Numire controversată la Comisia Europeană. Explicațiile pe care trebuie să le dea Ursula von der Leyen
Postat la: 04.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai mulţi comisari europeni şi eurodeputaţi pun la îndoială imparţialitatea unei numiri într-un post de rang înalt în Comisia Europeană validată de preşedinta acestei instituţii, Ursula von der Leyen, care va trebui să dea explicaţii pe acest subiect într-o dezbatere în Parlamentul European săptămâna viitoare.
Acest caz, care agită mediile politice de la Bruxelles, priveşte numirea pe 31 ianuarie de către Comisia Europeană a unui reprezentant al UE pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), un post de consilier special plătit cu un salariu lunar de peste 18.000 de euro.
În urma interviului final pentru postul scos la concurs în septembrie, acesta a fost atribuit eurodeputatului german Markus Pieper, membru al grupului popularilor europeni (PPE), numire făcută cu câteva săptămâni înainte ca la Congresul PPE desfăşurat la Bucureşti acest grup politic să confirme că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea executivului comunitar după alegerile europarlamentare.
Într-o scrisoare adresată acesteia pe 27 martie, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, împreună cu alţi trei comisari europeni, francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni şi luxemburghezul Nicolas Schmit, solicită o discuţie "cât mai curând posibil" în colegiul comisarilor. "Această numire a ridicat semne de întrebare asupra transparenţei şi imparţialităţii procesului de selecţie", subliniază cei patru responsabili comunitari în scrisoare.
Ei fac referire în special la întrebările adresate Ursulei von der Leyen pe 29 februarie de mai mulţi eurodeputaţi din patru grupuri politice (social-democraţii S&D, liberalii din Renew, Stânga şi Verzii), care doresc să afle dacă "afilierea politică a candidatului admis ar fi jucat un rol decisiv în numirea sa".
Un eurodeputat a declarat pentru AFP, cu condiţia anonimatului, că un candidat ceh şi unul suedez, ajunşi de asemenea în ultima etapă a procedurii de selecţie, au obţinut o evaluare mai bună decât Markus Pieper.
Au trecut deja cinci săptămâni de când au fost transmise întrebările Comisiei Europene "şi încă nu am primit răspuns", a scris joi pe reţeaua socială X eurodeputatul german Daniel Freund, din grupul Verzilor. El a redactat împreună cu alţi eurodeputaţi un amendament care îi solicită Ursulei von der Leyen să anuleze respectiva numire şi să iniţieze o nouă procedură de selecţie. Acest text va fi supus votului la o dezbatere în Parlamentul European care va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare.
Preşedinta Comisiei Europene "va participa desigur la această dezbatere", a declarat purtătorul său de cuvânt Eric Mamer. Ea "are deplină încredere în faptul că numirea s-a făcut cu respectarea tuturor procedurilor relevante", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt. Markus Pieper nu şi-a preluat încă acel post, iar data de început a contractului său nu a fost stabilită deocamdată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu