O grupare de mercenari condusă de un apropiat al lui Putin s-ar fi retras din Africa și ar fi acum pregătită să lupte în Ucraina!
Postat la: 05.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O grupare de mercenari condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cunoscuta drept Grupul Wagner, transferă zeci de luptători din Africa în Europa de Est, unde forțele ruse amenință Ucraina.
Doi oficiali militari de rang înalt din Republica Centrafricană (RCA) au declarat, pentru Daily Beast, că un număr mare de mercenari Wagner au părăsit țara și s-au îndreptat către Europa de Est în ianuarie. Aceștia spun că și mai mulți mercenari se pregătesc să plece spre Europa de Est în săptămânile următoare. „De obicei, când auzim că unii au plecat, ne gândim că este vorba despre un număr mic, uneori cinci sau șase persoane într-o lună. Este prima dată când auzim că zeci de mercenari au plecat într-o singură lună", a declarat unul dintre oficialii citați.
Un bărbat care a fost reținut recent de forțele Grupului Wagner a declarat pentru Daily Beast că, în tabăra în care a fost reținut, a auzit discuții între militarii din Republica Centrafricană despre un exod brusc al mercenarilor din această țară. El a adăugat că aceștia s-ar îndrepta spre Ucraina. Mișcarea vine într-un moment în care autoritățile ucrainene susțin că Rusia aprovizionează cu muniții și echipamente militare regiunile separatiste din estul Ucrainei, în timp ce recrutează activ mercenari. Serviciul de informații militare de la Kiev a declarat săptămâna trecută că Moscova desfășoară o „recrutare activă de mercenari" care sunt trimiși în regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din est, arata Gandul.ro.
Unii au descris Grupul Wagner ca fiind „armata privată" a lui Vladimir Putin. Mercenarii din această grupare sunt adesea trimiși sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă la nivel oficial că ar avea o prezență militară. Nu este prima dată când Grupul Wagner transferă soldați privați din forțele speciale din Africa sau din alte zone de conflict, în conformitate cu obiectivele de politică externă în continuă evoluție ale lui Putin, în ciuda declarațiilor Kremlinului, care susține că gruparea nu are vreo legătură cu guvernul rus.
O investigație a Bellingcat publicată în noiembrie a arătat că peste 200 de mercenari au fost trimiși în Belarus pentru a destabiliza țara în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august 2020. Și la acea vreme, aceștia au fost aduși din alte puncte fierbinți în care Grupul Wagner își desfășoară activitatea, inclusiv Republica Centrafricană. Dacă Putin le-a cerut acestora să sporească destabilizarea în interiorul Ucrainei, este foarte probabil ca unii dintre acești mercenari să fie trimiși în Ucraina din Africa subsahariană, notează sursa citată.
Este prima dată când mercenarii pleacă în număr atât de mare de când aceștia au sosit în Republica Centrafricană, la cererea guvernului, în urmă cu mai bine de patru ani, potrivit unui oficial militar, care a spus că mercenarii plecați au venit din Rusia, Ucraina și Belarus și se întorc de unde au venit. „Ni s-a spus (...) că aproximativ 20 de ruși au plecat în luna ianuarie în Europa de Est. Ceea ce înțelegem noi este că rușii care au plecat și cei care vor pleca ulterior fac acest lucru ca parte a politicii lor de rotație a misiunilor și că vor fi înlocuiți în timp util", a declarat un alt oficial militar. Peste 1.000 de ruși sunt desfășurați în Republica Centrafricană de către Grupul Wagner, care a câștigat pentru prima dată notorietate internațională la apogeul incursiunii din 2014 din Ucraina, când membrii grupului au fost acuzați de crime de război.
Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin - fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei. Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, Wagner Group folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu