Obamagate: "Deep State" sub anchetă. Abuzurile FBI ies la suprafata intr-un scandal fara precedent
Postat la: 19.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După o serie de dezvăluiri explozive a abuzurilor FBI în anchetarea fostului colaborator al lui Trump, Carter Page, și a fostului consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, Senatul a făcut luni doi pași importanți pentru demararea unei anchete proprii a acestor abuzuri.
De notat, că o anchetă paralelă, condusă de procurorul federal John Durham, se află deja în desfășurare. Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Lindsey Graham, a anunțat luni că în comisie se va vota în curând o autorizare de citare a martorilor. Conform anunțului făcut de biroul lui Graham, autorizarea se bazează pe „un număr de documente, comunicări și mărturii ai unor martori, inclusiv (fostul director al FBI) James Comey, (fostul director adjunct al FBI) Andrew McCabe, (fostul director al National Intelligence) James Clapper, (fostul director CIA) John Brennan, (fostul Procuror General adjunct) Sally Yates și alții".
Un total de 53 de nume se află pe lista persoanelor care ar putea fi citate pentru audiere. Printre acestea se mai află Kevin Clinesmith (avocatul FBI care este bănuit că a falsificat un e-mail al CIA pentru a obține un mandat de urmărire a lui Carter Page), Tashina Gauhar (înalt oficial al Departamentului de Justiție bănuită că a lăsat să se „scurgă" ilegal către ziarul Washington Post detalii despre convorbirile telefonice ale lui Michael Flynn cu ambasadorul rus Serghei Kisliak), Peter Strzok (adjunct al directorului pentru Contrainformații al FBI, faimos pentru mesajele sale către amanta sa, avocata FBI, Lisa Page, pentru a bloca alegerea lui Trump ca președinte și cel care a cerut ca dosarul Flynn să nu fie închis, deși nu exista nici o dovadă împotriva acestuia), Lisa Page, Bill Priestap (directorul departamentului Contrainformații al FBI, autorul unei note în care se întreba dacă Biroul dorește „demiterea" lui Flynn sau să îl determine să mintă) etc.
Tot luni, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne, Ron Johnson, a cerut ca Departamentul de Justiție să înmâneze comisiei sale o copie necenzurată a e-mail-ului pe care fosta consilieră pentru securitate națională, Susan Rice, și l-a trimie sie înseși în ziua învestirii lui Donald Trump. Acest document ar putea face lumină privind ședința secretă din 5 ianuarie de la Casa Albă, în cursul căreia Barack Obama a șocat-o pe Procuroarea Generală Adjunctă de atunci, Sally Yates, cu faptul că era la curent cu detalii din ancheta FBI în cazul Flynn. Obama personal a avertizat administrația Trump să nu îl angajeze pe Flynn, afirmând că „nu este un fan" al acestuia, potrivit mai multor oficiali. Obama l-a demis pe Flynm din funcția de șef al Serviciului de Informații al Armatei, în 2014, vorbind despre insubordonare. În schimb, Flynn a declarat că motivul a fost solicitarea sa ca administrația Obama să adopte o linie mai dură în combaterea terorismului islamic.
Pe 5 ianuarie 2017, potrivit unor documente declasificate recent, Yates a participat la ședința secretă din Biroul Oval împreună cu directorul FBI de atunci, James Comey, cu directorul CIA, John Brennan, cu șeful National Intelligece, James Clapper și cu vicepreședintele Joe Biden. Subiectul ședinței a fost presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezindenția care avuseseră loc cu două luni înainte, și câștigate de Donald Trump împotriva tuturor așteptărilor. După ședință, Obama le-a cerut lui Yates și Comey „să rămână" și a spus că a „aflat informații despre Flynn", iar discuția sa cu ambasadorul rus despre sancțiuni.
Flynn a fost acuzat că i-ar fi promis oficalului rus că Trump va ridica sancțiunile asupra Rusiei. S-a dovedit că, în realitate, Flynn doar a cerut Rusiei să nu răspundă cu măsuri simetrice la decizia de expulzare a mai mulți diplomați ruși, de către administrația Obama, sub pretextul amestecului Rusiei în alegeri. Obama „a specificat că nu dorește alte informații suplimentare pe acest subiect, însă vrea informații dacă Casa Albă ar trebui să-l trateze altfel pe Flynn, date fiind informațiile". În acest moment, documentele declasificate arată că „Yates nu știa despre ce vorbește președintele, dar și-a dat seama din discuție. Yates și-a amintit că Comey a pomenit Legea Logan, dar nu ține minte dacă «exista o anchetă», Comey nu a vorbit despre o acțiune în justiție în acea ședință".
Și documentul continuă: „Lui Yates nu i-a fost clar de unde a primit președintele acele informații. Yates nu își amintește cum a răspuns Comey la întrebarea despre cum ar trebui tratat Flynn. A fost atât de uimită de informațiile pe care le auzea, încât îi era greu să proceseze și să asculte discuția în același timp." Yates, care a fost demisă de administrația Trump, după ce a refuzat în mod extraordinar să apere în justiția măsura de interzicere a călătoriilor din țările islamice, dispusă de Trump, a declarat ulterior că era preocupată dacă Flynn nu era vulnerabil la un posibil șantaj, date fiind discuțiile cu ambasadorul rus.
Legea Logan, datând din 1799, nu a fost aplicată niciodată în istoria SUA: ea sancționează cetățenii americani care pretind în mod fals că reprezintă guvernul Statelor Unite în relația cu puteri străine. Evident, în 1799 nu existau telefoane, iar prin „reprezentare" se înțelegea cu totul altceva decât astăzi. În moțiunea prin care a renunțat la acuzațiile împotriva lui Flynn, Departamentul de Justiție nota că legea Logan este „literă moartă". Cu toate acestea, Peter Strzok a invocat legea Logan în decizia de a nu închide ancheta împotriva lui Flynn, deși agenții care au derulat investigația au recomandat oprirea ei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 5.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 8.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu