Numire controversată în compania Moderna. Rolul oficialului care a coordonat pandemia de COVID în Marea Britanie
Postat la: 19.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sir Jonathan Van-Tam, fost adjunct al medicului-şef din Marea Britanie, care a devenit un nume foarte cunoscut în timpul pandemiei graţie abilităţilor sale de comunicare, a fost numit consultant medical principal al producătorului american Moderna, de la care guvernul britanic a cumpărat zeci de milioane de fiole de vaccin anti-Covid, relatează The Guardian.
Cunoscut sub iniţialele JVT şi celebru pentru metaforele pe care le-a folosit în timpul şedinţelor de informare de la Downing Street privind evoluţia virusului, el a preluat din data de 2 mai rolul de consilier medical cu jumătate de normă la compania americană de biotehnologie Moderna.
Profesorul Jonathan Van-Tam, care a fost numit cavaler în cadrul onorurilor pe care Casa Regală le-a oferit de Anul Nou 2022, a fost membru al grupului de lucru guvernamental pentru vaccinuri în timpul pandemiei. Acest grup a luat decizii în legătură cu contractele de furnizare a vaccinurilor anti-Covid şi cu investiţiile în producţie şi oportunităţi clinice.
În timpul pandemiei, guvernul britanic a cumpărat zeci de milioane de fiole de vaccin anti-Covid de la Moderna şi a încheiat un parteneriat pe 10 ani cu producătorul american de medicamente pentru a stimula cercetarea şi dezvoltarea de vaccinuri cu ARNm în Regatul Unit, inclusiv prin construirea unei noi fabrici de vaccinuri.
Anunţând pe LinkedIn cooptarea lui Van-Tam în echipa sa, compania Moderna a precizat că britanicul se va subordona directorului medical Paul Burton. Compania a refuzat să divulge onorariul său de consiliere, dar a declarat că numirea este în conformitate cu normele Departamentului de Sănătate şi Asistenţă Socială.
"Experienţa şi expertiza semnificativă a profesorului Van-Tam în calitate de specialist în gripă, inclusiv în epidemiologie, transmitere, vaccinologie şi pregătirea pentru pandemii, precum şi în calitate de profesor universitar şi educator de renume mondial, va fi un atu vital pentru Moderna, în timp ce lucrăm pentru a îmbunătăţi securitatea sănătăţii populaţiei", a declarat Paul Burton.
Van-Tam nu are voie să folosească informaţii privilegiate pe care le are din perioada în care a lucrat în guvernul britanic pentru a-şi promova interesele de afaceri, a menţionat cotidianul Financial Times, cel care a relatat iniţial despre numirea profesorului britanic la compania americană.
Van-Tam a renunţat la postul său guvernamental în martie anul trecut, pentru a prelua un nou rol la Universitatea din Nottingham. Chiar şi cu slujba la Moderna, Van-Tam va rămâne la Universitatea Nottingham în calitate de consilier strategic principal în domeniul medicinei.
Când Van-Tam a părăsit funcţia sa guvernamentală, secretarul de stat pentru sănătate de atunci, Sajid Javid, l-a lăudat pentru abordarea sa unică de a explica publicului informaţii cruciale. "Abordarea unică a lui JVT de a comunica ştiinţa, în ultimii doi ani, a jucat, fără îndoială, un rol vital în protejarea şi liniştirea naţiunii şi a făcut din el o comoară naţională", a spus ministrul.
Van-Tam a devenit celebru pentru faptul că informa publicul despre Covid într-un mod vesel şi concret, folosind adesea analogii cu fotbalul. De altfel, în iunie, el a fost numit preşedinte al Asociaţiei de Fotbal din Lincolnshire.
Posesor al unui abonament la Boston United, echipa din Lincolnshire care joacă în al şaselea eşalon al ligii engleze de fotbal, Van Tam a apelat adesea la fotbal pentru a găsi exemplele pe care le dorea. La sfârşitul anului 2020, el a declarat pentru BBC că, în primele etape ale pandemiei, "echipa din deplasare ne-a dat o bătaie cruntă", dar a adăugat: "În minutul 70 am reuşit să egalăm. OK, trebuie să ne ţinem nervii acum, să vedem dacă mai putem da un gol şi să îl înscriem".
Însă anunţul numirii lui Van-Tam la Moderna a provocat unele ridicări de sprâncene. Rose Whiffen, ofiţer principal de cercetare la Transparency International UK, a declarat: "Atunci când companiile angajează foşti funcţionari - indiferent dacă au lucrat sau nu în industria respectivă înainte de rolul lor guvernamental - creşte riscul ca informaţiile privilegiate să fie folosite în mod abuziv în scopuri comerciale. În prezent, există doar garanţii minime împotriva abuzării uşii rotative dintre sectorul public şi cel privat. Guvernul ar trebui să interzică foştilor funcţionari publici de rang înalt şi miniştrilor să ocupe poziţii în care au avut responsabilităţi substanţiale în ceea ce priveşte politicile relevante pentru compania care îi angajează", a declarat expertul de la Transparency International.
Van-Tam a lucrat la Universitatea din Nottingham înainte de rolul său guvernamental şi a fost, de asemenea, consultant pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii în domeniul gripei în 2004. El a lucrat în industria farmaceutică şi a vaccinurilor din 2000 până în 2004, pentru SmithKline Beecham (care a devenit parte a GSK), Roche şi o societate mixtă între Sanofi-Pasteur şi MSD.
În 2004, a devenit epidemiolog consultant şi şef al biroului pentru gripă pandemică în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Sănătăţii din Regatul Unit şi a făcut parte din Grupul consultativ ştiinţific britanic pentru situaţii de urgenţă (Sage) în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009-2010.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu