţiunii ucrainene. Joi, în tradiţionala sa conferinţă de presă de la sfârşit de ani, liderul de la Kremlin a susţinut că Ucraina este rodul unei inţiative a lui Lenin, la începutul deceniului 1920-1930. În opinia lui Danilov, Kremlinul caută, înainte de toate, „să destabilizeze" Ucraina din interior, prin „atacuri cibernetice" şi o „criză energetică", în contextul în care această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, duce lipsă de cărbune şi gaze naturale şi riscă să se confrunte cu întreruperi de electricitate în această iarnă.
În cazul în care acest scenariu eşuează, puterea rusă va „folosi alte mijloace, inclusiv militare", apreciază Oleksii Danilov. „Ei vor să ne segmenteze ţara, pentru ca ea să nu mai existe în frontierele sale actuale", adaugă el. Rusia şi Ucraina se află la cuţite din 2014, după anexarea Crimeea de către Moscova, un rapt teritorial urmat în scur timp de o rebeliune prorusă în Donbas. Kremlinul, în pofida dezminţirilor sale, este marele susţinător militar şi politic al separatiştilor proruşi din această regiune din sud-estul Ucrainei.
Acest conflict, a cărui rezolvare politică se află într-un punct mort, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de strămutaţi în Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori situată la uşa Uniunii Europene (UE). Moscova acuză Kievul de pregătirea unei ofensive în vederea unei recuceriri a teritoriilor separatiste, însă autorităţile ucrainene exclud ferm acest lucru. „Nu putem" recurge la forţă, pentru că acest lucru ar antrena „un foarte mare număr de victime" civile, afirmă Danilov, fost primar al oraşului Luhansk, în prezent ocupat de separatişti.
„Am vrea să aibă loc negocieri şi ca ruşii să-şi retragă militarii şi tancurile. Să se întoarcă acasă. Însă Putin nu vrea", continuă oficialul ucrainean. În schimb, în cazul unei escaladări cu Moscova, „milioane de refugiaţi" se vor năpusti „către Europa", avertizează el. Occidentul ameninţă Moscova cu noi măsuri punitive în caz de atac, însă Kievul cere, pe lângă sancţiuni preventive, armament suplimentar. „Să ni se furnizeze armament pentru a ne apăra este problema numărul unu. Nu promisiuni şi sancţiuni efemere", spune Oleksii Danilov.
„Când ţara noastră va fi distrusă, cui veţi impune sancţiuni?", întreabă el retoric. Oficialul ucrainean avertizează Occidentul împotriva oricărui aranjament cu Kremlinul, în condiţiile în care Washingtonul şi aliaţii săi europene se pregătesc să discute cu Moscova din ianuarie, la Geneva, pe tema solicitărilor sale de securitate. Una dintre propuneri este oprirea extinderii NATO, dar partea americană o consideră inacceptabilă. Potrivit lui Oleksii Danilov, ucrainenii nu vor accepta niciodată acorduri încheiate „pe la spate". „Noi nu sutem Rusia. Aşa-zişi mari lideri nu ne pot supune şi nu pot decide în locul nostru", afirmă secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu