Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nu mai e Teoria Conspiratiei e certitudine: 2023 va marca sfârșitul vechii normalități în Europa!

Postat la: 04.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Principala întrebare cu care se confruntă democrațiile occidentale la începutul lui 2023 e cum să oprească războiul din Ucraina și să creeze o nouă normalitate, întrucât e evident că vechea normalitate a încetat să mai existe, scrie Euractiv.

În ultimele zile din 2022 și prima din 2023 Rusia a lansat bombardamente aeriene asupra Ucrainei. Aceste valuri au inclus vreo 80 de rachete, plus 40 de drone iraniene în ultima noapte de decembrie, când restul lumii sărbătorea anul nou.

Principala țintă a atacurilor a fost capitala Kiev. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus cele mai multe rachete și drone, deși unele dintre ele sau resturile lor au provocat pagube unor obiective civile din Kiev, inclusiv răniri și câteva decese.

Rusia și-a demonstrat iarăși agresiunea și incapacitatea deplină de a atinge vreun obiectiv militar în hotărârea ei de teroriza ucraineni pașnici chiar și de revelion. Mulțumită ajutorului oferit Ucrainei de partenerii din NATO și UE, și mai ales sistemelor antiaeriene, multe vieți ucrainene au fost salvate.

Războiul început pe 24 februarie a schimbat lumea și Europa: bătălia dintre statele democratice și cele totalitare a intrat în faza fierbinte. A fost ales primul câmp de bătălie: Ucraina.

Atunci când comentatorii afirmă că Rusia lui Putin a plănuit și lansat de una singură un atac împotriva Ucrainei, ei se înșală profund. Un astfel de atac n-ar fi fost niciodată posibil fără binecuvântarea Chinei și fără asigurări de sprijin din partea țărilor autoritare și totalitare Iran, Belarus și Coreea de Nord, toate fiind interesate de eșecul democrațiilor occidentale.

Ucraina a zădărnicit acel scenariu. În loc să capituleze rapid, Ucraina și poporul ei au s-au ridicat la luptă într-un mod care i-a uimit pe toți, inclusiv pe agresor. În locul unei victorii rapide obținute în două săptămâni Rusia e împotmolită într-un război care durează de 10 luni.

Care a fost planul

Principalul obiectiv al Rusiei a fost capturarea Kievului și instalarea unei guvern-marionetă care s-o ajute să distrugă rezistența ucraineană. Atrocitățile ar fi fost mult mai grave decât am văzut la Bucea, Izium, Mariupol și alte orașe ocupate, iar pierderile Ucrainei s-ar fi ridicat la milioane de oameni.

Documente abandonate de ofițerii ruși la retragerea lor din regiunea Harkov atestă existența unui plan de a repeta masacrele comise de Stalin în Ucraina și de a impune un control rusesc total asupra țării și poporului.

Un al doilea pas probabil ar fi fost ocuparea militară a Moldovei și statelor din Caucaz în vederea restaurării unei „URSS 2.0", a cărei renaștere ar fi urmat să fie marcată pe 30 decembrie 2022, la centenarul fondării primei URSS.

Nu încape îndoială că agresorii ruși plănuiau să mobilizeze sute de mii de prizonieri ucraineni în armata lor, așa cum au procedat în teritoriile ucrainene cucerite din Donbas și Crimeea. Situația ar fi putut fi complicată și mai mult de un atac simultan al Chinei asupra Taiwanului, ceea ce ar fi pus presiune pe capacitatea statelor NATO de a reacționa la mai multe teatre de război deschise concomitent în părți diferite ale globului.

Ce s-a întâmplat de fapt

Planurile Rusiei par însă să fi eșuat. Rezistența și eroismul Ucrainei au dejucat planul principal vizând un nou război global încă din faza lui incipientă - Ucraina.

Atât timp cât lupta ucrainenilor îi ține la respect pe agresorii ruși, toate celelalte elemente ale planului nu pot fi puse în practică. Din fericire, pericolul real reprezentat de Rusia și aliații ei la adresa Europei și democrațiilor occidentale a fost conștientizat.

Asistența militară, financiară și energetică masivă primită de Ucraina o dovedește. Însă în 2023 Ucraina va avea nevoie de mult mai multe ajutoare occidentale de acest fel pentru a putea înfrânge militar Rusia.

Calea cea mai rapidă, ieftină și scurtă de a evita scenariul unui nou război global și al victoriei unei alianțe globale a dictaturilor este aceea de a ajuta Ucraina să înfrângă Rusia în 2023 - și să tragă Moscova la răspundere conform dreptului internațional.

Revenirea la vechea normalitate e imposibilă

Principala întrebare cu care se confruntă acum democrațiile europene și occidentale e cum să oprească războiul și să creeze o nouă normalitate. E absolut clar că vechea normalitate a încetat să mai existe, întrucât toate normele elementare ale cooperării și coexistenței internaționale au fost încălcate.

Cum poate fi salvată situația? Răspunsul e simplu: ajutați Ucraina să înfrângă militar Rusia, pedepsiți agresorul și realizați demilitarizarea și denuclearizarea deplină a Rusiei.

Lăsată nepedepsită, agresiunea rusă ar constitui un exemplu pentru toate regimurile autoritare și dictatoriale din lume, care și-ar porni propriile războaie pentru „restabilirea pretențiilor istorice". Acum, la început de 2023, a venit vremea să fie îndreptate greșelile din 2022.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE